Je wilt een bv oprichten, waar moet je beginnen?

Nieuwe bv oprichten of bestaande onderneming inbrengen in de bv?

Je hebt de keuze gemaakt om een bv op te richten, super. Er moeten een aantal acties worden uitgevoerd wanneer je een bv gaat oprichten. Waar moet je beginnen? Allereest is het van belang of je een nieuwe bv gaat oprichten of een bestaande onderneming gaat inbrengen in de bv. Indien je kiest om je eenmanszaak om te zetten in een bv, kan dit op drie manieren. Je kan kiezen voor een activa-passiva transactie, een geruisloze inbreng in de bv of een ruisende inbreng in de bv. Wat fiscaal voordelig is, hangt af van jouw specifieke situatie.

Voor het oprichten van een bv heb je een akte van een notaris nodig en een storting in het kapitaal (eigen vermogen) van minimaal 0,01 cent.

Holdingstructuur

Wellicht heb je de term wel eens gehoord; holdingstructuur. Wat houdt dat in? Bij een holdingstructuur is er sprake van een structuur van meerdere bv’s. In de meest simpele vorm is dat een werk bv, een holding bv en een natuurlijk persoon (de directeur-grootaandeelhouder (DGA)). De aandelen van de werk bv worden niet direct door de natuurlijke persoon in privé gehouden maar worden via een afzonderlijke vennootschap – de holding bv – gehouden. Voordelen hiervan kunnen zijn:

  • verlaagde belastingdruk;
  • waardevolle activa scheiden van risico’s van de werk bv;
  • minder belasting bij verkoop aandelen;
  • de holding bv kan bijvoorbeeld de functie hebben als belegger of pensioen bv;
  • bescherming tegen vijandige overname.

Holdingstructuur in beeld

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe een holdingstructuur eruit kan zien. Er kunnen meerdere holding bv’s gekoppeld zijn aan een werk bv.

Holdingstructuur in beeld - Sanacount

Beste moment voor de oprichting

Afhankelijk van de keuze die jij maakt, een ruisende of geruisloze inbreng in de bv, kan het zijn dat er deadlines verbonden zijn aan de oprichting van de bv. Laat je hierover goed adviseren door een belastingadviseur.

Nog niet zeker over een bv?

Heb je een eenmanszaak of personenvennootschap (vof, maatschap, cv) en weet je nog niet zeker of je wel of geen bv moet oprichten? Informeer je hier goed over, het is niet altijd (fiscaal) voordelig om van een eenmanszaak naar een bv te gaan. Lees hieronder meer over wanneer je van een eenmanszaak naar een bv moet.

 

Meer weten?
Wij horen het graag​

Spelen er vraagstukken, praktisch of strategisch, waarmee wij kunnen helpen? We gaan graag in gesprek om te kijken wat we voor jullie mogen betekenen. Tot snel.