Blijf gezond, voer een inflatiecorrectie door in je tarieven

Inflatiecorrectie

Deze Tweede Kamerverkiezingen was bestaanszekerheid een belangrijk thema, zowel in het midden van het spectrum als op rechts en op links. Dit is niet vreemd, oorlogen en grondstoffentekorten dreven de prijzen flink op. Dit bovenop jaren van coronamaatregelen die flinke invloed hadden op verschillende branches en op het bestedingspatroon van groepen consumenten. Sinds de tweede helft van 2022 is de inflatie hoog en dat voelen we bijna allemaal. Hoe ga ja als ondernemer om met deze prijsstijgingen?

Recordhoogte

Na een recordhoogte van 11,6% vorig jaar zal de inflatie voor 2023 uitkomen op 4,2%. De Nederlandsche Bank verwacht dat de inflatie in 2024 verder daalt naar 3,7%, en in 2025 met 2,5% dichterbij de beoogde 2% geraakt. De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,8%, fors minder dan de 4,5% groei van vorig jaar. De inflatie neemt mede door deze afkoeling van de economie af, maar blijft met 4,2% te hoog. Zorgwekkend is dat de onderliggende kerninflatie – waarin prijsstijgingen voor energie en voeding niet zijn meegenomen – dit jaar stijgt naar 6,8%. Dat blijkt uit de nieuwe Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten (EOV) van De Nederlandsche Bank. (bron: dnb.nl)

Durf te verhogen

De nu dalende inflatie is dus nog niet direct te merken voor de consument en ook niet voor jou als ondernemer. De inkoop van zaken als grondstoffen, energie en producten of grondstoffen kost beduidend meer dan enkele jaren geleden. Daarbij zijn in veel branches de lonen gestegen. De prijsstijgingen moeten worden doorberekend om de onderneming gezond te houden. Er zijn genoeg ondernemingen die hier al op in hebben gespeeld, maar we zien ook bedrijven die het lastig vinden om de tarieven of prijzen van producten te verhogen. Wellicht vanuit een angst om klanten kwijt te raken of omdat je het simpelweg vervelend vindt om meer te vragen. Hoe zorg je voor een eerlijke inflatiecorrectie, zowel voor je klanten als voor jezelf?

Inflatiecorrectie berekenen

Zoals bij alle financiële beslissingen beginnen we ook hier bij het begin: overzicht, want dat zorgt voor inzicht. Zorg dat je alle financiële gegevens van je onderneming van minimaal twee jaar op een rij hebt. Denk aan omzet en kosten: verkopen, inkopen en andere kosten als huisvestingskosten, kantoorkosten, verkoopkosten, afschrijvingen. Vergeet vooral de salarissen niet, die van medewerkers en van jezelf. Doe dit over de afgelopen jaren en zet het af tegen de omzet. Denk ook aan verwachte veranderingen, misschien is er al een huurstijging voor het komende jaar afgekondigd. Neem de verwachte kostenstijgingen mee. Je kan de omzet terug te brengen naar een eenheid, bijvoorbeeld een uurtarief of naar de (gemiddelde) prijs van producten.

Vind je het lastig of weet je niet waar je moet beginnen? Een bedrijfsadviseur kan je helpen.

Blijf gezond

Stel de prijsstijging niet uit, als je het nu niet doet, dan moet je volgend jaar een nog grotere stap maken. Je onderneming moet meebewegen met de economie, dat zorgt voor een gezonde basis om te ondernemen. We begrijpen goed dat het lastig kan zijn, onze adviseurs kunnen je helpen om alles inzichtelijk te maken en advies uitbrengen over een eerlijke inflatiecorrectie. Dat inzicht maakt dat je het naar je opdrachtgevers of klanten kan verantwoorden, mochten er vragen over komen. Bovendien is het voor jezelf ook gewoon goed dat je weet waarom je doet wat je doet, want ook dat is onderdeel van gezond ondernemen. Laat het ons weten als je mogen adviseren, we helpen graag.

 

 

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen