Guide voor ondernemers: zo word een echte netwerktijger

Zo word je een echte netwerkktijger - Nieuws - Blogs - Sanacount

Netwerken zit in mijn natuur, ik doe het graag. Sterker nog, ik kan me bijna niets leukers voorstellen. Ik besteed er dan ook veel tijd en aandacht aan. En nee, dat kost me geen energie, ik krijg er juist energie van! Maar ik weet ook dat lang niet elke ondernemer er zo over denkt. Wil jij weten hoe netwerken wél leuk kan zijn? En hoe je er ook nog eens succesvol in wordt? Lees dan nu mijn netwerkgeheimen.

Waarom zou je eigenlijk netwerken?

Als je achter je bureau blijft zitten, ziet niemand je. Pas wanneer je je gezicht regelmatig laat zien op bijeenkomsten en mensen je naam vaak tegenkomen, ga je opvallen. Wanneer ondernemers netwerken zorgen ze ervoor dan hun bedrijf in beweging blijft.

Netwerken, een kwestie van de juiste verwachtingen

Vaak hoor ik mensen zeggen dat netwerken “veel te veel tijd kost” en dat het “te weinig oplevert”. Ik denk dat dat vooral komt doordat ze met de verkeerde verwachting naar een netwerkbijeenkomst gaan. Als klanten te scoren jouw primaire doel van een netwerkgesprek is, dan sla je volgens mij de plank helemaal mis. Jouw gesprekspartner prikt daar namelijk meteen doorheen. Op die manier gaat netwerken juist averechts werken. En raak je dus teleurgesteld. Je verwachtingen komen namelijk niet uit.

Hoe moet het dan wel? 5 geheimen voor succesvol netwerken

1. Zoek geen nieuwe klanten maar bied je contacten iets aan

Draai het de volgende keer eens om. Bezoek een netwerkbijeenkomst met het idee om je contacten iets te geven in plaats van te nemen. En dat hoeft echt niet iets groots te zijn. Geef een tip, deel een succeservaring. Je zult zien dat je gesprekspartner dat waardeert. Hij hoeft echt niet meteen klant te worden. Jouw doel is vooral: bouwen aan vertrouwen. En bouwen aan een goede relatie kost tijd, maar is wel veel leuker. Voor jou én voor je nieuwe contact.

Deel je overtuigingen met je branche

Een voorbeeld? Bij Sanacount staan we aan de vooravond van een enorme omslag. Dit jaar gaat er bij ons heel veel veranderen, met name op ICT-gebied. Er komt een nieuwe website, alles gaat straks online via de cloud, onze visie en strategie veranderen met de tijd mee. Als relatief klein advieskantoor lopen we hierin behoorlijk voorop. Tijdens netwerkbijeenkomsten vind ik het leuk om onze overtuigingen te delen met anderen in mijn branche. Ik merk dat ze mijn openheid waarderen en daardoor ook over hun eigen bedrijf gaan nadenken. Zo zet je dus iets bij een ander in beweging.

2. Bereid je goed voor op een netwerkbijeenkomst

Bedenk voordat je naar een netwerkbijeenkomst gaat met wat voor contacten je een persoonlijke relatie wilt opbouwen en zoek uit in welke netwerken zij zich bevinden. Zo zijn wij aangesloten bij Netwerkvereniging De Waalsprong omdat daar veel ondernemers uit onze eigen buurt komen. Ik vind het waardevol om daar onze dorpsgenoten te ontmoeten. Ook zijn we bijvoorbeeld lid van de Turkse Ondernemersvereniging in Arnhem, vanwege onze Turkse achtergrond. Ga gewoon eens een keer kijken bij een netwerk dat jou interessant lijkt, vaak voel je al snel of een club echt bij jou past.

3. Stel je helemaal open – zo zorg je ervoor dat netwerken werkt

Wees jezelf en zorg dat je oprecht geïnteresseerd bent. Leef je in, laat zien dat je écht naar de ander luistert. Stel af en toe vragen. Misschien kun je tijdens een eerste kennismaking al een persoonlijke tip of advies geven. Hoe mooi is dat? Hulpvaardig zijn kost helemaal geen moeite, maar is van grote waarde.

4. Sociaal netwerken: werk ook aan je online zichtbaarheid

Denk bij netwerken niet alleen aan netwerkbijeenkomsten, seminars of borrels. De elektronische media, dus sociaal netwerken is minstens zo belangrijk! Dus zorg ervoor dat je ook werkt aan je online zichtbaarheid. Laat jezelf zien en deel je verhalen op social media. Zo bouw je ook aan een waardevol online netwerk.

5. Zorg voor een goede follow-up na een kennismaking

Leg na een nieuwe ontmoeting in een bestand vast wie je hebt gesproken en welke afspraken jullie eventueel hebben gemaakt. Wil je iemand na een eerste kennismaking nog een keer zien? Wellicht is er binnenkort weer een bijeenkomst. Stuur een mailtje en vraag of hij of zij ook van de partij is. Dat wordt ongetwijfeld op prijs gesteld!

Bonustip: Stel een netwerkstrategie op

Bij Sanacount hebben wij onze eigen netwerkstrategie ontwikkeld en die op papier gezet. Je kunt jezelf daarvoor de volgende vragen stellen:

  • Wat voor soort relaties wil ik graag ontmoeten en waar bevinden ze zich?
  • Wat kunnen zij betekenen voor ons bedrijf en wat is het belang voor ons bedrijf?
  • Op welke manier willen wij ons netwerk opbouwen?
  • Hoe gaan we ons netwerk onderhouden? 

Want door vooraf goed na te denken over wat je met netwerken wilt bereiken, ga je pas écht goed voorbereid van start. Veel succes en vooral heel veel netwerkplezier!

 

Benieuwd naar team Sanacount?

Wil je meer weten over een opstellen van een goede netwerkstrategie of ben je nieuwsgierig geworden naar team Sanacount. Neem dan contact met ons op, wij staan altijd open voor een kopje koffie. 

 

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen