Hoe zit het ook alweer met de BTW en inkoopfacturen uit het buitenland?
Als ik een vraag krijg over de BTW is mijn eerste reactie bijna altijd: “Hangt ervan af”.
De BTW-wetgeving staat namelijk vol met uitzonderingen. Daarnaast hebben de landen van de Europese Unie een gemeenschappelijk BTW-stelsel.
Terugkerende vraagstukken over de BTW-aangifte
In de maand dat de BTW-aangifte moet worden ingevuld en ingediend bij de Belastingdienst, worden door ondernemers vaak dezelfde BTW vragen gesteld. Bijvoorbeeld: “hoe zit het met de BTW en inkoopfacturen uit het buitenland?” Hoewel dit na elk BTW-tijdvak een terugkomende vraag is, is mijn eerste reactie dan toch weer: “hangt ervan af”. De wijze waarop de BTW in de aangifte moet worden ingevuld hangt namelijk af vanuit welk land inkopen van goederen of diensten zijn verricht. Ik leg het je hieronder uit.
Inkoopfacturen binnen of buiten de EU?
Indien je een inkoopfactuur hebt ontvangen uit het buitenland hangt het van het land (binnen of buiten de EU) af waarmee je zaken hebt gedaan, op welke wijze de factuur en de BTW moet worden verwerkt.
Inkoopfactuur uit EU-land
Hoe zit het met de BTW bij adverteren op social media?
Heb je bijvoorbeeld geadverteerd op social media, zoals Facebook? Dan ontvang je van Facebook een inkoopfactuur uit Ierland. Dit is een EU-land, waardoor Facebook de verleggingsregeling mag toepassen mits jouw onderneming bij Facebook geregistreerd staat. Op de inkoopfactuur van de Facebook Ads wordt het BTW-nummer van jouw onderneming vermeld en wordt aangegeven dat de BTW verlegd is. Op de factuur van Facebook staat dus geen BTW. In de BTW aangifte dient de BTW te worden vermeld in rubriek 4b en rubriek 5b.
Wel BTW op de factuur?
Als deze verleggingsregeling niet is toegepast en wel buitenlandse BTW op de factuur staat vermeld, dan kun je deze BTW niet via de BTW aangifte terugvragen. Deze BTW kan terug gevraagd worden via een speciale internetsite van de Nederlandse Belastingdienst.
Inkoopfactuur buiten EU-land
Zoals gezegd worden de BTW-regels ook op Europees niveau bepaald. Op inkoopfacturen afkomstig van buiten de EU zul je dan ook geen BTW zien staan. De BTW dien je in de aangifte aan te geven bij rubriek 4a (Leveringen/diensten uit landen buiten de EU) en 5b (Voorbelasting).
Heb jij nog vragen over BTW en inkoopfacturen uit het buitenland?
Heb je vragen over bovengenoemd BTW-onderwerp of een andere belastingvraag? Onze adviseurs lichten de belastingregels graag toe. Neem gerust contact op met Sanacount. Ben jij daarnaast benieuwd waar er binnen jouw bedrijf nóg meer voordeel te behalen valt? Of waar er kansen liggen? Doe dan de Sanacount Bedrijfsscan.