Fiscale voordelen: valentijnscadeautjes voor medewerkers

Het kerstpakket is al heel lang ingeburgerd, maar er zijn ook andere feestdagen die steeds vaker aandacht krijgen op de werkvloer. Een chocoladeletter met Sinterklaas, een zakje eieren met Pasen en misschien een aardigheidje met valentijnsdag. Je menselijk kapitaal is belangrijk en heeft aandacht en waardering nodig. Zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Waardering zit hem in vele factoren en een kleine attentie is daar een van. Bovendien zijn ze fiscaal aantrekkelijk.

 

Valentijnsdag, een dag voor iedereen

Van oudsher is valentijnsdag een dag voor geliefden en stille aanbidders. De laatste 15 jaar is er sprake van een flinke opleving in Nederland, zeker vanuit commercieel oogpunt. Retailers hebben veel aandacht voor deze dag, met speciale reclame-uitingen en producten. Toch is deze dag niets nieuws, Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Dat de feestdag een religieuze oorsprong heeft is voor de meeste mensen niet bekend en niet van belang. Wat je de laatste jaren wél ziet is dat de dag steeds breder getrokken wordt, het gaat niet enkel meer over geliefden en aanbidders, maar ook over vriendschappen. Het is een meer algemene dag van genegenheid en respect naar elkaar geworden. Werkgevers springen in op dit gegeven door medewerkers te verrassen met bijvoorbeeld een doosje chocolade en een leuke boodschap.

 

Loonheffingen

De Belastingdienst beschouwt het kerstpakket en andere geschenken voor feestdagen als loon in natura voor de werknemer en is dus belast met loonheffingen. Het geschenk kan in de administratie aangewezen worden als eindheffingsloon, waarover je 80% loonheffing moet afdragen, inclusief btw. Je moet dan wel rekening houden met het volgende: Werkgevers hebben jaarlijks een vrije ruimte van maximaal 1,2% van de fiscale loonsom van hun medewerkers. Deze ruimte wordt gedurende het jaar gevuld met alle niet vrijgestelde vergoedingen en verstrekkingen aan personeel. Als de totale vergoedingen en verstrekkingen binnen de vrije ruimte blijven, is er geen loonheffing verschuldigd over het kerstpakket. Overschrijdt het kerstpakket de vrije ruimte, dan geldt 80% loonheffing over het overschrijdende deel.

 

Omzetbelasting

De btw over de geschenken voor werknemers kan volledig teruggevraagd worden. Zolang de kosten per werknemer niet meer dan € 227 exclusief btw per jaar bedragen, blijft een correctie op de teruggevorderde btw achterwege. Wordt deze drempel overschreden, dan moet de teruggevraagde btw gedeeltelijk terugbetaald worden.

 

Geef aandacht

Anders dan de fiscale voordelen, chocolade of een andere intentie, gaat een valentijdsaardigheidje voor werkgevers om aandacht. “Ik zie jou, ik waardeer jou”, dat is wat een dergelijke attentie zegt. Zeker als er de moeite wordt genomen om een paar persoonlijke woorden toe te voegen aan de attentie. Wij zien dit als duurzaam personeelsbeleid, waarbij je onder andere inzet op een waardevolle relatie tussen werkgever en werknemer. Loop of rijdt straks meteen even langs de lokale bakker en kijk wat hun assortiment is. We wensen je alvast een fijne valentijn.

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen