Uitleg – Lager gebruikelijk loon dga tijdens corona, mag dat?

Mag het gebruikelijk loon dga lager zijn tijdens corona - BLogs - Nieuws - Sanacount Bedrijfs- en Belastingadvies

Gebruikelijke loon dga lager tijdens corona?

Ben jij directeur-grootaandeelhouder (dga) in jouw bedrijf? Dan gelden er regels voor jouw minimale salaris. Jij moet dan namelijk minimaal een ‘gebruikelijk loon’ verdienen. Wat dit precies inhoudt lees jij in de blog met financiële en fiscale tips voor 2021. Het gebruikelijk loon voor dga’s is verhoogd van minimaal 46.000 euro in 2020 naar minimaal 47.000 euro in 2021. Maar wat als jij dit als gevolg van corona niet kunt betalen? Zijn er dan uitzonderingen mogelijk?

Wanneer ben jij een dga (directeur-grootaandeelhouder)?

Laten we beginnen bij het begin. Wat is eigenlijk een dga? En wanneer ben ik Dga? dga staat voor directeur-grootaandeelhouder. De directeur-grootaandeelhouder is vaak de persoon die aangewezen kan worden als eigenaar van een besloten vennootschap (bv). Hij is degene die bepaalt, omdat de dga minimaal 25% van de aandelen van de bv in handen heeft. Hier zijn echter wel uitzonderingen op mogelijk, bijvoorbeeld wanneer er vijf directeuren in één bv zitten met ieder 20% van de aandelen. Er zijn dan meerdere nevengeschikte dga’s. Naast dit voorbeeld zijn er nog meerdere uitzonderingen mogelijk. In de meeste gevallen waarin de bovenstaande vuistregels niet toepasbaar zijn, kijkt men in de oprichtingsakte van de bv (de statuten). Hierin staat ook beschreven wie de dga van de bv is, of wie de dga’s zijn.

Lager gebruikelijk loon en omzetdaling vanwege de coronacrisis, hoe zit dat?

Als dga heb je dus te maken met een regeling die bepaalt hoe hoog het loon minimaal moet zijn. Ongeacht wat de omzet van de onderneming is. Maar wat als jij als gevolg van de coronacrisis te maken hebt met omzetdaling? Dan mag je in 2020 en 2021 een lager gebruikelijk loon vaststellen voor de aangiften loonheffingen. Je hoeft hiervoor geen toestemming aan de Belastingdienst te vragen maar er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden.

Wat zijn de voorwaarden van verlaging gebruikelijk loon?

Er zijn een aantal voorwaarden waar jij aan moet voldoen als je als dga gebruik wilt maken van de verlaging van het gebruikelijk loon:

  • Beide de rekening-courantschuld en het dividend mogen niet hoger worden als gevolg van het verlaagde gebruikelijk loon.
  • Als het uitbetaalde loon in werkelijkheid hoger was dan volgt uit de bekering verderop in deze blog, dan geldt het hogere loon.
  • Als de omzet in 2019, 2020 of 2021 is beïnvloed door bijzondere zaken, dan pas je onderstaande berekening toe zonder die beïnvloeding. Bijzondere zaken kunnen zijn een oprichting, staking, fusie, splitsing of bijzondere resultaten.
  • In 2021 geldt nog een aanvullende voorwaarde; jij moet in 2021 een bepaald omzetverlies hebben geleden ten opzichte van 2019. Hoe groot dit omzetverlies moet zijn wordt binnenkort bekend gemaakt door de Belastingdienst.

Hoe stel je het gebruikelijk loon lager vast?

Je stelt het gebruikelijk loon lager vast door middel de volgende berekeningen. Let op: voor 2021 en voor 2020 gelden andere berekeningen.

Berekening lager gebruikelijk loon 2021

Gebruikelijk loon 2021 = A x B/C

A = het gebruikelijk loon over 2019

B = de omzet (exclusief btw) over heel 2021

C = de omzet (exclusief btw) over heel 2019

Komt uit deze berekening een lager loon dan het gebruikelijk loon? Dan mag jij dit lagere loon toepassen en daarmee jezelf een lager salaris uitbetalen.

Berekening lager gebruikelijk loon 2020

Gebruikelijk loon 2020 = A x B/C

A = het gebruikelijk loon over 2019

B = de omzet (exclusief btw) over de 1e 4 kalendermaanden van 2020

C = de omzet (exclusief btw) over de 1e 4 kalendermaanden van 2019

Komt uit deze berekening een lager loon dan het gebruikelijk loon? Dan mag jij dit lagere loon toepassen en daarmee jezelf een lager salaris uitbetalen.

Hulp nodig bij het gebruikelijk loon dga lager vaststellen?

Heb jij nog vragen over het bovenstaande? Sanacount licht de informatie graag toe. Twijfel jij over jouw specifieke situatie? Onze adviseurs kijken met alle plezier met je mee. Neem gerust contact met ze op.

Deel pagina

Meer artikelen

Mag het gebruikelijk loon dga lager zijn tijdens corona - BLogs - Nieuws - Sanacount Bedrijfs- en Belastingadvies

Uitleg – Lager gebruikelijk loon dga tijdens corona, mag dat?

Gebruikelijke loon dga lager tijdens corona? Ben jij directeur-grootaandeelhouder (dga) in jouw bedrijf? Dan gelden er regels voor jouw minimale salaris. Jij moet dan namelijk minimaal een ‘gebruikelijk loon’ verdienen. Wat dit precies inhoudt lees jij in de blog met financiële en fiscale tips voor 2021. Het gebruikelijk loon voor dga’s is verhoogd van minimaal […]

Read More
Uitbreiding steunpakket bedrijven na strengere lockdown - Corona (COVID-19) update - Blogs - Nieuws - Sanacount

Uitbreiding corona steunpakket bedrijven na strengere lockdown

Kabinet breidt corona steunpakket bedrijven verder uit na strengere lockdown – Sanacount COVID-19 update De volledige lockdown is verlengd en dit heeft gevolgen voor veel ondernemers. Daarom zorgt het kabinet voor een uitbreiding van het corona steunpakket voor bedrijven. Deze zijn bedoeld om ondernemers die hard worden getroffen door de coronacrisis te ondersteunen. Sanacount zet de […]

Read More
Verbondenheid op afstand - 5 tips om de teamspirit te behouden tijdens de lockdown - Nieuws - Blogs - Sanacount

5 tips om teamspirit te behouden tijdens de lockdown

Teamspirit behouden tijdens de lockdown doe je zo! Met een verlenging van de huidige lockdown zal thuiswerken de komende tijd de norm blijven. En niet zonder gevolgen: op afstand verbondenheid binnen een team creëren en behouden kan knap lastig zijn. Werknemers missen vaak toch de gesprekjes tijdens de koffiepauze. Of het ‘even naar binnen kunnen […]

Read More
TOP 20 financiële en fiscale tips om 2021 goed van start te gaan - Blogs - Nieuws - Sanacount

TOP 20 financiële en fiscale tips om 2021 goed van start te gaan

TOP 20 financiële en fiscale eindejaarstips voor 2021 Het einde van het jaar is in zicht. Veel ondernemers zijn druk bezig om alles op tijd af te ronden voor kerst. Er zijn talloze zaken waar jij aan moet denken voor het einde van het jaar. Uitzoeken waar er eventueel nog financiële en fiscale voordelen te […]

Read More
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) – Hét kerstcadeau van de Belastingdienst - BLogs - Nieuws - Sanacount

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) – Hét kerstcadeau van de Belastingdienst

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) – Hét kerstcadeau van de Belastingdienst Het einde van het jaar is in zicht. De meeste ondernemers zijn druk bezig met het organiseren van (coronaproof) kerstborrels en het verstrekken van kerstpakketten. Maar vergeet óók het kerstcadeau van de Belastingdienst aan jezelf niet. Jij kunt nog voor het einde van het jaar zo optimaal […]

Read More
Sanacount wint Exact Samenwerking Award 2020

HOERA! Sanacount wint de Exact Award Samenwerking

HOERA! Sanacount sleept de Exact Samenwerking Award 2020 binnen! Dit werd vandaag tijdens het online event Exact Live bekend gemaakt. Team Sanacount is ongelofelijk trots! Bekijk hier Sanacount verrast werd met de award. https://www.youtube.com/watch?v=1nahWULGwmg Top 10 in de boekhouding en accountancy van Nederland Eerder liet Sanacount weten door Exact genomineerd te zijn voor als top 10 […]

Read More
Thuiswerken door COVID-19 en een vaste reiskostenvergoeding. Hoe zit dat - BLogs - Nieuws - Sanacount

Thuiswerken door COVID-19 en reiskostenvergoeding. Hoe zit dat?

Sinds begin dit jaar zijn velen van ons thuis aan het werk. Een enkeling mag inmiddels weer een aantal dagen naar kantoor, maar de huidige omstandigheden stevenen af op een situatie waarin (deels of volledig) thuiswerken toch echt “het nieuwe normaal” zal zijn. Deze ontwikkeling roept een aantal vragen op. Eén hiervan (en een hele […]

Read More