Vraag de SLIM subsidie regeling aan voor eind september

Vraag de SLIM subsidie regeling aan voor eind september - Nieuws - Blogs - Sanacount .png

Ben jij een mkb-onderneming en wil je de ontwikkeling van jouw personeel stimuleren én ondersteunen? Dan is de SLIM-regeling wat voor jou. Vanaf 2020 wordt er € 48 miljoen beschikbaar gesteld voor deze subsidieregeling. Wil je weten wat deze regeling inhoudt? Wat de voorwaarden zijn? En hoe je de regeling aanvraagt? Je leest het in deze blog.

De SLIM-regeling: Subsidieregeling leren en ontwikkelen in het mkb

De Subsidieregeling leren en ontwikkelen in het mkb, oftewel de SLIM-regeling. De naam zegt het al, de regeling is gericht op het stimuleren van leren en ontwikkelen in mkb-bedrijven. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt dit bedrag beschikbaar. Dit omdat we anders moeten gaan kijken naar scholing en ontwikkeling.

Waarom is ontwikkeling zo belangrijk?

De huidige ontwikkelingen in de technologie én samenleving gaan zo snel. De behoefte voor constante ontwikkeling van werknemers is bijna niet meer te ontkennen. Bovendien speelt de mogelijkheid tot scholing en ontwikkeling binnen een bedrijf een grote rol in de binding van werknemers. Het bedrijf wordt hier op haar beurt weer succesvol van. Alleen maar voordelen dus.

Komt jouw bedrijf in aanmerking?

De regeling geldt voor drie groepen aanvragers:

 

 1.  Individuele mkb-ondernemingen
 2.  Samenwerkingsverbanden in het mkb
 3.  Grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie

 

Deze blog focust zich op de eerste groep: mkb-ondernemingen. Houd er wel rekening mee dat er voor de overige twee groepen kleine verschillen in de voorwaarden kunnen zitten. Voor meer informatie over de voorwaarde voor samenwerkingsverbanden en grootbedrijven, kun je contact opnemen met Robert van Doorn via 0629423566.

Bedoeld voor alle initiatieven gericht op leren en ontwikkelen

De subsidieregeling is bedoeld voor alle initiatieven gericht op leren en ontwikkelen. Dit wordt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderverdeeld in vier activiteiten waar je subsidie voor kunt aanvragen:

 1. “De doorlichting van de onderneming uitmondend in een opleidings- of ontwikkelingsplan gericht op het inzichtelijk maken van de scholingsbehoefte vanuit het perspectief van de onderneming.”
 2. “Het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen ten behoeve van werkende in de onderneming, of in geval van een samenwerkingsverband werkenden in andere mkb-ondernemingen.”
 3. “Het ondersteunen en begeleiden bij het ontwikkelen of invoeren van een methode in de onderneming die werkende in de onderneming stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen tijdens het werk.”
 4. “Het gedurende enige tijd bieden van praktijkleerplaatsen ten behoeve van een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg bij een erkend leerbedrijf.”

Focus op de vier activiteiten

Let dus wel: de regeling is niet bedoeld voor de financiering van de daadwerkelijke scholing of ontwikkeling. Maar gericht op de voorbereidende en/of ondersteunende activiteiten hiervoor. Meer uitleg over de vier activiteiten vind je hier.  

Criteria voor mkb-ondernemingen

Er gelden een aantal criteria voor mkb-ondernemingen. Het maximumbedrag dat kan worden aangevraagd is € 24.999. Het gaat hierbij om cofinanciering. Middelgrote bedrijven krijgen subsidie voor 60% van de gemaakte kosten. Voor kleinbedrijven is dit 80%. Het initiatief waarvoor de subsidie wordt aangevraagd mag maximaal 12 maanden duren. Ook moet het binnen drie maanden nadat de subsidie is toegekend worden gestart. Meer informatie over de criteria voor de SLIM-regeling vind je hier. 

Hoe kan ik de SLIM-regeling aanvragen?

Mkb-bedrijven kunnen de SLIM-regeling aanvragen vanaf 1 september tot 30 september 17.00 uur. Hiervoor moet je een registratie als aanvrager doen. Dit kan in het subsidieportaal van Uitvoering van Beleid. Nadat je bent ingelogd (of indien nodig een account hebt aangemaakt) kan je onder ‘Mijn regelingen’ een registratie voor de SLIM-regeling toevoegen. Zorg ervoor dat je dit doet voor de mkb groep.

Onderdelen van de aanvraag

De aanvraag bestaat uit een verschillende onderdelen. Naast het invullen van het e-formulier in het e-portaal zijn er een aantal verplichte bijlagen:

 • Mkb-verklaring.
 • De-minimisverklaring
 • Activiteitenplan
 • Begroting

Voor deze bijlagen zijn hier sjablonen te vinden. Deze moeten (met uitzondering van de De-minimisverklaring) verplicht gebruikt worden. Als de aanvraag volledig wordt bevonden, krijg je binnen achttien weken te horen of de subsidie is toegekend.

Hulp nodig met de aanvraag? Sanacount staat voor je klaar

Heb je vragen over de SLIM subsidieregeling? Of vind je het fijn als er iemand met je meekijkt tijdens de aanvraag? Sanacount staat voor je klaar. Neem contact met Robert van Doorn via of robert.vandoorn@sanacount.nl of 0629423566.

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen

Waarom maatschappelijk verantwoord ondernemen - BLogs - Nieuws - Sanacount

Waarom maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Hoezo maatschappelijk verantwoord ondernemen Duurzaamheid begint steeds meer een hot topic te worden. Daarmee is in de zakelijke wereld ‘duurzaam ondernemen’ of ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)’ ook niet meer weg te denken. Maar waarom zou je maatschappelijk verantwoord ondernemen? En bovendien: waar begin je? Het is immers best een flinke klus. Moet je nu je […]

Read More
Wanneer kan je het beste een B.V. oprichten - BLogs - Nieuws - Sanacount

Wanneer kan je het beste een bv oprichten?

Wanneer is het interessant om een bv op te richten? Heb je een eenmanszaak of een personenvennootschap (vof, maatschap, cv) anders gezegd een onderneming in de inkomstenbelasting (ook wel IB onderneming genoemd)? En wil je weten wanneer het voor jou interessant is om een bv op te richten? In deze blog lees je meer over […]

Read More
Alles over de oprichting van een BV - BLogs - Nieuws - Sanacount

Alles over de oprichting van een bv

Oprichting van een bv De afweging om een bv op te richten is weer actueel. Het tarief van de vennootschapsbelasting is verlaagd. En de ondernemersfaciliteiten voor de ondernemer in de inkomstenbelasting (ook wel IB ondernemer genoemd, bijvoorbeeld eenmanszaak of personenvennootschap) worden de komende jaren verder versoberd. De rechtsvorm bv biedt dus diverse fiscale voordelen. Maar […]

Read More
Belangrijke wetswijzigingen per 1 juli 2021 BLogs - Nieuws - Sanacount

Belangrijke wetswijzigingen per 1 juli 2021

Wet- en regelgeving die ingaat per 1 juli 2021 Per 1 juli 2021 zullen er een aantal belangrijke veranderingen in de wet- en regelgeving worden doorgevoerd die wellicht gevolgen kunnen hebben ondernemingen. We hebben de veranderingen voor je op een rijtje gezet in deze blog. Tip 1: Per 1 juli gaan de regels voor BTW […]

Read More
Vakantiegeld later uitbetalen door COVID-19, wat zijn de opties - BLogs - Nieuws - Sanacount

Vakantiegeld later uitbetalen door COVID-19, wat zijn de opties?

Vakantiegeld later uitbetalen door corona, kan dat? De voortdurende coronacrisis heeft in kleine en grotere mate gevolgen voor vrijwel alle ondernemers in Nederland. Een tekort aan liquide middelen is een vaak voorkomend gevolg dat velen ervaren. En dan komt nu net de maand mei om de hoek kijken. De maand waarin het personeel hun vakantiegeld normaliter […]

Read More
BTW en inkoopfactuur uit het buitenland hangt er vanaf! - BLogs - Nieuws - Sanacount

BTW en inkoopfactuur uit het buitenland: hangt ervan af!

Hoe zit het ook alweer met de BTW en inkoopfacturen uit het buitenland? Als ik een vraag krijg over de BTW is mijn eerste reactie bijna altijd: “Hangt ervan af”. De BTW-wetgeving staat namelijk vol met uitzonderingen. Daarnaast hebben de landen van de Europese Unie een gemeenschappelijk BTW-stelsel. Terugkerende vraagstukken over de BTW-aangifte In de […]

Read More
Zakelijk of privé beleggen - wat is de beste keuze - BLogs - Nieuws - Sanacount

Zakelijk of privé beleggen – Wat is de beste keuze?

Zakelijk of privé beleggen? Hoe maak ik de juiste keuze? Ondanks de huidige economische tijd groeit het aantal mensen dat belegt nog steeds. Binnen het beleggen zijn veel verschillende opties en dus heel wat keuzes om te maken. Maar wat is de verstandigste keuze? Zakelijk of privé beleggen? In deze blog nemen we je mee […]

Read More
Effectief netwerken in tijden van corona - hoe doe je dat BLogs - Nieuws - Sanacount

Effectief netwerken in tijden van corona – Hoe doe je dat?

Effectief netwerken in tijden van corona – Hoe zit dat? Veel mensen werken tijdens de coronacrisis noodgedwongen thuis. Zo ook veel ondernemers. Hierdoor lijkt het lastiger om te kunnen netwerken en jouw netwerk verder uit te breiden. Van fysieke ontmoetingen naar het zoeken van binding op afstand. In beginsel was dit voor ons allen even […]

Read More
Ready for One-Stop-Shop! Nieuwe BTW-regeling op e-commerce - BLogs - Nieuws - Sanacount

Ready for One-Stop-Shop?! Nieuwe BTW-regeling op e-commerce

Ready for One-Stop-Shop?! E-commerce is booming business. Het aantal digitale shoppers en bestedingen nam de afgelopen jaren al sterk toe, maar is door de coronacrisis alleen maar harder gestegen. Mede door de coronamaatregel van het sluiten van de stenen winkel is het niet zo gek dat steeds meer ondernemers besloten een webshop te beginnen. Verandering […]

Read More