De accountant verklaart

Je ziet het vaak terug in jaarrekeningen: een accountantsverklaring. Maar wat betekent zo’n verklaring precies? En welke verschillen zijn er? Een accountant kan op verschillende manieren betrokken zijn bij financiële informatie.

 

Samenstellingsverklaring

Een accountant kan helpen bij het opstellen van de jaarrekening. In dat geval spreekt men van een samenstellingsverklaring. De accountant gebruikt de informatie die jij als bestuurder aanlevert en ondersteunt waar nodig bij keuzes of schattingen. Hij doet dan geen controle op juistheid, maar kijkt wel of alles logisch en compleet lijkt.

 

Controleverklaring

Wil je juist dat de accountant zélf een oordeel geeft over de jaarrekening? Dan heb je een controleverklaring nodig. Hierbij gaat de accountant zelfstandig na of jouw cijfers een betrouwbaar beeld geven. Denk aan het controleren van facturen, voorraden en saldi. Je krijgt dan een verklaring met een redelijke mate van zekerheid – dat is de norm waar banken, aandeelhouders en andere belanghebbenden vaak om vragen. Er zijn verplichte en vrijwillige controleverklaringen, vraag aan je account wat er nodig is voor jullie situatie.

 

Beoordelingsverklaring

Is zo’n grondige controle niet nodig, maar wil je wel een onafhankelijke check? Dan is een beoordelingsverklaring een optie. Die biedt een beperkte mate van zekerheid, met minder intensieve werkzaamheden. De accountant analyseert, stelt vragen en beoordeelt of de jaarrekening plausibel is.

 

Welke verklaring past bij jouw situatie? En wat mag je precies verwachten van de accountant bij elke opdracht? In onze brochure “De accountant verklaart!” leggen we het helder en overzichtelijk uit.

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen