Een nieuwe wending in giftenaftrek bv’s

Graag nemen we je mee in een interessant onderwerp dat onlangs veel aandacht heeft gekregen in de wereld van de goede doelen. In dit artikel bespreken we wat er precies aan de hand is: namelijk een belangrijk wijziging van de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting, zoals onlangs is voorgesteld in het Belastingplan 2024. En we gaan erop in wat dit betekent voor besloten vennootschappen.

De verandering die voor velen gelukkig niet doorgaat

Het was een spannende nacht op 26 oktober 2023, de Tweede Kamer nam een besluit dat de gemoederen bezighield. Er was voorgesteld om de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting voor giften onder de €100.000 af te schaffen. Maar, tot verrassing van velen, ging dit gedeeltelijk niet door. Er was besloten om tot €100.000 de giften toch aftrekbaar te houden.

De financiële dekking

Natuurlijk komt elke wijziging met zijn eigen financiële gevolgen. Om dit besluit te dekken, is er een aanpassing gedaan in de regeling omtrent excessief lenen van de eigen bv. Het maximumbedrag hiervoor wordt vanaf 31 december 2024 verlaagd van €700.000 naar €500.000. Dit betekent dat voor de peildatum van 31 december 2023 het oude maximum van €700.000 nog geldt.

De gevolgen van deze wijzigingen voor de bv’s

Wat betekent dit nu concreet voor de besloten vennootschappen (bv’s)? Giften tot €100.000 kunnen, zoals voorheen, zonder gevolgen worden gedaan. Er vindt dus geen heffing in box 2 (Aanmerkelijk Belang) plaats. Dit is een opluchting voor velen, aangezien het oorspronkelijke plan een aanzienlijke beperking zou hebben opgelegd aan het vermogen van bv’s om giften te doen.

Een complexer fiscaal systeem

Echter, de wijziging leidt tot een complexer systeem. Het brengt een verhoging van de administratieve lasten met zich mee, doordat we weer verschillende regelingen voor verschillende soorten giften hebben gecreëerd. Dit vraagt om een zorgvuldige planning en overweging bij het doen van giften. Men kan overigens nog steeds overwegen om (een deel) van de giften om te zetten in sponsorcontracten.

Tot slot

Het Belastingplan 2024 brengt volop wijzigingen met zich mee. Het blijft belangrijk om goed op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen. Heb je vragen of wil je meer weten over de vennootschapsbelasting, neem contact op met een van onze specialisten. Onze belastingadviseurs werken in Nijmegen en omstreken, maar helpen je ook graag als je iets verder gevestigd bent.

Wil je op de hoogte blijven van onze interessante fiscale updates? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

 

 

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen