Van eenmanszaak naar bv? Wel óf niet doen?

Begrotingen en prognoses Sanacount Bedrijfs- en Belastingadvies

Case: Eenmanszaak of bv?

De klantvraag: “Ik heb een eenmanszaak. Maar wellicht is het fiscaal voordeliger om over te stappen naar een B.V. (besloten vennootschap). Is dat zo?”

Onze aanpak

Klantvragen over rechtsvormen komen vaak voor. Het is immers best ingewikkeld om uit te zoeken wat nou écht het voordeligst en het meest passend is in jouw situatie. Er zijn veel factoren, zoals aansprakelijkheid en belastingvoordeel die een rol spelen bij het maken van deze beslissing. Sanacount kijkt naar deze factoren wanneer wij adviseren over een dergelijke vraag. Om te beginnen gaan onze adviseurs met jou in gesprek én duiken zij in jouw administratie. Hierdoor zorgen wij dat jij altijd een goed geïnformeerde beslissing maakt.
Er zijn verschillende redenen om een eenmanszaak over te zetten naar een B.V. Denk aan:
  1. Minder persoonlijke aansprakelijkheid
  2. Risico spreiding
  3. Fiscale voordelen vanwege een hoge winst
Als eerste gaan wij met de klant in gesprek over zijn behoeften en prioriteiten. Wanneer deze duidelijk zijn zoeken wij naar de oplossing die fiscaal het meest voordeligist is.

Aansprakelijkheid eenmanszaak

Een van de belangrijkste redenen om een eenmanszaak om te zetten naar een B.V. is de mate van aansprakelijkheid. Als eigenaar van een eenmanszaak ben jij óók aansprakelijk met jouw privé vermogen. Heeft jouw eenmanszaak schulden of gaat deze failliet, dan is deze aansprakelijkheid uiteraard niet wenselijk. 

Aansprakelijkheid B.V.

Hoe groter jouw bedrijf wordt, hoe groter het risico wordt van persoonlijke aansprakelijkheid. Een B.V. heeft een zogenaamde rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat de eigenaar niet persoonlijk aansprakelijk is. Heeft jouw B.V. schulden of gaat het bedrijf failliet? Dan is jouw privé vermogen veilig gesteld.

Belastingdruk eenmanszaak

Hoe hoger de winst, hoe meer het fiscaal voordelig wordt om een eenmanszaak om te zetten in een B.V. Hoe zit dat? Een eenmanszaak betaalt inkomstenbelasting over de winst. Dit is een relatief hoog belastingpercentage: maximaal 49,50% in 2021. Daarentegen kun jij vaak gebruik maken van fiscale voordeelregelingen. Denk aan de startersaftrek, de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling.

Belastingdruk B.V.

Een B.V. betaalt vennootschapsbelasting. Dit is in 2021 tot een belastbare winst van 245.000 euro 15% en daarboven 25%. Keert de B.V. winst uit aan aandeelhouders? Dan moet hierover 25% inkomstenbelasting worden betaald. Daarnaast moet jij rekening houden met het wettelijk vastgestelde minimale loon van een directeur-groot aandeelhouder (dga).

Overige kosten B.V.? Publicatieplicht

Een kan in vergelijking met een eenmanszaak een lagere belastingdruk hebben maar er komen wel extra kosten bij het hebben van een B.V. Zo heb jij als B.V. een publicatieplicht. Dit betekent dat jij verplicht bent om jaarstukken op te laten stellen én deze te deponeren bij de KvK.

Laat je goed adviseren!

Zoals gezegd brengt het hebben van een B.V. naast de kosten van oprichting extra kosten van de accountant met zich mee. Kortom, de meest fiscaal voordelige situatie is wel even een rekensom. Laat je dan ook goed adviseren voordat jij deze belangrijke beslissing maakt.

Andere belangrijke factoren?

Naast aansprakelijkheid en fiscaal voordeel zijn er ook andere factoren die wellicht een rol spelen. Denk aan het aantrekken van investeerders. Dit is als B.V. vaak makkelijker omdat er geen sprake is van persoonlijke aansprakelijkheid. Daarnaast heeft een B.V. een professionele uitstraling. Het gewenste imago van het bedrijf kan dus ook meespelen.

Voordelen op een rijtje

Heb jij advies ingewonnen en is de meest voordelige uitkomst voor jou het omzetten naar een B.V.? Super. Hieronder staan een aantal voordelen op een rijtje.

  • Minder aansprakelijkheid
  • Lagere belastingdruk
  • Aantrekken investeerders
  • Professioneel imago

Advies nodig? Sanacount staat voor jou klaar!

Ben jij ook van plan om jouw eenmanszaak om te zetten in een B.V.? Of ben jij simpelweg benieuwd of het überhaupt voordeliger is in jouw huidige situatie? Sanacount kijkt graag met jou mee. Neem gerust contact op met onze adviseurs.

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen