Sanacount Corona (COVID-19) update: Noodsteunpakket voor ondernemers 2.0

Sanacount Corona (COVID-19) update - Blogs - Nieuws - Sanacount

Vanaf 1 juni 2020 worden door de overheid een aantal maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus versoepeld. Hiermee wordt ook het tweede noodsteunpakket voor ondernemers van kracht. Dit pakket is geldig van 1 juni tot 1 oktober. In deze blog willen we meer duidelijkheid geven over wie, waarvoor en hoe de financiële steunmaatregelen aangevraagd. Zo willen wij onze klanten en relaties informeren over de regelingen en eventuele veranderingen in het nieuwe steunpakket. Ook willen we duidelijkheid geven over waarvoor en hoe de steunmaatregelen aangevraagd kunnen worden.

1. Nieuwe regelingen: TOGS wordt Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)

Wanneer je als mkb-bedrijf structureel meer dan 30% omzet hebt verloren of gaat verliezen in de komende maanden, kan je gebruik maken van de TVL. Dit is een nieuwe regeling in het tweede noodpakket en de opvolger van TOGS. De regeling is bedoeld om ondernemers te ondersteunen met het betalen van hun vaste lasten. Afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste lasten en het omzetverlies, ontvangen bedrijven een tegemoetkoming tot maximaal € 50,000. Deze regeling is geldig vanaf 1 juni tot 1 oktober.

Kom jij in aanmerking voor TVL – Vind sectoren bij de RVO

Bedrijven die eerder in aanmerking kwamen voor de TOGS-regeling, komen ook in aanmerking voor de TVL. De complete lijst van de sectoren is te vinden op de site van de RVO. De regeling is vanaf medio juni aan te vragen bij de RVO. De exacte datum hiervoor wordt nog bekend gemaakt. De TOGS is nog tot uiterlijk 26 juni aan te vragen. Kijk voor meer informatie over de TVL op de site van de Rijksoverheid.

2. Doorlopende regelingen: NOW, TOZO en meer

NOW verlengd tot en met september

De NOW wordt verlengd tot en met september. Hierbij ontvangen bedrijven een tegemoetkoming voor de loonkosten. Wanneer werkgevers tenminste 20% omzetverlies verwachten, kunnen ze deze regeling bij het UWV aanvragen. De tegemoetkoming bedraagt maximaal 90% van de loonsom en is gerelateerd aan het omzetverlies.

NOW 2.0 – Nieuwe voorwaarden

Er zijn een aantal verschillen met de eerste NOW. Deze worden op dit moment nog verder uitgewerkt. Belangrijke veranderingen zijn:

 

  • Er zullen wijzigingen zijn om seizoenbedrijven en hun werknemers beter tegemoet te kunnen komen.
  • Wanneer je als bedrijf dit jaar van de NOW-regeling gebruik maakt, mag je over 2020 geen dividend of bonussen uitkeren.
  • De opslag van de loonkosten wordt verhoogd van 30% naar 40%.
  • De korting op de subsidie bij bedrijfseconomisch ontslag gaat van 150% naar 100%. Wanneer bedrijven wel werknemers willen ontslaan, moet de vakbond hierbij betrokken worden. Als dit niet gebeurt, wordt het totale subsidiebedrag met 5% gekort.
  • Werkgevers worden verplicht om hun werknemers te stimuleren om aan om- en bijscholing te doen. Dit kan onder de regeling ‘NL leert door’. Dit is een nieuw onderdeel van het tweede steunpakket. Vanaf juli kan er volledig kosteloos online scholing worden gevolg.

 

De streefdatum voor het aanvragen van NOW 2.0 is 6 juli 2020. Houd de website van de Rijksoverheid in de gaten voor de verdere uitwerkingen van de aangepaste voorwaarden van NOW.

