Wanneer kan je het beste een bv oprichten?

Wanneer kan je het beste een B.V. oprichten - BLogs - Nieuws - Sanacount

Wanneer is het interessant om een bv op te richten?

Heb je een eenmanszaak of een personenvennootschap (vof, maatschap, cv) anders gezegd een onderneming in de inkomstenbelasting (ook wel IB onderneming genoemd)? En wil je weten wanneer het voor jou interessant is om een bv op te richten? In deze blog lees je meer over wanneer je het beste een bv kunt oprichten. Je krijgt een aantal concrete aandachtspunten en tips mee, zodat je weet waar je op moet letten bij de keuze om een bv op te richten.

Belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden

De volgende aandachtspunten worden in deze blog besproken:

 • Wanneer is het oprichten van een bv interessant?
 • Wanneer is het oprichten van een bv fiscaal voordelig (financieel voordeliger dan bijvoorbeeld een eenmanszaak)?

Verder worden de belangrijkste fiscale ontwikkelingen besproken die het aantrekkelijker maken om eerder over te stappen naar een bv. Tot slot kun je een whitepaper downloaden, waarin de voor- en nadelen bij het overstappen naar een bv ten opzichte van een IB onderneming overzichtelijk op een rijtje zijn gezet.

Wanneer is het oprichten van een bv interessant?

Wanneer het oprichten van een bv interessant is, hangt naast het eventuele fiscale voordeel af van de juridische en economische situatie. Daarnaast spelen de persoonlijke wensen uiteraard een rol. Belangrijke aspecten om rekening mee te houden zijn (niet limitatief):

 

 • Belastingvoordelen: hoeveel winst verwacht je de komende jaren te gaan behalen? Wil je deze winst reserveren? Hoeveel salaris heb je uit jouw onderneming nodig voor levensonderhoud? Welke andere aftrekposten heb je als ondernemer, zoals een eigen woning of persoonsgebonden aftrekposten
 • Aansprakelijkheid: zijn jouw activiteiten risicovol en/of heb je veel vermogen dat je wilt beschermen?
 • Imago en uitstraling: zorgt een bv als rechtsvorm voor meer opdrachten en/of aanzien bij jouw (potentiële) klanten
 • Continuïteit en flexibiliteit: wil je investeerders aantrekken, activiteiten/ondernemingen in diverse bv’s onderbrengen (holdingstructuur), (winst) aandelen aan jouw medewerkers geven of jouw onderneming meer continuïteit bieden bij overlijden?
 • Administratieve lasten: werken in een bv als rechtsvorm brengt diverse extra administratieve lasten met zich mee. Denk hierbij aan extra eisen aan jouw administratie, verslaggevingseisen, het notuleren van besluiten, opstellen en deponeren van jaarrekeningen.

Wanneer is het oprichten van een bv fiscaal voordelig?

Dit is de tijd om te (laten) beoordelen of het raadzaam is om met jouw eenmanszaak of personenvennootschap een bv in te gaan. Er zijn namelijk een aantal fiscale ontwikkelingen gaande die het ondernemen in een bv sneller aantrekkelijk maken ten opzichte van een IB onderneming.

Belangrijke fiscale ontwikkelingen in 2021

De belangrijkste fiscale ontwikkelingen dit jaar zijn:

 • De vennootschapsbelasting in de eerste schijf is gedaald naar 15%. Het tarief van de tweede schijf is gelijk gebleven op 25%. Lees hier meer over vennootschapsbelasting.
 • Het grensbedrag van de eerste schijf loopt jaarlijks op. In 2021 bedraagt deze 245.000 euro. In 2022 395.000 euro.
 • De zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd. Dit bedrag gaat van 7.030 euro in 2021 tot 5.000 euro in 2028. Daarna uiteindelijk tot 3.240 euro in 2036. De overheid wil het verschil in behandeling van de te betalen belastingen tussen de werknemer en zelfstandigen verkleinen. Het is zelfs de verwachting dat de zelfstandigenaftrek op termijn volledig gaat verdwijnen.
 • De jaarlijkse daling van het percentage ondernemersaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Voor 2021 geldt dat deze aftrekbeperking 3% bedraagt. Dit betekent dat posten zoals de ondernemersaftrek en mkb-winstvrijstelling niet aftrekbaar zijn tegen het tarief van 46% (2020) maar slechts tegen 43%. In de komende jaren zal deze beperking ieder jaar toenemen totdat de aftrek gemaximaliseerd is tot het tarief in de tweede schijf, omstreeks 37%. Dit niveau zal in 2023 worden bereikt.

Voor- en nadelen eenmanszaak ten opzichte van een bv in een whitepaper

Wil je de voor- en nadelen van een bv ten opzichte van een eenmanszaak of VOF in een helder overzicht? We hebben deze voor je op een rijtje gezet in een whitepaper waarin de bv met de IB onderneming wordt vergeleken. Download hieronder de whitepaper.

We helpen je graag bij de beoordeling of het oprichten van een bv interessant is

Wil jij weten wat voor belastingvoordeel of -nadeel een bv heeft ten opzichte van jouw eenmanszaak? We hebben een rekenmodel ontwikkeld waarin we dit inzichtelijk maken en je een passend advies kunnen geven. Wil je eerst meer weten over wat het oprichten van een bv inhoudt? En wat een holdingstructuur is en het mogelijk voordeel hiervan? In deze blog lees je er meer over. 

Wie zijn wij?

Sanacount Bedrijfs- en Belastingadvies is een belastingadvieskantoor in Nijmegen en omstreken. Wij zijn gespecialiseerd in het adviseren van startups en (sterk) groeiende bedrijven. Hierbij is het kiezen van de juiste bedrijfsvorm een actueel onderwerp. Ook helpen we DGA’s en familiebedrijven bij het aanpassen van bestaande bedrijfsstructuren om deze bedrijven duurzaam en toekomstbestendig te maken. Heb jij vragen over het oprichten van een bv in 2021? We begeleiden je graag bij het traject.

Hoe kunnen we jou helpen?

Heb je nog vragen? Stel ze gerust! Voor meer informatie over het oprichten van een bv neem contact op met Ertug Kosmaci RB. Wij staan voor je klaar.

Ben jij op deze blog terecht gekomen omdat je van plan bent om een bv op te richten?

Wil je meer weten over hoe wij klanten helpen bij het oprichten van een bv? Of de mogelijkheden voor het verlagen van DGA salaris? Vul je contactgegevens in, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen

Waarom maatschappelijk verantwoord ondernemen - BLogs - Nieuws - Sanacount

Waarom maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Hoezo maatschappelijk verantwoord ondernemen Duurzaamheid begint steeds meer een hot topic te worden. Daarmee is in de zakelijke wereld ‘duurzaam ondernemen’ of ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)’ ook niet meer weg te denken. Maar waarom zou je maatschappelijk verantwoord ondernemen? En bovendien: waar begin je? Het is immers best een flinke klus. Moet je nu je […]

Read More
Wanneer kan je het beste een B.V. oprichten - BLogs - Nieuws - Sanacount

Wanneer kan je het beste een bv oprichten?

Wanneer is het interessant om een bv op te richten? Heb je een eenmanszaak of een personenvennootschap (vof, maatschap, cv) anders gezegd een onderneming in de inkomstenbelasting (ook wel IB onderneming genoemd)? En wil je weten wanneer het voor jou interessant is om een bv op te richten? In deze blog lees je meer over […]

Read More
Alles over de oprichting van een BV - BLogs - Nieuws - Sanacount

Alles over de oprichting van een bv

Oprichting van een bv De afweging om een bv op te richten is weer actueel. Het tarief van de vennootschapsbelasting is verlaagd. En de ondernemersfaciliteiten voor de ondernemer in de inkomstenbelasting (ook wel IB ondernemer genoemd, bijvoorbeeld eenmanszaak of personenvennootschap) worden de komende jaren verder versoberd. De rechtsvorm bv biedt dus diverse fiscale voordelen. Maar […]

Read More
Belangrijke wetswijzigingen per 1 juli 2021 BLogs - Nieuws - Sanacount

Belangrijke wetswijzigingen per 1 juli 2021

Wet- en regelgeving die ingaat per 1 juli 2021 Per 1 juli 2021 zullen er een aantal belangrijke veranderingen in de wet- en regelgeving worden doorgevoerd die wellicht gevolgen kunnen hebben ondernemingen. We hebben de veranderingen voor je op een rijtje gezet in deze blog. Tip 1: Per 1 juli gaan de regels voor BTW […]

Read More
Vakantiegeld later uitbetalen door COVID-19, wat zijn de opties - BLogs - Nieuws - Sanacount

Vakantiegeld later uitbetalen door COVID-19, wat zijn de opties?

Vakantiegeld later uitbetalen door corona, kan dat? De voortdurende coronacrisis heeft in kleine en grotere mate gevolgen voor vrijwel alle ondernemers in Nederland. Een tekort aan liquide middelen is een vaak voorkomend gevolg dat velen ervaren. En dan komt nu net de maand mei om de hoek kijken. De maand waarin het personeel hun vakantiegeld normaliter […]

Read More
BTW en inkoopfactuur uit het buitenland hangt er vanaf! - BLogs - Nieuws - Sanacount

BTW en inkoopfactuur uit het buitenland: hangt ervan af!

Hoe zit het ook alweer met de BTW en inkoopfacturen uit het buitenland? Als ik een vraag krijg over de BTW is mijn eerste reactie bijna altijd: “Hangt ervan af”. De BTW-wetgeving staat namelijk vol met uitzonderingen. Daarnaast hebben de landen van de Europese Unie een gemeenschappelijk BTW-stelsel. Terugkerende vraagstukken over de BTW-aangifte In de […]

Read More
Zakelijk of privé beleggen - wat is de beste keuze - BLogs - Nieuws - Sanacount

Zakelijk of privé beleggen – Wat is de beste keuze?

Zakelijk of privé beleggen? Hoe maak ik de juiste keuze? Ondanks de huidige economische tijd groeit het aantal mensen dat belegt nog steeds. Binnen het beleggen zijn veel verschillende opties en dus heel wat keuzes om te maken. Maar wat is de verstandigste keuze? Zakelijk of privé beleggen? In deze blog nemen we je mee […]

Read More
Effectief netwerken in tijden van corona - hoe doe je dat BLogs - Nieuws - Sanacount

Effectief netwerken in tijden van corona – Hoe doe je dat?

Effectief netwerken in tijden van corona – Hoe zit dat? Veel mensen werken tijdens de coronacrisis noodgedwongen thuis. Zo ook veel ondernemers. Hierdoor lijkt het lastiger om te kunnen netwerken en jouw netwerk verder uit te breiden. Van fysieke ontmoetingen naar het zoeken van binding op afstand. In beginsel was dit voor ons allen even […]

Read More
Ready for One-Stop-Shop! Nieuwe BTW-regeling op e-commerce - BLogs - Nieuws - Sanacount

Ready for One-Stop-Shop?! Nieuwe BTW-regeling op e-commerce

Ready for One-Stop-Shop?! E-commerce is booming business. Het aantal digitale shoppers en bestedingen nam de afgelopen jaren al sterk toe, maar is door de coronacrisis alleen maar harder gestegen. Mede door de coronamaatregel van het sluiten van de stenen winkel is het niet zo gek dat steeds meer ondernemers besloten een webshop te beginnen. Verandering […]

Read More