Ondernemersaftrek: een fiscaal voordeel voor ondernemers
De ondernemersaftrek biedt aanzienlijke belastingvoordelen voor ondernemers met inkomsten uit hun eigen onderneming. Deze aftrekposten omvatten:
- zelfstandigenaftrek
- startersaftrek
- aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (R&D-aftrek)
- meewerkaftrek
- stakingsaftrek
Om in aanmerking te komen voor deze aftrekposten, moeten ondernemers voldoen aan specifieke voorwaarden, waaronder het urencriterium.
Urencriterium
Om gebruik te maken van de ondernemersaftrek, moeten ondernemers minimaal 1.225 uur per jaar aan hun bedrijf besteden. Ook dient meer dan 50% van de totale arbeidstijd aan het eigen bedrijf te worden besteed, tenzij je een startende ondernemer bent.
Activiteiten die meetellen voor het urencriterium zijn:
- directe en ondersteunende werkzaamheden
- volgen van opleidingen en trainingen
- werven van nieuwe klanten
- aanvragen en naleven van vergunningen en regelgeving
- administratieve werkzaamheden
- bezoeken aan de accountant
- zakelijke etentjes
- onderhoud en promotie van de bedrijfswebsite en online kanalen
- reistijd voor zakelijke doeleinden
- onderzoek en ontwikkeling gerelateerd aan de onderneming
Deze lijst is niet uitputtend. Het is daarom belangrijk om een nauwkeurige urenregistratie bij te houden om te voldoen aan het urencriterium.
Urenregistratie
Een correcte urenregistratie is essentieel voor het voldoen aan het urencriterium en om aanspraak te maken op fiscale voordelen. Gebruik bijvoorbeeld een agenda of een urenregistratie-app om je tijd nauwkeurig bij te houden. Dit helpt je niet alleen om aan de voorwaarden te voldoen, maar ook om voorbereid te zijn op eventuele controles door de Belastingdienst.
Uitzonderingen en speciale regelingen ondernemersaftrek
- Startersregeling
Startende ondernemers kunnen profiteren van de startersaftrek, een extra belastingvoordeel bovenop de zelfstandigenaftrek. In de eerste vijf jaar van het ondernemerschap mag je maximaal drie keer gebruikmaken van deze regeling, mits je voldoet aan het urencriterium. - Gebruikelijkheidstoets bij samenwerkingsverbanden
Deze toets geldt voor samenwerkingsverbanden met verbonden personen, zoals een partner of familielid. Als de werkzaamheden voornamelijk ondersteunend zijn en het ongebruikelijk is dat niet-verbonden personen deze taken uitvoeren, tellen deze uren niet mee voor het urencriterium. Dit kan invloed hebben op je recht op ondernemersfaciliteiten. - Zwangerschapsregeling voor ondernemers
Zwangere ondernemers kunnen tijdens hun zwangerschaps- en bevallingsverlof toch aan het urencriterium voldoen, omdat de werkzaamheden geacht worden niet onderbroken te zijn. Hierdoor behoud je na je verlof het recht op ondernemersvoordelen. - Langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid
Voor ondernemers die door langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid minder uren kunnen werken, zijn er speciale voorwaarden om toch in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek. Denk hierbij aan het kunnen aantonen van ziekte door medische verklaringen en het waarborgen van de continuïteit van de onderneming. - Overige regelingen
Er zijn ook speciale regelingen voor ondernemers die tijdelijk minder tijd aan hun onderneming kunnen besteden door bijvoorbeeld studie, zorgtaken of andere verplichtingen. Voor buitenlandse ondernemers die in Nederland actief zijn, maar hier niet wonen, gelden eveneens specifieke regels voor het urencriterium en de ondernemersaftrek.
Specifieke bedragen en voorwaarden
Voor 2024 bedraagt de zelfstandigenaftrek €5.030. Startende ondernemers kunnen in de eerste vijf jaar van hun onderneming maximaal drie keer gebruikmaken van de startersaftrek, een extra aftrekpost van €2.123 bovenop de zelfstandigenaftrek. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van eventuele wijzigingen in deze bedragen.