Sanacount Corona (COVID-19) update: Noodsteunpakket voor ondernemers 2.0

Sanacount Corona (COVID-19) update - Blogs - Nieuws - Sanacount

Vanaf 1 juni 2020 worden door de overheid een aantal maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus versoepeld. Hiermee wordt ook het tweede noodsteunpakket voor ondernemers van kracht. Dit pakket is geldig van 1 juni tot 1 oktober. In deze blog willen we meer duidelijkheid geven over wie, waarvoor en hoe de financiële steunmaatregelen aangevraagd. Zo willen wij onze klanten en relaties informeren over de regelingen en eventuele veranderingen in het nieuwe steunpakket. Ook willen we duidelijkheid geven over waarvoor en hoe de steunmaatregelen aangevraagd kunnen worden.

1. Nieuwe regelingen: TOGS wordt Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)

Wanneer je als mkb-bedrijf structureel meer dan 30% omzet hebt verloren of gaat verliezen in de komende maanden, kan je gebruik maken van de TVL. Dit is een nieuwe regeling in het tweede noodpakket en de opvolger van TOGS. De regeling is bedoeld om ondernemers te ondersteunen met het betalen van hun vaste lasten. Afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste lasten en het omzetverlies, ontvangen bedrijven een tegemoetkoming tot maximaal € 50,000. Deze regeling is geldig vanaf 1 juni tot 1 oktober.

Kom jij in aanmerking voor TVL – Vind sectoren bij de RVO

Bedrijven die eerder in aanmerking kwamen voor de TOGS-regeling, komen ook in aanmerking voor de TVL. De complete lijst van de sectoren is te vinden op de site van de RVO. De regeling is vanaf medio juni aan te vragen bij de RVO. De exacte datum hiervoor wordt nog bekend gemaakt. De TOGS is nog tot uiterlijk 26 juni aan te vragen. Kijk voor meer informatie over de TVL op de site van de Rijksoverheid.

2. Doorlopende regelingen: NOW, TOZO en meer

NOW verlengd tot en met september

De NOW wordt verlengd tot en met september. Hierbij ontvangen bedrijven een tegemoetkoming voor de loonkosten. Wanneer werkgevers tenminste 20% omzetverlies verwachten, kunnen ze deze regeling bij het UWV aanvragen. De tegemoetkoming bedraagt maximaal 90% van de loonsom en is gerelateerd aan het omzetverlies.

NOW 2.0 – Nieuwe voorwaarden

Er zijn een aantal verschillen met de eerste NOW. Deze worden op dit moment nog verder uitgewerkt. Belangrijke veranderingen zijn:

 

  • Er zullen wijzigingen zijn om seizoenbedrijven en hun werknemers beter tegemoet te kunnen komen.
  • Wanneer je als bedrijf dit jaar van de NOW-regeling gebruik maakt, mag je over 2020 geen dividend of bonussen uitkeren.
  • De opslag van de loonkosten wordt verhoogd van 30% naar 40%.
  • De korting op de subsidie bij bedrijfseconomisch ontslag gaat van 150% naar 100%. Wanneer bedrijven wel werknemers willen ontslaan, moet de vakbond hierbij betrokken worden. Als dit niet gebeurt, wordt het totale subsidiebedrag met 5% gekort.
  • Werkgevers worden verplicht om hun werknemers te stimuleren om aan om- en bijscholing te doen. Dit kan onder de regeling ‘NL leert door’. Dit is een nieuw onderdeel van het tweede steunpakket. Vanaf juli kan er volledig kosteloos online scholing worden gevolg.

 

De streefdatum voor het aanvragen van NOW 2.0 is 6 juli 2020. Houd de website van de Rijksoverheid in de gaten voor de verdere uitwerkingen van de aangepaste voorwaarden van NOW.

TOZO verlengd – met een aantal aanpassingen

De TOZO is een regeling voor zelfstandig ondernemers, inclusief ZZP’ers. Deze regeling bestaat uit twee delen. Allereest biedt de regeling een aanvullende uitkering voor het levensonderhoud. Deze geldt wanneer het inkomen van de ondernemer door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum is gedaald. Ten tweede biedt de regeling een lening voor ondernemers die liquiditeitsproblemen ervaren als gevolg van de coronacrisis. Hiervoor geldt een maximumbedrag van € 10.157 (voor Tozo 1 en 2 gezamenlijk).

TOZO 2.0 – partnerinkomen wordt meegeteld voor uitkering levensonderhoud

De voorwaarden voor TOZO zijn grotendeels hetzelfde gebleven. Een belangrijke verandering is echter dat voor TOZO 2.0 het partnerinkomen wordt meegeteld voor de uitkering levensonderhoud. Wanneer het huishoudinkomen hoger is dan het sociaal minimum, kom je niet in aanmerking voor de regeling. Daarnaast geldt voor de aanvraag van de lening bedrijfskapitaal dat je moet verklaren dat er geen surseance van betaling of faillissement is aangevraagd of verkregen.

Aanvragen TOZO in eigen woongemeente

Voor het aanvragen van TOZO kun je terecht bij je eigen
woongemeente. Dit kan in principe per 1 juni maar de startdatum en de procedure
van de aanvraag kunnen per gemeente verschillen. Meer informatie is te vinden
op de website van je eigen woongemeente. Kijk voor meer informatie over TOZO 2.0 op de site van de Rijksoverheid. 

Ook de maatregelen voor belastinguitstel lopen door

Het uitstel voor het betalen van belasting voor ondernemers wordt verlengd tot 1 oktober. Terugbetalen hoeft pas weer vanaf dan. Belastinguitstel kan online of schriftelijk bij de belastingdienst aangevraagd worden. Daarnaast zijn de belastingrente en invorderingsrente voor alle belastingmiddelen tot 1 oktober verlaagd naar 0,01%. Ook eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen hoeven niet voldaan te worden. 

Vennootschapsbelasting en zelfstandigenaftrek

Bedrijven die vennootschapsbelasting betalen hebben de mogelijkheid om verliezen over 2020 te verrekenen met de winst uit 2019. Ook houden ZZP’ers zelfstandigenaftrek als ze minder werk hebben. Kijk voor meer informatie over de belastingmaatregelen op de site van de Rijksoverheid.

Coronakrediet en -garanties uit het eerste pakket zijn verlengd

De extra, verruimde of meer toegankelijke kredietverlening en –garanties aan kleine en middelgrote bedrijven, startups en scale-ups die in het eerste noodpakket van kracht waren, worden verlengd in het tweede pakket. Meer informatie hierover vind je op de website van de KvK.

Heb je vragen? Stel ze gerust

Is het bovenstaande nog onduidelijk 0f heb je een andere vraag? Sanacount helpt je graag. Neem gerust contact op met een van onze specialisten

Deel pagina

Meer artikelen

Mag het gebruikelijk loon dga lager zijn tijdens corona - BLogs - Nieuws - Sanacount Bedrijfs- en Belastingadvies

Uitleg – Lager gebruikelijk loon dga tijdens corona, mag dat?

Gebruikelijke loon dga lager tijdens corona? Ben jij directeur-grootaandeelhouder (dga) in jouw bedrijf? Dan gelden er regels voor jouw minimale salaris. Jij moet dan namelijk minimaal een ‘gebruikelijk loon’ verdienen. Wat dit precies inhoudt lees jij in de blog met financiële en fiscale tips voor 2021. Het gebruikelijk loon voor dga’s is verhoogd van minimaal […]

Read More
Uitbreiding steunpakket bedrijven na strengere lockdown - Corona (COVID-19) update - Blogs - Nieuws - Sanacount

Uitbreiding corona steunpakket bedrijven na strengere lockdown

Kabinet breidt corona steunpakket bedrijven verder uit na strengere lockdown – Sanacount COVID-19 update De volledige lockdown is verlengd en dit heeft gevolgen voor veel ondernemers. Daarom zorgt het kabinet voor een uitbreiding van het corona steunpakket voor bedrijven. Deze zijn bedoeld om ondernemers die hard worden getroffen door de coronacrisis te ondersteunen. Sanacount zet de […]

Read More
Verbondenheid op afstand - 5 tips om de teamspirit te behouden tijdens de lockdown - Nieuws - Blogs - Sanacount

5 tips om teamspirit te behouden tijdens de lockdown

Teamspirit behouden tijdens de lockdown doe je zo! Met een verlenging van de huidige lockdown zal thuiswerken de komende tijd de norm blijven. En niet zonder gevolgen: op afstand verbondenheid binnen een team creëren en behouden kan knap lastig zijn. Werknemers missen vaak toch de gesprekjes tijdens de koffiepauze. Of het ‘even naar binnen kunnen […]

Read More
TOP 20 financiële en fiscale tips om 2021 goed van start te gaan - Blogs - Nieuws - Sanacount

TOP 20 financiële en fiscale tips om 2021 goed van start te gaan

TOP 20 financiële en fiscale eindejaarstips voor 2021 Het einde van het jaar is in zicht. Veel ondernemers zijn druk bezig om alles op tijd af te ronden voor kerst. Er zijn talloze zaken waar jij aan moet denken voor het einde van het jaar. Uitzoeken waar er eventueel nog financiële en fiscale voordelen te […]

Read More
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) – Hét kerstcadeau van de Belastingdienst - BLogs - Nieuws - Sanacount

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) – Hét kerstcadeau van de Belastingdienst

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) – Hét kerstcadeau van de Belastingdienst Het einde van het jaar is in zicht. De meeste ondernemers zijn druk bezig met het organiseren van (coronaproof) kerstborrels en het verstrekken van kerstpakketten. Maar vergeet óók het kerstcadeau van de Belastingdienst aan jezelf niet. Jij kunt nog voor het einde van het jaar zo optimaal […]

Read More
Sanacount wint Exact Samenwerking Award 2020

HOERA! Sanacount wint de Exact Award Samenwerking

HOERA! Sanacount sleept de Exact Samenwerking Award 2020 binnen! Dit werd vandaag tijdens het online event Exact Live bekend gemaakt. Team Sanacount is ongelofelijk trots! Bekijk hier Sanacount verrast werd met de award. https://www.youtube.com/watch?v=1nahWULGwmg Top 10 in de boekhouding en accountancy van Nederland Eerder liet Sanacount weten door Exact genomineerd te zijn voor als top 10 […]

Read More
Thuiswerken door COVID-19 en een vaste reiskostenvergoeding. Hoe zit dat - BLogs - Nieuws - Sanacount

Thuiswerken door COVID-19 en reiskostenvergoeding. Hoe zit dat?

Sinds begin dit jaar zijn velen van ons thuis aan het werk. Een enkeling mag inmiddels weer een aantal dagen naar kantoor, maar de huidige omstandigheden stevenen af op een situatie waarin (deels of volledig) thuiswerken toch echt “het nieuwe normaal” zal zijn. Deze ontwikkeling roept een aantal vragen op. Eén hiervan (en een hele […]

Read More