Wanneer moet je van een eenmanszaak naar een bv?

Van eenmanszaak naar bv

Heb je een eenmanszaak of personenvennootschap (vof, maatschap, cv) en overweeg je een bv op te richten? Laat je dan goed informeren, dit is namelijk niet altijd interessant of fiscaal voordelig. Ook juridische en economische factoren en persoonlijke wensen spelen een belangrijke rol. Een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden zijn:

  1. Belastingvoordelen; hoeveel winst verwacht je te behalen de komende jaren? De winstinschatting speelt een belangrijke rol bij de afweging of een bv wel of niet fiscaal voordelig is. Als bv betaal je vennootschapsbelasting, het vennootschapsbelastingtarief wordt steeds voordeliger voor kleinere bedrijven. Middels een berekening kan je inzicht krijgen in het omslagpunt voor jullie bedrijf.
  2. Aansprakelijkheid; als eigenaar van een bv geldt er andere aansprakelijkheid dan als eigenaar van een eenmanszaak. Als eigenaar van een eenmanszaak ben je (soms samen met je partner) ook privé aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Bij de bv ben je (in principe) niet aansprakelijk met je privévermogen.
  3. Imago en uitstraling; een bv heeft vaak een professionelere uitstraling richting klanten en relaties.
  4. Continuïteit en flexibiliteit; een bv is fijn wanneer je investeerders wilt aantrekken en/of activiteiten wilt onderbrengen in verschillende ondernemingen.

Keuze al gemaakt? Hier begin je als je een bv gaat oprichten

Heb je de keuze om een bv op te richten al gemaakt? Super, je mag nu aan de slag! Maar waar begin je? Er zijn best wat stappen te zetten bij de oprichting van een bv. Lees hieronder meer over waar je moet beginnen bij de oprichting van een bv.

Meer weten?
Wij horen het graag​

Spelen er vraagstukken, praktisch of strategisch, waarmee wij kunnen helpen? We gaan graag in gesprek om te kijken wat we voor jullie mogen betekenen. Tot snel.