Kabinet breidt corona steunpakket bedrijven verder uit na strengere lockdown - Sanacount COVID-19 update
De volledige lockdown is verlengd en dit heeft gevolgen voor veel ondernemers. Daarom zorgt het kabinet voor een uitbreiding van het corona steunpakket voor bedrijven. Deze zijn bedoeld om ondernemers die hard worden getroffen door de coronacrisis te ondersteunen. Sanacount zet de aanvullingen voor je op een rijtje.
Corona steunpakket bedrijven - Voorraadvergoeding voor detailhandel
De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt uitgebreid
- Meer ondernemingen kunnen aanspraak maken op deze regeling. Eerder bestond er een eis van maximaal 250 medewerkers, deze vervalt. Grote bedrijven komen nu dus ook in aanmerking voor deze regeling.
- De maximale tegemoetkoming in de vaste lasten gaat in kwartaal 1 en 2 van 2021 omhoog. Het maximum gaat van 70% naar 85%. Dit is vanaf 30% omzetverlies.
- Het maximale subsidiebedrag gaat omhoog. Voor het MKB gaat dit van 90.000 euro naar 330.000 euro en voor het groot MKB (meer dan 250 medewerkers) wordt 400.000 euro het nieuwe maximum.
- Het minimale subsidiebedrag wordt ook verhoogd. Dit gaat van 750 naar 1500 euro. Zo worden kleine ondernemers zoals kappers en pedicures ook aanvullend ondersteund. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om meer kleine bedrijven toegang te kunnen geven tot de TVL regeling.
NOW verhoogd – meer steun om personeel door te kunnen betalen
- De subsidie gaat van 80 naar 85% van de loonsom.
- Minimale omzetverlies is 20%.
- Loonsom vrijstelling is 10%.
Tozo 3 en 4 kunnen worden aangevraagd met terugwerkende kracht
Regeling voor starters die tussen 1 januari en 30 juni 2020 zijn begonnen
- Starters die tussen 1 januari en 15 maart 2020 zijn begonnen komen in kwartaal 1 2021 óók in aanmerking voor de reguliere TVL regeling. Dit is náást de nieuwe startersregeling.
- De exacte invulling van de startersregeling wordt op dit moment uitgezocht. Dit zal gebaseerd zijn op de TVL regeling. Dit wordt nader bekendgemaakt.
- Daarnaast kunnen starters gebruik maken van corona-overbruggingskredieten.
Garantiefonds voor evenementen in corona steunpakket bedrijven
Er wordt binnen het corona steunpakket bedrijven een garantiefonds voor evenementen beschikbaar gesteld. Zo kunnen organisatoren weer aan de slag met het plannen van de evenementen (wanneer dit verantwoord is). Hoe dit precies wordt ingevuld wordt op dit moment nog uitgewerkt door het kabinet.
Verlening belastingmaatregelen
De periode dat ondernemers uitstel van belasting of een verlening hiervan kunnen aanvragen wordt verlengd tot 1 juli 2021. Hierbij geldt:
- Heb jij nog niet eerder uitstel of verlening aangevraagd, dan kun jij dit alsnog doen.
- Heb jij dit jaar al verlening gekregen, dan geldt het uitstel nu automatisch tot 1 juli 2021.
- De datum wanneer ondernemers gaan terugbetalen schuift op van 1 juli 2021 naar 1 oktober 2021. Ondernemers hebben 36 maanden om de belastingschuld te betalen.
Opties voor kwijtschelden (belasting)schulden
Opties voor werkgevers om thuiswerkkosten te vergoeden
De kans dat we na de coronacrisis ook meer gaan thuiswerken is groot. Daarom gaat het kabinet onderzoek doen naar belastingmaatregelen waar werkgevers thuiswerkkosten mee kunnen vergoeden. Maar voor het jaar 2021 wordt de werkkostenregeling tijdelijk verruimt. Werkgever mag in het fiscale jaar 2021 3% (normaal 1.7%) van de fiscale loonsom tot 400.000 euro besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan jouw werknemers.
Voor dit jaar is dus het mogelijk om jouw medewerkers een vergoeding te geven via de werkkostenregeling. Lees hier meer over in de onze blog. Ook kan je onder voorwaarden thuiswerk gerelateerde kosten onbelast vergoeden en de vaste reiskostenvergoeding tot 1 april 2021 onbelast uitkeren.
Overige maatregelen – gebruikelijk loon en urencriterium
- Ook in 2021 is het voor ondernemers die door de coronacrisis te maken hebben met omzetdaling weer mogelijk om een lager gebruikelijk loon vast te stellen. Hier zijn nieuwe voorwaarden aan verbonden. Bijvoorbeeld: de verlaging mag maximaal de daling van de omzet van jouw onderneming zijn en deze daling (omzetverlies) moet minimaal 30% zijn.
- Het urencriterium voor ondernemers met een eenmanszaak, vof of maatschap wordt nogmaals versoepeld tot 1 juli 2021. Je mag er dan vanuit gaan dat je het urencriterium alsnog hebt gehaald. Hierdoor mag je alsnog gebruik maken van de ondernemersfaciliteiten (startersaftrek, zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek en de oudedagsreserve).
- Ook verschillende andere belastingmaatregelen worden verlengd tot 1 juli 2021. Bijvoorbeeld het btw-nultarief voor mondkapjes. Of een betaalpauze voor de hypotheekverplichting.