TOZO verlengd – met een aantal aanpassingen

De TOZO is een regeling voor zelfstandig ondernemers, inclusief ZZP’ers. Deze regeling bestaat uit twee delen. Allereest biedt de regeling een aanvullende uitkering voor het levensonderhoud. Deze geldt wanneer het inkomen van de ondernemer door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum is gedaald. Ten tweede biedt de regeling een lening voor ondernemers die liquiditeitsproblemen ervaren als gevolg van de coronacrisis. Hiervoor geldt een maximumbedrag van € 10.157 (voor Tozo 1 en 2 gezamenlijk).

TOZO 2.0 – partnerinkomen wordt meegeteld voor uitkering levensonderhoud

De voorwaarden voor TOZO zijn grotendeels hetzelfde gebleven. Een belangrijke verandering is echter dat voor TOZO 2.0 het partnerinkomen wordt meegeteld voor de uitkering levensonderhoud. Wanneer het huishoudinkomen hoger is dan het sociaal minimum, kom je niet in aanmerking voor de regeling. Daarnaast geldt voor de aanvraag van de lening bedrijfskapitaal dat je moet verklaren dat er geen surseance van betaling of faillissement is aangevraagd of verkregen.

Aanvragen TOZO in eigen woongemeente

Voor het aanvragen van TOZO kun je terecht bij je eigen
woongemeente. Dit kan in principe per 1 juni maar de startdatum en de procedure
van de aanvraag kunnen per gemeente verschillen. Meer informatie is te vinden
op de website van je eigen woongemeente. Kijk voor meer informatie over TOZO 2.0 op de site van de Rijksoverheid. 

Ook de maatregelen voor belastinguitstel lopen door

Het uitstel voor het betalen van belasting voor ondernemers wordt verlengd tot 1 oktober. Terugbetalen hoeft pas weer vanaf dan. Belastinguitstel kan online of schriftelijk bij de belastingdienst aangevraagd worden. Daarnaast zijn de belastingrente en invorderingsrente voor alle belastingmiddelen tot 1 oktober verlaagd naar 0,01%. Ook eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen hoeven niet voldaan te worden. 

Vennootschapsbelasting en zelfstandigenaftrek

Bedrijven die vennootschapsbelasting betalen hebben de mogelijkheid om verliezen over 2020 te verrekenen met de winst uit 2019. Ook houden ZZP’ers zelfstandigenaftrek als ze minder werk hebben. Kijk voor meer informatie over de belastingmaatregelen op de site van de Rijksoverheid.

Coronakrediet en -garanties uit het eerste pakket zijn verlengd

De extra, verruimde of meer toegankelijke kredietverlening en –garanties aan kleine en middelgrote bedrijven, startups en scale-ups die in het eerste noodpakket van kracht waren, worden verlengd in het tweede pakket. Meer informatie hierover vind je op de website van de KvK.

Heb je vragen? Stel ze gerust

Is het bovenstaande nog onduidelijk 0f heb je een andere vraag? Sanacount helpt je graag. Neem gerust contact op met een van onze specialisten

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen

Waarom maatschappelijk verantwoord ondernemen - BLogs - Nieuws - Sanacount

Waarom maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Hoezo maatschappelijk verantwoord ondernemen Duurzaamheid begint steeds meer een hot topic te worden. Daarmee is in de zakelijke wereld ‘duurzaam ondernemen’ of ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)’ ook niet meer weg te denken. Maar waarom zou je maatschappelijk verantwoord ondernemen? En bovendien: waar begin je? Het is immers best een flinke klus. Moet je nu je […]

Read More
Wanneer kan je het beste een B.V. oprichten - BLogs - Nieuws - Sanacount

Wanneer kan je het beste een bv oprichten?

Wanneer is het interessant om een bv op te richten? Heb je een eenmanszaak of een personenvennootschap (vof, maatschap, cv) anders gezegd een onderneming in de inkomstenbelasting (ook wel IB onderneming genoemd)? En wil je weten wanneer het voor jou interessant is om een bv op te richten? In deze blog lees je meer over […]

Read More
Alles over de oprichting van een BV - BLogs - Nieuws - Sanacount

Alles over de oprichting van een bv

Oprichting van een bv De afweging om een bv op te richten is weer actueel. Het tarief van de vennootschapsbelasting is verlaagd. En de ondernemersfaciliteiten voor de ondernemer in de inkomstenbelasting (ook wel IB ondernemer genoemd, bijvoorbeeld eenmanszaak of personenvennootschap) worden de komende jaren verder versoberd. De rechtsvorm bv biedt dus diverse fiscale voordelen. Maar […]

Read More
Belangrijke wetswijzigingen per 1 juli 2021 BLogs - Nieuws - Sanacount

Belangrijke wetswijzigingen per 1 juli 2021

Wet- en regelgeving die ingaat per 1 juli 2021 Per 1 juli 2021 zullen er een aantal belangrijke veranderingen in de wet- en regelgeving worden doorgevoerd die wellicht gevolgen kunnen hebben ondernemingen. We hebben de veranderingen voor je op een rijtje gezet in deze blog. Tip 1: Per 1 juli gaan de regels voor BTW […]

Read More
Vakantiegeld later uitbetalen door COVID-19, wat zijn de opties - BLogs - Nieuws - Sanacount

Vakantiegeld later uitbetalen door COVID-19, wat zijn de opties?

Vakantiegeld later uitbetalen door corona, kan dat? De voortdurende coronacrisis heeft in kleine en grotere mate gevolgen voor vrijwel alle ondernemers in Nederland. Een tekort aan liquide middelen is een vaak voorkomend gevolg dat velen ervaren. En dan komt nu net de maand mei om de hoek kijken. De maand waarin het personeel hun vakantiegeld normaliter […]

Read More
BTW en inkoopfactuur uit het buitenland hangt er vanaf! - BLogs - Nieuws - Sanacount

BTW en inkoopfactuur uit het buitenland: hangt ervan af!

Hoe zit het ook alweer met de BTW en inkoopfacturen uit het buitenland? Als ik een vraag krijg over de BTW is mijn eerste reactie bijna altijd: “Hangt ervan af”. De BTW-wetgeving staat namelijk vol met uitzonderingen. Daarnaast hebben de landen van de Europese Unie een gemeenschappelijk BTW-stelsel. Terugkerende vraagstukken over de BTW-aangifte In de […]

Read More
Zakelijk of privé beleggen - wat is de beste keuze - BLogs - Nieuws - Sanacount

Zakelijk of privé beleggen – Wat is de beste keuze?

Zakelijk of privé beleggen? Hoe maak ik de juiste keuze? Ondanks de huidige economische tijd groeit het aantal mensen dat belegt nog steeds. Binnen het beleggen zijn veel verschillende opties en dus heel wat keuzes om te maken. Maar wat is de verstandigste keuze? Zakelijk of privé beleggen? In deze blog nemen we je mee […]

Read More
Effectief netwerken in tijden van corona - hoe doe je dat BLogs - Nieuws - Sanacount

Effectief netwerken in tijden van corona – Hoe doe je dat?

Effectief netwerken in tijden van corona – Hoe zit dat? Veel mensen werken tijdens de coronacrisis noodgedwongen thuis. Zo ook veel ondernemers. Hierdoor lijkt het lastiger om te kunnen netwerken en jouw netwerk verder uit te breiden. Van fysieke ontmoetingen naar het zoeken van binding op afstand. In beginsel was dit voor ons allen even […]

Read More
Ready for One-Stop-Shop! Nieuwe BTW-regeling op e-commerce - BLogs - Nieuws - Sanacount

Ready for One-Stop-Shop?! Nieuwe BTW-regeling op e-commerce

Ready for One-Stop-Shop?! E-commerce is booming business. Het aantal digitale shoppers en bestedingen nam de afgelopen jaren al sterk toe, maar is door de coronacrisis alleen maar harder gestegen. Mede door de coronamaatregel van het sluiten van de stenen winkel is het niet zo gek dat steeds meer ondernemers besloten een webshop te beginnen. Verandering […]

Read More