Ontcijfer codes en letters op belastingaanslagen

Als belastingplichtige, persoon of bedrijf, ontvang je regelmatig brieven van de Belastingdienst, bijvoorbeeld de beschikkingen met aanslagen. Deze correspondentie krijgt als kenmerk een combinatie van letters en cijfers mee. Wat betekenen deze codes eigenlijk en hoe kan je deze ontcijferen? We vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten.

Betekenis van letters op de aanslag

De letters in het kenmerk op de belastingaanslag bevatten informatie over het soort aanslag dat je hebt ontvangen. Elke letter staat voor een specifiek belastingtype of een toeslag. Hieronder vind je een overzicht van de veelvoorkomende letters en hun betekenis:

Omzetbelasting
B – Omzetbelasting
F – Naheffingsaanslag omzetbelasting
O – Teruggave omzetbelasting

Loonbelasting
L – Loonheffing
A – Naheffingsaanslag loonheffing
J – Teruggave loonheffingen – bijdrage zorgverzekeringswet

Inkomstenbelasting
H – Inkomstenbelasting

Zorgverzekeringswet
W – Zorgverzekeringswet

Vennootschapsbelasting
V – Vennootschapsbelasting

Motorvoertuigenbelasting
M – Motorvoertuigenbelasting
Y – Naheffingsaanslag motorvoertuigenbelasting

Toeslagen
T – eindigend op een 1 – Kinderopvangtoeslag
T – eindigend op een 2 – Huurtoeslag
T – eindigend op een 3 – Zorgtoeslag

Overige
K – Vermogensrendementsheffing
Z – Overige

De cijfers communiceren

Naast de letters bevatten de kenmerken op de aanslagen van de Belastingdienst ook cijfers, deze hebben eveneens een concrete betekenis. Ze volgen meestal de letters en hebben betrekking op de tijdvak- en statuscodering van de aanslag. Hieronder leggen we uit wat deze cijfers betekenen:

Tijdvakcodering – laatste cijfer van het jaar of jaar met periode:

1: Eerste kwartaal
2: Tweede kwartaal
3: Derde kwartaal
4: Vierde kwartaal 

Statuscodering – geeft aan in welke fase de aanslag zich bevindt:

0 t/m 5: 1e t/m 5e voorlopige aanslag
6: Definitieve aanslag
7 t/m 9: 1e t/m 3e navorderingsaanslag

Zoekhulp voor betalingskenmerk

Naast het begrijpen van de codes op de belastingaanslag, is het van cruciaal belang om het juiste betalingskenmerk mee te geven bij je betaling aan de Belastingdienst. Het betalingskenmerk is uniek voor elke aanslag en is essentieel voor een correcte verwerking van je betaling. Mocht je het betalingskenmerk kwijt zijn, op de website van de Belastingdienst vind je een zoekhulp waarmee je het betalingskenmerk van je aangifte-, aanslag- of beschikkingsnummer weer vindt.

Omzetten betalingskenmerk in aanslagnummer

Het kan ook handig zijn om het betalingskenmerk om te zetten naar een aanslagnummer. Voorheen had de Belastingdienst hier ook een zoekfunctie voor op hun website. Vanwege de privacywetgeving (AVG) is dit programma sinds eind oktober 2022 niet meer beschikbaar. Er zijn online wel alternatieven te vinden. Sommige zijn gratis, andere niet. Let vooral op of je niet achteraf toch moet betalen. Controleer ook hoe de website en tool omgaan met de privacy en veiligheid van je gegevens. Is dit niet goed uitgelegd en gewaarborgd, maak dan geen gebruik van de tool.

Heldere communicatie

De Belastingdienst heeft een verplichting om duidelijk te communiceren, hier wordt ook hard aan gewerkt, maar de praktijk laat zien dat dit niet altijd even goed lukt. Jij weet nu in ieder geval hoe je de codes op de belastingaanslagen moet lezen. Met deze kennis kan je gemakkelijker zien welk soort aanslag je hebt ontvangen en in welke fase deze zit.

Ben je ondernemer en heb je vragen over deze codes, het betalingskenmerk of andere belastingzaken? Neem dan gerust contact met ons op, wij zorgen graag voor verheldering.

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen