Arbeidsbeloning meewerkend partner | Wat past bij jouw onderneming?

In veel mkb-bedrijven speelt de partner van de ondernemer een actieve rol binnen het bedrijf, misschien ook bij jou. Vanuit fiscaal oogpunt zijn er diverse mogelijkheden om deze betrokkenheid te belonen. Je kan als ondernemer bijvoorbeeld je partner een arbeidsbeloning geven voor de verrichte werkzaamheden. We nemen je graag even mee langs de verschillende opties, zodat jullie kunnen kiezen voor een passende oplossing.

 

Iets te kiezen

Onder bepaalde voorwaarden is de eerder genoemde arbeidsbeloning aftrekbaar van de winst. Als er geen arbeidsbeloning wordt toegekend, kan er mogelijk aanspraak worden gemaakt op meewerkaftrek, ook deze is aftrekbaar van de winst. Een recente ontwikkeling is dat het nu ook is toegestaan dat de ondernemer een dienstverband aangaat met zijn meewerkende partner, waarbij de partner op de loonlijst van het bedrijf komt te staan. Als de meewerkende partner fiscaal als medeondernemer wordt beschouwd, kan het oprichten van een zogenoemde man-vrouwfirma (bedoeld zijn voor echtparen) voordelen bieden, zoals de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden gebruik te maken van ondernemersfaciliteiten, waaronder de zelfstandigenaftrek.

Het flexibele karakter van deze beloningsmogelijkheden biedt jou als ondernemer ruimte om jaarlijks te bepalen of je je meewerkende partner een arbeidsbeloning wil uitkeren en of je aanspraak wil maken op de meewerkaftrek. Dit kan dus per jaar variëren, bovendien is het mogelijk om in hetzelfde jaar zowel een arbeidsbeloning uit te keren als meewerkaftrek toe te passen. Hierbij geldt wel dat de arbeidsbeloning niet hoger mag zijn dan € 5.000 om in aanmerking te komen voor de aftrek, anders moet de volledige beloning van de winst worden afgetrokken en is deze belast bij de meewerkende partner.

 

Meewerkaftrek

Voor het toepassen van de meewerkaftrek is het van belang dat je als ondernemer voldoet aan het ‘urencriterium’, wat inhoudt dat je op jaarbasis minstens 1.225 uur voor je onderneming moet werken. Daarnaast mag het bedrag dat in aftrek wordt gebracht vanwege de werkzaamheden van de meewerkende partner niet hoger zijn dan het overeengekomen bedrag.

Een belangrijke tip is dat het mogelijk is om een beloning van minder dan € 5.000 te verstrekken en toch de meewerkaftrek toe te passen. Er moet dan wel aan andere voorwaarden voldaan worden. Zo is deze beloning niet aftrekbaar van de winst voor de ondernemer en niet belast bij de meewerkende partner. Als de beloning echter € 5.000 of meer bedraagt, kan de meewerkaftrek niet worden toegepast. In dat geval moet de volledige beloning van de winst worden afgetrokken en is de beloning volledig belast bij de meewerkende partner.

We begrijpen dat dit geen eenvoudige materie is. Wat past het beste bij jouw onderneming? Wij denken met jou mee in mogelijkheden en kansen en zo min mogelijk in beperkingen. Laat het ons weten als je hierover wilt sparren. Je bent van harte welkom.

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen