Fiets van de zaak

Er zijn veel mogelijkheden om te verduurzamen, bijvoorbeeld via het woon-werkverkeer van je werknemers. Carpoolen en het openbaar vervoer zijn energiezuiniger dan wanneer iedereen met de eigen auto komt. Nog beter is de fiets en met de opkomst van de elektrische fiets is het voor steeds meer mensen aantrekkelijk.

 

Voordelig onderweg

Het loont om je werknemers en jezelf te stimuleren om met de fiets naar het werk te komen, er zitten tal van voordelen aan, zoals:

  • Het is een mooie bijdrage aan het duurzaam ondernemen.
  • Uit onderzoek blijkt dat fietsende werknemers gemiddeld 1,3 dagen minder ziek zijn op jaarbasis.
  • Het stressniveau van de fietsende mens is lager, dat heeft natuurlijk invloed op bovenstaand punt, maar het is ook merkbaar op de werkvloer.
  • Geen overvolle parkeerterreinen meer.
  • De fietsend collega komt op tijd, hij wordt niet beïnvloed door files of storingen op het spoor.

 

De regeling  fiets van de zaak

Sinds 1 januari 2020 is het voor werkgevers makkelijker om werknemers te laten profiteren van een fiets van de zaak; de fiscale regeling is aangepast. De overheid wil dat meer mensen op de fiets naar het werk komen. Ze willen dit stimuleren door de werkgever mooie mogelijkheden te bieden, dit noem je de werkgeversaanpak. Het doel is om 10% meer medewerkers op de fiets te krijgen. Ook alle ondernemers, eveneens de kleine ondernemer en de zzp’er, kunnen zelf gebruikmaken van de regeling fiets van de zaak.

 

De mogelijkheden

  • Een werkgever kan de fiets aan de werknemer ter beschikking stellen, bij de werknemer wordt dan 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets bij het inkomen opgeteld, als bijtelling voor het privégebruik.
  • Wil je een fiets ter beschikking stellen zonder kosten, dan is een andere optie om het maandelijkse leasebedrag in te laten houden op het brutoloon van de werknemer. Je blijft als werkgever eigenaar van de fiets. Bij een beperkte inhouding (tot de bijtelling) heeft de werknemer meestal een fiscaal voordeel ten opzichte van uitbetalen en in privé leasen.
  • Je kan de werknemer ook een renteloze lening geven zodat die een fiets kan kopen. Het rentevoordeel heeft geen invloed op de vrije ruimte.
  • De medewerker kan ook loonbestanddelen zoals overwerk of bonus uitruilen voor een fiets (het zogenoemde cafetariamodel). De werknemer betaalt over de waarde van de fiets geen loonbelasting. De werkgever betaalt over de waarde van fiets 80% eindheffing, maar is dit alleen verschuldigd indien de vrije ruimte nog niet is benut.
  • Een laatste optie is een kilometervergoeding als de werknemer zelf een fiets heeft en deze gebruikt voor woon-werkverkeer. Deze belastingvrije vergoeding bedraagt in 2023 € 0,21 per kilometer.

Belangrijk te melden is dat de zakelijke fiets ook privé gebruikt mag worden. Vanzelfsprekend geldt de kilometervergoeding enkel voor zakelijke kilometers.

 

De elektrische fiets

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische fiets of zelfs een speed pedelec. Dat vraagt iets meer organisatie, zoals een veilige stalling en voldoende laadpunten. Als de werknemer de batterij thuis oplaadt van een aan hem ter beschikking gestelde fiets  kan je hem tegemoetkomen met een onbelaste vergoeding (intermediaire kosten).

Wanneer de accu van een fiets van de werknemer op het werk wordt opgeladen, valt dit volgens de Belastingdienst onder gratis stroom en wordt het gezien als loon. Dit kan onbelast want er geldt een nihilwaardering.

Er zijn dus veel mogelijkheden en de overheid zorgt met fiets voor de zaak voor gunstige voorwaarden. Natuurlijk heeft de Belastingdienst ook antwoord op de veelgestelde vragen. Mocht je nog aanvullende informatie nodig hebben voor jullie specifieke situatie, neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen