TOP 20 financiële en fiscale tips om 2021 goed van start te gaan

TOP 20 financiële en fiscale tips om 2021 goed van start te gaan - Blogs - Nieuws - Sanacount

TOP 20 financiële en fiscale eindejaarstips voor 2021

Het einde van het jaar is in zicht. Veel ondernemers zijn druk bezig om alles op tijd af te ronden voor kerst. Er zijn talloze zaken waar jij aan moet denken voor het einde van het jaar. Uitzoeken waar er eventueel nog financiële en fiscale voordelen te behalen zijn schiet er vaak bij in. Geen zorgen! Sanacount helpt je graag. Met een TOP 20 financiële en fiscale tips om 2021 goed van start te gaan bieden wij jou een geheugensteuntje. Met deze eindejaarstips kan jij direct mee aan de slag.  

1. Maak optimaal gebruik van de beschikbare corona steunmaatregelen

2020 is alles behalve een normaal jaar te noemen. Op 15 december 2020 begon de volledige lockdown tot minimaal 19 januari 2021. Dit heeft gevolgen voor veel ondernemers. Het kabinet biedt dan ook extra steun aan door middel van diverse corona steunmaatregelen. Naar aanleiding van de lockdown zijn er een aantal extra maatregelen gekomen. Zo kunnen bedrijven tot 1 april 2021 uitstel van belasting aanvragen. Daarnaast zijn er nog extra toevoegingen aan het derde coronasteunpakket.

2. Behaal voordeel met de verhoging heffingsvrij vermogen box 3

Per 1 januari 2021 wordt het heffingsvrije vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting verhoogd. Eerder was deze grens 30.846 euro. Deze wordt verhoogd naar 50.000 euro. Voor fiscaal partners is dit 100.000 euro. Denk in box 3 aan bijvoorbeeld spaargeld of geld uit kleine beleggingen. Het vermogen bestaat uit de waarde van bezittingen min schulden. Maar let op: jij kunt alleen schulden aftrekken als deze meer zijn dan 3.100 euro. Heb jij voldoende vermogen om deze kleine schulden in box 3 af te lossen? Doe dit dan voor 1 januari 2021 en behaal een fiscaal voordeel. Daarnaast bespaar jij op de rentelasten.

3. Einde overgangsperiode Brexit – Vraag Britse btw vóór 1 januari 2021 terug

De Brexit: op 31 januari 2020 was het een feit. Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft begin dit jaar de EU al verlaten. Om de overgang goed te laten verlopen was er een overgangsperiode die zal eindigen op 1 januari 2021. Wanneer alles volgens verwachting verloopt zal per 1 januari volgend jaar het VK geen EU lid meer zijn voor de btw. Dit betekent dat als jij in 2020 btw hebt betaald in het VK, jij deze via een apart webportaal bij de Nederlandse Belastingdienst nog terug kunt vragen. Het is dan wel belangrijk om dit te doen vóór 2021.

4. Lager tarief vennootschapsbelasting (Vpb) – Schuif winst door naar 2021

Ook de vennootschapsbelasting (Vpb) wordt verlaagd per 2021. Allereerst gaat de schijfgrens van de eerste schijf omhoog. In 2020 was dit 200.000 euro en in 2021 wordt dit 245.000 euro. Daarnaast gaat wordt het tarief verlaagd van 16,5% naar 15%. Het tarief voor de tweede schijf blijft wel 25%. 

 

Extra tip: verwacht jij dit jaar een winst boven de 200.000 euro? Dan is het wellicht fiscaal voordelig om de winst naar volgend jaar door te schuiven.

5. Benut de resterende vrije ruimte in de werkkostenregeling vóór 2021

De vrije ruimte in de werkkostenregeling biedt de mogelijkheid om jouw werknemers belastingvrije vergoedingen of verstrekkingen te geven. Heb jij vrije ruimte over in 2020? Let op! Jij kunt deze niet meenemen naar het volgende jaar. Maak dus vóór 2021 gebruik van de resterende vrije ruimte.

6. Plan investeringen om gebruik te maken van de BIK

Op 15 december 2020 is de Baangerelateerde Investeringskorting goedgekeurd. De BIK stimuleert bedrijven om in de coronaperiode te blijven investeren in bedrijfsmiddelen. Met de BIK krijg jij een financiële tegemoetkoming op investeringen die jij kunt verreken via de loonheffingen. Het moment van de investering is essentieel om in aanmerking te komen voor de BIK. Wanneer de volledige betaling van de investering is afgerond in 2020 komt deze niet in aanmerking voor de regeling. In deze blog vertelt Sanacount hoe jij jouw investeringen goed kunt plannen op gebruik te kunnen maken van de BIK.

7. Benut kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor minder belasting

Staan er nog investeringen op de planning? Het moment van investering is van belang om aanspraak te maken op investeringsaftrek regelingen zoals bijvoorbeeld de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor bedrijfsmiddelen, lees hier waarom. Het minimum investeringsbedrag voor de KIA is 2.400 euro. Dus heb jij dit jaar dit bedrag nog niet geïnvesteerd maar wil jij dit nog wel doen? Doet dit dan op tijd! 

 

Extra tip: Wil jij nog in december 2020 investeren maar kom jij niet aan het bedrag van minimaal 2.400 euro? Overweeg dan om deze investering uit te stellen tot het nieuwe jaar.

8. Go green! Benut energie- en milieu-investeringsaftrek (EIA en MIA)

Naast de KIA bestaan er ook investeringsaftrekregelingen voor milieubewuste keuzes. Bijvoorbeeld de energie-investeringsaftrek (EIA) voor energiezuinige bedrijfsmiddelen. En de milieu-investeringsaftrek (MIA) voor milieuvriendelijke investeringen. Deze regelingen gelden voor nieuwe bedrijfsmiddelen en het minimum investeringsbedrag is 2.500 euro. 

 

Extra tip: denk eraan om de investering binnen drie maanden na het aangaan van de verplichting aan te mensen via het e-loket van de RVO.

9. Lagere overdrachtsbelasting in 2020 – Koop nóg dit jaar een bedrijfspand

Staat de aanschaf van een bedrijfspand op de planning? Probeer dit vóór 2021 af te ronden. De overdrachtsbelasting die jij moet betalen voor de levering van een bedrijfspand wordt per 2021 verhoogd van 6% naar 8%. Behaal fiscaal voordeel en koop dit jaar nog het bedrijfspand.

10. Geen privé gebruik bestelauto? Zo voorkom jij bijtelling

Stel jij bestelauto’s ter beschikking aan jouw medewerkers? Dan moeten zij belasting betalen over het privégebruik van deze bestelauto. Ga goed na of deze werknemer ook daadwerkelijk privé rijdt met deze bestelauto. Is het privégebruik minder dan 500 km per jaar? Dan kan de medewerker een ‘verklaring geen privégebruik auto’ aanvragen. Dit geldt ook voor personenauto’s. Er zijn meer manieren om bijtelling te voorkomen wanneer de (bestel)auto niet privé wordt gebruikt.

11. Koop vóór 2021 een elektrische auto en verminder bijtelling

Rijden jouw medewerkers wel meer dan 500 km per jaar privé met de auto van de zaak? Dan moeten zij bijtelling betalen. Voor volledig elektrische auto’s geldt hiervoor een verlaagde bijtelling van 8% tegenover het algemene tarief van 22%. In 2021 wordt  het verlaagde percentage verhoogd naar 12% en in de komende jaren neemt dit steeds verder toe. Ben jij van plan een elektrische auto aan te schaffen? Doe dit nog vóór 2021.

12. Vraag de btw terug van niet betalende debiteuren

Heb je nog openstaande facturen waarvan jij zeker weet dat de debiteuren deze niet meer gaan betalen? Vraag dan de btw terug aan de Belastingdienst. Vanwege de coronacrisis kan het aantal niet betalende debiteuren in 2020 hoger zijn dan gebruikelijk. Het is in ieder geval mogelijk om een jaar na de uiterste betaaldatum de btw terug te vragen. Wanneer er geen betalingstermijn is afgesproken geldt er een wettelijk betalingstermijn van 30 dagen na ontvangst van de factuur door de debiteur. De btw kan jij terugvragen in de normale aangifte omzetbelasting. Het is belangrijk om de btw terugvraag in het juiste tijdvak te doen! 

13. Controleer de vaste reiskostenvergoeding in 2021

Vanwege de coronacrisis werd er in 2020 veel thuisgewerkt. Werkgevers mochten de vaste reiskostenvergoeding onbelast doorbetalen. Óók wanneer de werknemer in feite niet meer reisde. Eerder was er besloten dat dit per 2021 kwam te vervallen. Maar naar aanleiding van de tweede lockdown heeft het kabinet besloten de uitzondering betreffende de vaste reiskostenvergoeding nog aan te houden tot (voorlopig) 1 februari 2021. Meer over de vaste reiskostenvergoeding en COVID-19 lees jij hier. Hou dit goed in de gaten. Analyseer het beleid met betrekking tot vaste reiskostenvergoedingen op tijd. Sanacount houdt jou op de hoogte via onze website en social media kanalen. 

14. Denk aan de verlaging van de zelfstandige aftrek zelfstandigenaftrek en het urencriterium

De zelfstandigenaftrek zal in de komende jaren steeds lager worden. Deze wordt in stappen afgebouwd. Per 1 januari 2021 wordt de zelfstandige aftrek verlaagd van 7.030 euro naar 6.670 euro. Denk hierbij óók aan het urencriterium van minimaal 1.225 uur per jaar dat nodig is voor deze fiscale regeling. Naar aanleiding van de coronacrisis geldt voor de periode van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020 een uitzondering. Hierbij mag jij uitgaan dat jij minimaal 24 uur aan jouw onderneming hebt besteedt. Ook al is dit niet het geval. In 2021 zullen zelfstandigen over het algemeen van hogere heffingskortingen en een lager basistarief in de inkomstenbelasting kunnen profiteren.

15. Hou rekening met het verlaagde basistarief voor de inkomstenbelasting in box 1

Vanaf 2021 zal het basistarief van de inkomstenbelasting in box 1 lager worden. In box 1 betaal jij belasting over inkomen uit werk en woning. Het basistarief geldt voor mensen die de AOW leeftijd nog niet hebben bereikt en voor een inkomen tot 68.508 euro (schijf 1). In 2020 was dit tarief 37,35% en dit wordt in 2021 37,1%. Het tarief voor schijf 2 (inkomen boven de 68.508 euro) blijft hetzelfde: namelijk 49,50%.

16. Contante giften in 2021 niet meer aftrekbaar

Per 2021 zijn giften die betaald worden in contact geld geen onderdeel meer van de giftenaftrek. Geef jij bijvoorbeeld contant geld aan een goed doel om ze financieel bij te staan, dan kun jij dit vanaf volgend jaar beter doen via de bank. Stel bijvoorbeeld als bedrijf een plan op welke goede doelen jij wilt steunen of hoe jij jouw maatschappelijke betrokkenheid wilt uiten.

17. Opleiding of studie volgen? Doet het nog in 2020 of 2021

Ben jij van plan om nog een opleiding te volgen, of een studie? Doe dit dan in 2020 of 2021. In deze periode zijn de kosten hiervan nog aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Vanaf 1 januari 2022 vervalt de persoonsgebonden aftrek voor uitgaven voor scholing. In plaats hiervan komt de subsidieregeling STAP-budget (stimulans van de Arbeidsmarktpositie).

18. Innovatieve activiteiten in een bv? Pas de innovatiebox toe!

Maak jij als bv winst met vernieuwende en innovatieve activiteiten? Dan betaal jij over die winst minder vennootschapsbelasting bij toepassing van de innovatiebox. Kijk goed of jouw activiteiten in aanmerking komen voor de innovatiebox. Per 1 januari 2021 wordt het tarief wel iets verhoogd. Namelijk van 7% naar 9%.

19. Beoordeel het gebruikelijk loon dga naar aanleiding van coronacrisis

Ben jij directeur-grootaandeelhouder (dga)? Dan moet jij minimaal een ‘gebruikelijk’ loon hebben. Dit betekent dat jouw loon minimaal gelijk moet zijn aan het hoogste van de volgende bedragen:

  1. 75% van het loon uit de ‘meest vergelijkbare dienstbetrekking’
  2. Het hoogste loon van de overige werknemers binnen de ondernemingen
  3. 47.000 euro (in 2021)

 

Extra tip: Heb jij vanwege de coronacrisis minder omzet in 2020? In dit geval mag jij jouw gebruikelijk loon verlagen. Dit mag evenredig aan de omzetdaling. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

20. Gebruik verhoogde schenkvrijstelling in 2021

De bestaande schenkvrijstelling voor kinderen én overige verkrijgers wordt in 2021 verhoogd met 1.000 euro. Per kind mag jij volgend jaar 6.604 euro schenken met deze crisismaatregel. Voor overige verkrijgers wordt dit 3.244 euro. Is een geliefde in nood door de coronacrisis? Met deze maatregel kan jij ze extra bij staan.

Vragen over de TOP 20 tips om 2021 goed van start te gaan?

Heb jij vragen over de TOP 20 financiële en fiscale tips om 2021 goed van start te gaan? Onze adviseurs lichten de eindejaarstips graag toe. Neem gerust contact op met Sanacount. Ben jij daarnaast benieuwd waar er binnen jouw bedrijf nóg meer voordeel te behalen valt? Of waar er kansen liggen? Doe dan de Sanacount Bedrijfsscan.

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen