Oprichting van een bv
De afweging om een bv op te richten is weer actueel. Het tarief van de vennootschapsbelasting is verlaagd. En de ondernemersfaciliteiten voor de ondernemer in de inkomstenbelasting (ook wel IB ondernemer genoemd, bijvoorbeeld eenmanszaak of personenvennootschap) worden de komende jaren verder versoberd. De rechtsvorm bv biedt dus diverse fiscale voordelen. Maar wat houdt een bv eigenlijk in en wat komt er allemaal bij kijken om een bv op te richten om te voldoen aan alle wettelijke vereisten? Je leest het in deze blog en onderaan vind je een bijbehorende whitepaper met daarin een handig stappenplan.
Belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden
In deze blog lees je meer over de bv en de belangrijkste aandachtspunten om rekening mee te houden bij de oprichting van een bv. Tot slot kun je de whitepaper downloaden waarin (de voor- en nadelen van) de holdingstructuur worden besproken. Tevens vind je in de paper een handige checklist voor de oprichting van een bv.
De volgende aandachtspunten worden in deze blog besproken:
- Nieuwe bv oprichten of bestaande eenmanszaak of personenvennootschap inbrengen in een bv
- Ruisende of geruisloze inbreng van de IB onderneming in de bv
- Wanneer is een holdingstructuur gewenst
- Wat is het beste moment om een bv te beginnen?
Ga jij een nieuwe bv oprichten?
Richt je een geheel nieuwe bv op? Dan kun je deze in principe altijd oprichten. Het kan gewenst en kostenbesparend zijn om een verlengd boekjaar toe te passen. Laat je hierover informeren.
Bestaande eenmanszaak of personenvennootschap inbrengen in een bv?
Heb je een bestaande eenmanszaak of personenvennootschap en wil je die omzetten naar een bv? Dan is het belangrijk om eerst vast te stellen vanaf wanneer je de activiteiten in een bv wilt gaan uitvoeren. Overdracht van de onderneming aan een bv leidt namelijk in principe tot belastingheffing over de winst die wordt behaald bij staking van de IB onderneming. Om belastingheffing te vermijden kan de IB onderneming geruisloos worden ingebracht in de bv. Er zijn echter ook situaties denkbaar waarin de voorkeur wel uitgaat naar een ruisende inbreng, waarbij dus wel fiscaal moet worden afgerekend.
Geruisloze inbreng in een bv
Bij een geruisloze inbreng wordt de huidige IB onderneming niet gestaakt maar zet de bv in de plaats van de onderneming voort. De onderneming wordt, zonder fiscale afrekening, ingebracht in een bv. Deze inbreng is complex en hiervoor moet een apart verzoek worden ingediend bij de Belastingdienst.
Ruisende inbreng in een bv
Bij de ruisende inbreng in een bv wordt de eenmanszaak of personen vennootschap helemaal gestaakt. Voor de IB onderneming moet een slotbalans worden opgesteld en stakingswinst worden berekend. In de praktijk betekent dit dat inkomstenbelasting moet worden betaald over de meerwaarde van de activa, opgebouwde goodwill en fiscale reserves.
Wat is een holdingstructuur?
Vaak wordt er gezegd “één bv is geen bv”. Hier zit zeker een kern van waarheid in. Maar in sommige situaties kan een holdingstructuur (nog) onnodig zijn. Maar wat is een holdingstructuur? Een kenmerk van een holdingstructuur is dat de aandelen van de werk bv niet direct door de natuurlijke persoon in privé gehouden worden maar via een afzonderlijke tussengeschoven vennootschap, de zogenaamde holding-vennootschap. De structuur kan simpel zijn: één holding en één werkmaatschappij (werk bv). Maar er bestaan ook zeer complexe structuren: één topholding met meerdere tussenholdings waaronder weer diverse werkmaatschappijen hangen. Het een en ander is afhankelijk van de activiteiten in deze werkmaatschappijen (werk bv’s).
Hou bij een rechtsvormwijziging rekening met jouw salaris
Hou bij het berekenen van het (fiscaal) voordeel van een rechtsvormwijziging rekening met een salaris waarmee je goed in jouw levensonderhoud kan voorzien. De wijze van vaststelling van de hoogte van het gebruikelijke loon is wettelijk vastgelegd. Een te laag salaris dat aangevuld moet worden met opnamen van een rekening-courant of jaarlijkse dividenduitkeringen kan leiden tot discussie met de Belastingdienst. Laat je op deze onderdelen goed adviseren door een belastingadviseur.
Stappenplan voor het oprichten van een bv in whitepaper
Wil je graag zelf meer inzicht krijgen in het oprichten van een bv? Of wil je de voor- en nadelen van een holdingstructuur helder hebben? In onderstaande whitepaper zetten we dit duidelijk voor je op een rijtje en eindigen we met een handig stappenplan van alle acties die moeten worden uitgevoerd als je een bv wilt oprichten.
Whitepaper
Whitepaper
We helpen je graag bij de beoordeling of het oprichten van een bv interessant is
Wil jij eerst weten wat voor belastingvoordeel of -nadeel een bv heeft ten opzichte van jouw eenmanszaak? Lees er meer over in deze blog en bijbehorende whitepaper. Wil jij geadviseerd worden? Wij hebben een rekenmodel ontwikkeld waarin we dit inzichtelijk maken en je een passend advies kunnen geven.
Wie zijn wij?
Sanacount Bedrijfs- en Belastingadvies is een belastingadvieskantoor in Nijmegen en omstreken. Wij zijn gespecialiseerd in het adviseren van startups en (sterk) groeiende bedrijven. Hierbij is het kiezen van de juiste bedrijfsvorm een actueel onderwerp. Ook helpen we DGA’s en familiebedrijven bij het aanpassen van bestaande bedrijfsstructuren om deze bedrijven duurzaam en toekomstbestendig te maken. Heb jij vragen over het oprichten van een bv in 2021? We begeleiden je graag bij het traject.
Hoe kunnen we jou helpen?
Heb je nog vragen? Stel ze gerust! Voor meer informatie over het oprichten van een bv neem contact op met Ertug Kosmaci RB. Wij staan voor je klaar.
Ben jij op deze blog terecht gekomen omdat je van plan bent om een bv op te richten?
Wil je meer weten over hoe wij klanten helpen bij het oprichten van een bv? Of de mogelijkheden voor het verlagen van DGA salaris? Vul je contactgegevens in, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.