Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) – Hét kerstcadeau van de Belastingdienst

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) – Hét kerstcadeau van de Belastingdienst - BLogs - Nieuws - Sanacount

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) – Hét kerstcadeau van de Belastingdienst

Het einde van het jaar is in zicht. De meeste ondernemers zijn druk bezig met het organiseren van (coronaproof) kerstborrels en het verstrekken van kerstpakketten. Maar vergeet óók het kerstcadeau van de Belastingdienst aan jezelf niet. Jij kunt nog voor het einde van het jaar zo optimaal mogelijk gebruik maken van de verschillende soorten investeringsaftrekfaciliteiten. 

 

Benieuwd waar meer financieel en fiscaal voordeel te behalen is? Sanacount heeft voor jou een TOP 20 financiële en fiscale eindejaarstips voor 2021 opgesteld. Hiermee kun jij direct aan de slag! 

Haal jouw voordeel uit de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

In deze blog wil Sanacount de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) onder de aandacht brengen. Elke ondernemer kan gebruik maken van deze regeling. Dit is een aantrekkelijke aftrekpost voor alle rechtsvormen.

Wat houdt KIA in? Investeer voordelig in bedrijfsmiddelen

Bij een investering in een bedrijfsmiddel van minimaal 2.400 euro en maximaal 58.238 euro mag jij 28% van het investeringsbedrag in mindering brengen op je belastbare winst. We zullen dit toelichten in een rekenvoorbeeld.

KIA – een rekenvoorbeeld

Bij een investering van 10.000 euro in 2020 levert dit een extra aftrekpost op van 28% van 10.000 euro: 2.800 euro. Bij een winstinkomen van 50.000 euro bespaar jij bijna 50% aan inkomstenbelasting en premies zorgverzekeringswet hierover. Dit betekent een cadeau van de Belastingdienst van bijna (50% * 2.800) 1.400 euro. Voor grotere investeringen gelden andere percentages. Deze vind je verderop in de blog in de tabel.

Het moment van investeren is van groot belang – waarom?

Dus heb jij dit jaar nog geen 2.400 euro of meer geïnvesteerd? Wil jij in het nieuwe jaar nog een aantal investeringen doen? Investeer dan nog dit jaar en krijg een mooi kerstcadeau van de Belastingdienst. Overweeg je nog in december dit jaar te investeren maar kom je niet aan het bedrag van minimaal 2.400 euro? Overweeg dan om deze investering uit te stellen tot het nieuwe jaar. Het moment waarop jij investeert is dus belangrijk. Jij kunt al dan niet aanspraak maken op een interessante aftrek.

Komen jouw bedrijfsmiddelen in aanmerking voor de investeringsaftrek?

Maar let op: de bedrijfsmiddelen waarin jij investeert, moeten wel in aanmerking komen voor de investeringsaftrek. Voor sommige bedrijfsmiddelen heb jij geen recht op investeringsaftrek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijfsmiddelen met een investeringsbedrag van minder dan 450 euro. Maar ook aan specifieke bedrijfsmiddelen zoals gronden, woonhuizen, personenauto’s en/of bedrijfsmiddelen die bestemd zijn voor verhuur. Deze lijst is niet limitatief. Neem contact op met onze adviseurs voor meer informatie over welke investeringen in aanmerking komen voor de KIA.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek in 2020

Het bedrag van de investeringsaftrek is afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag gedurende het boekjaar. Zie hieronder de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek tabel voor 2020:

Investering Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
niet meer dan € 2.400 0%
€ 2.401 t/m € 58.238 28% van het investeringsbedrag
€ 58.239 t/m € 107.848 € 16.307
€ 107.849 t/m € 323.544 € 16.307 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 107.848
meer dan € 323.544 0%

KIA en samenwerkingsverbanden

Maakt jouw onderneming deel uit van een samenwerkingsverband, zoals een vennootschap onder firma? Dan wordt de totale investeringsaftrek van het samenwerkingsverband verdeeld tussen de vennoten. Laat jij hierbij adviseren door de belastingadviseurs van Sanacount. Neem gerust contact met ons op. 

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen