Voordelig én emissieloos rijden met de SEBA

Voordelig én emissieloos rijden met de SEBA - Blogs - Sanacount Bedrijfs- en Belastingadvies

Over naar emissieloos rijden in jullie organisatie?

Zijn er binnen jullie organisatie ambities of zelfs al concrete plannen om emissieloos te gaan rijden? Lees dan vooral verder. In deze blog lees je meer over hoe jullie dit zo financieel voordelig mogelijk kunnen doen. Voor de aankoop of financial lease van een volledig emissieloze bedrijfsauto kan je namelijk gebruik maken van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).

Voor wie is deze subsidie?

Op 15 maart 2021 is de SEBA ingegaan. Deze subsidieregeling loopt tot 31 december 2025 en geldt voor ondernemers en non-profitorganisaties. Met de subsidie krijg je 10% van de netto catalogusprijs, tot een maximum van 5.000 euro van de bedrijfsauto vergoed. Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan de subsidie en die zitten vooral in het type bedrijfsauto.

Voor welke typen bedrijfsauto’s geldt de SEBA

De RVO stelt de volgende voorwaarden voor de typen bedrijfsauto’s die in aanmerking komen voor de SEBA.

  1. “Nieuwe volledig emissieloze bedrijfsauto’s die alleen rijden door een elektromotor én
  2. Vallend onder de voertuigclassificaties N1 of N2 tot een maximum gewicht van 4.250 kg. Dat mogen bijvoorbeeld stekker-elektrische of waterstof-elektrische bedrijfsauto’s zijn.
  3. De netto catalogusprijs bij een voertuigcategorie N1 of de verkoopprijs zonder btw bij een voertuigcategorie N2, van de bedrijfsauto’s moet € 20.000 of hoger zijn. De netto catalogusprijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte kenteken.
  4. Alleen voor elektrische bedrijfsauto’s N1 met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen geldt een WLTP actieradius van minimaal 100 km. Let op: het accupakket dat je kiest in de emissieloze bedrijfsauto is van invloed op de actieradius.
  5. Voor de overige elektrische bedrijfsauto’s (voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor zware voertuigen en voertuigcategorie N2 tot 4.250 kg) geldt geen minimale actieradius waaraan de bedrijfsauto moet voldoen.” 

Overige voorwaarden

Daarnaast zijn er nog een aantal andere voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie.

  1. Wanneer je de aanvraag voor de subsidie indient, mag de koop- of financial leaseovereenkomst nog niet definitief zijn. Dit is omdat je in het geval dat je de subsidie niet krijgt, je nog kunt besluiten af te zien van de koop.
  2. De (voorlopige) koop- of financial leaseovereenkomst mag je niet eerder hebben afgesloten dan op 1 januari 2021.
  3. De bedrijfsauto mag op de datum van de aanvraag nog niet geleverd zijn en ook niet op jouw naam staan.
  4. De aanschaf van een nieuwe elektrische bedrijfsauto (N1 of N2 met max tot 4.250 kg) vindt plaats met een overeenkomst.
  5. De bedrijfsauto heeft bij een voertuigcategorie N1 een netto catalogusprijs (exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte kenteken) of verkoopprijs zonder btw (bij een voertuigcategorie N2) van € 20.000 of meer.

Je kunt ook in aanmerking komen voor SEBA bij operationele lease, in dit geval moet de leasemaatschappij de subsidie aanvragen en verwerken in het operationele leasecontract.

Wat ontvang je bij deze subsidie?

Wat je ontvangt met deze subsidieregeling hangt af van het de voertuigcategorie. Bij een voertuigcategorie N1 krijg je 10% van de netto catalogusprijs. Dat is de prijs exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte kenteken. Bij een voertuigcategorie N2 krijg je 10% van de verkoopprijs zonder btw. Het subsidiebedrag is maximaal 5.000 euro voor iedere bedrijfsauto.

Een uitleg van de termen in de subsidieregeling staat in de Begrippenlijst SEBA.

Op = op

Ieder jaar is er een maximumbedrag verbonden aan het subsidiebudget (subsidieplafond). Voor 2021 is dit subsidieplafond SEBA 22 miljoen euro. Dit betekent dat je op tijd je aanvraag in moet dienen om zeker te zijn van een ‘plekje’. De aanvragen worden behandeld op de volgorde waarin ze ontvangen zijn. Wacht dus niet te lang.

Verplichtingen tijdens de subsidieperiode?

Wanneer jullie organisatie de subsidie toegekend heeft gekregen, heb je een aantal verplichtingen als subsidieontvanger. Zo moet de gekochte emissieloze bedrijfsauto 3 jaar ononderbroken op jouw naam staan. Daarnaast dien je alle documenten, zoals de koop- of financial leaseovereenkomst, op verzoek te kunnen verstrekken aan de subsidieverstrekker. Je moet deze documenten dus goed bewaren tot 3 jaar na de datum van tenaamstelling van de emissieloze bedrijfsauto.

De SEBA aanvragen, zo werkt dat

Je kunt je aanvraag doen via deze pagina van de RVO. Hiervoor heb je eHerkenning niveau 2+ nodig. Je maakt hier een profiel aan en start een nieuwe aanvraag. In het overzicht kies je de juiste regeling en beantwoord je vervolgens de introductievragen. Daarna vul je het formulier in en controleer je jouw aanvraag.

Wat gebeurt er na de aanvraag?

Wanneer je online de subsidie hebt aangevraagd, krijg je een bevestiging via de mail. Deze bevestiging is ook terug te vinden in het portaal onder ‘berichten’. De aanvraag gaat nu door naar de behandelaar. Het besluit ontvang je per post.

Andere (fiscale) verduurzamingssubsidies mogelijk?

Naast de SEBA kan jullie organisatie mogelijk ook gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Je lichte elektrische bestelauto en een oplaadpunt komen bijvoorbeeld ook in aanmerking voor MIA/Vamil. Hierdoor worden groene investeringen aantrekkelijker. Daarnaast zijn er ook diverse fiscale subsidies beschikbaar voor innovaties en andere subsidies en kredietverstrekkingen. Laat je goed adviseren over de beste opties in jullie situatie.

Hulp nodig met de SEBA of andere fiscale subsidies?

Wij hopen dat jullie na het lezen van deze blog nóg geïnteresseerder zijn geworden in emissieloos rijden. Zo ja, zorg dat je de SEBA, MIA en VAMIL niet misloopt en de aanvraag op tijd indient. Heb je hulp nodig met de aanvraag. Onze adviseurs ondersteunen je graag. Ook kijken we graag met je mee naar welke andere verduurzamingssubsidies voor jou interessant zijn.

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen