Stappenplan – Alles over de oprichting van een bv

Alles over de oprichting van een BV - BLogs - Nieuws - Sanacount

Oprichting van een bv

De afweging om een bv op te richten is weer actueel. Het tarief van de vennootschapsbelasting is verlaagd. En de ondernemersfaciliteiten voor de ondernemer in de inkomstenbelasting (ook wel IB ondernemer genoemd, bijvoorbeeld eenmanszaak of personenvennootschap) worden de komende jaren verder versoberd. De rechtsvorm bv biedt dus diverse fiscale voordelen. Maar wat houdt een bv eigenlijk in en wat komt er allemaal bij kijken om een bv op te richten om te voldoen aan alle wettelijke vereisten? Je leest het in deze blog en onderaan vind je een bijbehorende whitepaper met daarin een handig stappenplan. 

Belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden

In deze blog lees je meer over de bv en de belangrijkste aandachtspunten om rekening mee te houden bij de oprichting van een bv. Tot slot kun je de whitepaper downloaden waarin (de voor- en nadelen van) de holdingstructuur worden besproken. Tevens vind je in de paper een handige checklist voor de oprichting van een bv.

 

De volgende aandachtspunten worden in deze blog besproken:

  • Nieuwe bv oprichten of bestaande eenmanszaak of personenvennootschap inbrengen in een bv
  • Ruisende of geruisloze inbreng van de IB onderneming in de bv
  • Wanneer is een holdingstructuur gewenst
  • Wat is het beste moment om een bv te beginnen?

Ga jij een nieuwe bv oprichten?

Richt je een geheel nieuwe bv op? Dan kun je deze in principe altijd oprichten. Het kan gewenst en kostenbesparend zijn om een verlengd boekjaar toe te passen. Laat je hierover informeren.

Bestaande eenmanszaak of personenvennootschap inbrengen in een bv?

Heb je een bestaande eenmanszaak of personenvennootschap en wil je die omzetten naar een bv? Dan is het belangrijk om eerst vast te stellen vanaf wanneer je de activiteiten in een bv wilt gaan uitvoeren. Overdracht van de onderneming aan een bv leidt namelijk in principe tot belastingheffing over de winst die wordt behaald bij staking van de IB onderneming. Om belastingheffing te vermijden kan de IB onderneming geruisloos worden ingebracht in de bv. Er zijn echter ook situaties denkbaar waarin de voorkeur wel uitgaat naar een ruisende inbreng, waarbij dus wel fiscaal moet worden afgerekend. 

Geruisloze inbreng in een bv

Bij een geruisloze inbreng wordt de huidige IB onderneming niet gestaakt maar zet de bv in de plaats van de onderneming voort. De onderneming wordt, zonder fiscale afrekening, ingebracht in een bv. Deze inbreng is complex en hiervoor moet een apart verzoek worden ingediend bij de Belastingdienst.

Ruisende inbreng in een bv

Bij de ruisende inbreng in een bv wordt de eenmanszaak of personen vennootschap helemaal gestaakt. Voor de IB onderneming moet een slotbalans worden opgesteld en stakingswinst worden berekend. In de praktijk betekent dit dat inkomstenbelasting moet worden betaald over de meerwaarde van de activa, opgebouwde goodwill en fiscale reserves.

Wat is een holdingstructuur?

Vaak wordt er gezegd “één bv is geen bv”.  Hier zit zeker een kern van waarheid in. Maar in sommige situaties kan een holdingstructuur (nog) onnodig zijn. Maar wat is een holdingstructuur? Een kenmerk van een holdingstructuur is dat de aandelen van de werk bv niet direct door de natuurlijke persoon in privé gehouden worden maar via een afzonderlijke tussengeschoven vennootschap, de zogenaamde holding-vennootschap. De structuur kan simpel zijn: één holding en één werkmaatschappij (werk bv). Maar er bestaan ook zeer complexe structuren: één topholding met meerdere tussenholdings waaronder weer diverse werkmaatschappijen hangen. Het een en ander is afhankelijk van de activiteiten in deze werkmaatschappijen (werk bv’s).

Hou bij een rechtsvormwijziging rekening met jouw salaris

Hou bij het berekenen van het (fiscaal) voordeel van een rechtsvormwijziging rekening met een salaris waarmee je goed in jouw levensonderhoud kan voorzien. De wijze van vaststelling van de hoogte van het gebruikelijke loon is wettelijk vastgelegd. Een te laag salaris dat aangevuld moet worden met opnamen van een rekening-courant of jaarlijkse dividenduitkeringen kan leiden tot discussie met de Belastingdienst. Laat je op deze onderdelen goed adviseren door een belastingadviseur.

Stappenplan voor het oprichten van een bv in whitepaper

Wil je graag zelf meer inzicht krijgen in het oprichten van een bv? Of wil je de voor- en nadelen van een holdingstructuur helder hebben? In onderstaande whitepaper zetten we dit duidelijk voor je op een rijtje en eindigen we met een handig stappenplan van alle acties die moeten worden uitgevoerd als je een bv wilt oprichten. 

We helpen je graag bij de beoordeling of het oprichten van een bv interessant is

Wil jij eerst weten wat voor belastingvoordeel of -nadeel een bv heeft ten opzichte van jouw eenmanszaak? Lees er meer over in deze blog en bijbehorende whitepaper. Wil jij geadviseerd worden? Wij hebben een rekenmodel ontwikkeld waarin we dit inzichtelijk maken en je een passend advies kunnen geven.

Wie zijn wij?

Sanacount Bedrijfs- en Belastingadvies is een belastingadvieskantoor in Nijmegen en omstreken. Wij zijn gespecialiseerd in het adviseren van startups en (sterk) groeiende bedrijven. Hierbij is het kiezen van de juiste bedrijfsvorm een actueel onderwerp. Ook helpen we DGA’s en familiebedrijven bij het aanpassen van bestaande bedrijfsstructuren om deze bedrijven duurzaam en toekomstbestendig te maken. Heb jij vragen over het oprichten van een bv in 2021? We begeleiden je graag bij het traject.

Hoe kunnen we jou helpen?

Heb je nog vragen? Stel ze gerust! Voor meer informatie over het oprichten van een bv neem contact op met Ertug Kosmaci RB. Wij staan voor je klaar.

Ben jij op deze blog terecht gekomen omdat je van plan bent om een bv op te richten?

Wil je meer weten over hoe wij klanten helpen bij het oprichten van een bv? Of de mogelijkheden voor het verlagen van DGA salaris? Vul je contactgegevens in, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen

Ambassadeurs SDG Lokaal regio Nijmegen - BLogs - Nieuws - Sanacount

Wij zijn ambassadeurs van SDG Lokaal regio Nijmegen!

Aan de slag voor een beter Nijmegen Vanaf september 2021 zullen collega’s Nese Senol en Ertug Kosmaci de rol van ambassadeurs van SDG Lokaal regio Nijmegen op zich nemen. De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Steeds meer gemeenten willen aan de slag […]

Read More
Wat is de donuteconomie van Kate Raworth- BLogs - Nieuws - Sanacount 2

Wat is de donuteconomie van Kate Raworth?

Klimaatrapport ICPP: Nu actie nodig In augustus 2021 kwam het klimaatrapport van de ICPP – het klimaatpanel met wetenschappers van de verenigde Naties – uit. Al biedt de conclusie uit het rapport geen nieuwe informatie, het komt toch weer binnen als een bom! Een ding is duidelijk: actie is NU nodig. Donut wat? Recent begon […]

Read More
Auto van de zaak - BLogs - Nieuws - Sanacount

Auto op de zaak of in privé aanschaffen?

Kan ik beter een auto op de zaak of in privé aanschaffen? Als ondernemer is het vaak handig om een auto te hebben. Voor inkopen, het bezoeken van klanten of bijvoorbeeld om naar het bedrijfspand te rijden. Bij uitstek de meest gestelde vraag die we krijgen is dan ook: Zal ik de auto op de […]

Read More
Waarom maatschappelijk verantwoord ondernemen - BLogs - Nieuws - Sanacount

Waarom maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Hoezo maatschappelijk verantwoord ondernemen Duurzaamheid begint steeds meer een hot topic te worden. Daarmee is in de zakelijke wereld ‘duurzaam ondernemen’ of ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)’ ook niet meer weg te denken. Maar waarom zou je maatschappelijk verantwoord ondernemen? En bovendien: waar begin je? Het is immers best een flinke klus. Moet je nu je […]

Read More
Alles over de oprichting van een BV - BLogs - Nieuws - Sanacount

Stappenplan – Alles over de oprichting van een bv

Oprichting van een bv De afweging om een bv op te richten is weer actueel. Het tarief van de vennootschapsbelasting is verlaagd. En de ondernemersfaciliteiten voor de ondernemer in de inkomstenbelasting (ook wel IB ondernemer genoemd, bijvoorbeeld eenmanszaak of personenvennootschap) worden de komende jaren verder versoberd. De rechtsvorm bv biedt dus diverse fiscale voordelen. Maar […]

Read More
Wanneer kan je het beste een B.V. oprichten - BLogs - Nieuws - Sanacount

Wanneer kan je het beste een bv oprichten?

Wanneer is het interessant om een bv op te richten? Heb je een eenmanszaak of een personenvennootschap (vof, maatschap, cv) – anders gezegd, een onderneming in de inkomstenbelasting (IB onderneming)? En wil je weten wanneer het voor jou interessant is om een bv op te richten? In deze blog lees je meer over wanneer je […]

Read More
Belangrijke wetswijzigingen per 1 juli 2021 BLogs - Nieuws - Sanacount

Belangrijke wetswijzigingen per 1 juli 2021

Wet- en regelgeving die ingaat per 1 juli 2021 Per 1 juli 2021 zullen er een aantal belangrijke veranderingen in de wet- en regelgeving worden doorgevoerd die wellicht gevolgen kunnen hebben ondernemingen. We hebben de veranderingen voor je op een rijtje gezet in deze blog. Tip 1: Per 1 juli gaan de regels voor BTW […]

Read More
Vakantiegeld later uitbetalen door COVID-19, wat zijn de opties - BLogs - Nieuws - Sanacount

Vakantiegeld later uitbetalen door COVID-19, wat zijn de opties?

Vakantiegeld later uitbetalen door corona, kan dat? De voortdurende coronacrisis heeft in kleine en grotere mate gevolgen voor vrijwel alle ondernemers in Nederland. Een tekort aan liquide middelen is een vaak voorkomend gevolg dat velen ervaren. En dan komt nu net de maand mei om de hoek kijken. De maand waarin het personeel hun vakantiegeld normaliter […]

Read More
BTW en inkoopfactuur uit het buitenland hangt er vanaf! - BLogs - Nieuws - Sanacount

BTW en inkoopfactuur uit het buitenland: hangt ervan af!

Hoe zit het ook alweer met de BTW en inkoopfacturen uit het buitenland? Als ik een vraag krijg over de BTW is mijn eerste reactie bijna altijd: “Hangt ervan af”. De BTW-wetgeving staat namelijk vol met uitzonderingen. Daarnaast hebben de landen van de Europese Unie een gemeenschappelijk BTW-stelsel. Terugkerende vraagstukken over de BTW-aangifte In de […]

Read More