Vraag de SLIM subsidie regeling aan voor eind september

Vraag de SLIM subsidie regeling aan voor eind september - Nieuws - Blogs - Sanacount .png

Ben jij een mkb-onderneming en wil je de ontwikkeling van jouw personeel stimuleren én ondersteunen? Dan is de SLIM-regeling wat voor jou. Vanaf 2020 wordt er € 48 miljoen beschikbaar gesteld voor deze subsidieregeling. Wil je weten wat deze regeling inhoudt? Wat de voorwaarden zijn? En hoe je de regeling aanvraagt? Je leest het in deze blog.

De SLIM-regeling: Subsidieregeling leren en ontwikkelen in het mkb

De Subsidieregeling leren en ontwikkelen in het mkb, oftewel de SLIM-regeling. De naam zegt het al, de regeling is gericht op het stimuleren van leren en ontwikkelen in mkb-bedrijven. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt dit bedrag beschikbaar. Dit omdat we anders moeten gaan kijken naar scholing en ontwikkeling.

Waarom is ontwikkeling zo belangrijk?

De huidige ontwikkelingen in de technologie én samenleving gaan zo snel. De behoefte voor constante ontwikkeling van werknemers is bijna niet meer te ontkennen. Bovendien speelt de mogelijkheid tot scholing en ontwikkeling binnen een bedrijf een grote rol in de binding van werknemers. Het bedrijf wordt hier op haar beurt weer succesvol van. Alleen maar voordelen dus.

Komt jouw bedrijf in aanmerking?

De regeling geldt voor drie groepen aanvragers:

 

 1.  Individuele mkb-ondernemingen
 2.  Samenwerkingsverbanden in het mkb
 3.  Grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie

 

Deze blog focust zich op de eerste groep: mkb-ondernemingen. Houd er wel rekening mee dat er voor de overige twee groepen kleine verschillen in de voorwaarden kunnen zitten. Voor meer informatie over de voorwaarde voor samenwerkingsverbanden en grootbedrijven, kun je contact opnemen met Robert van Doorn via 0629423566.

Bedoeld voor alle initiatieven gericht op leren en ontwikkelen

De subsidieregeling is bedoeld voor alle initiatieven gericht op leren en ontwikkelen. Dit wordt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderverdeeld in vier activiteiten waar je subsidie voor kunt aanvragen:

 1. “De doorlichting van de onderneming uitmondend in een opleidings- of ontwikkelingsplan gericht op het inzichtelijk maken van de scholingsbehoefte vanuit het perspectief van de onderneming.”
 2. “Het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen ten behoeve van werkende in de onderneming, of in geval van een samenwerkingsverband werkenden in andere mkb-ondernemingen.”
 3. “Het ondersteunen en begeleiden bij het ontwikkelen of invoeren van een methode in de onderneming die werkende in de onderneming stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen tijdens het werk.”
 4. “Het gedurende enige tijd bieden van praktijkleerplaatsen ten behoeve van een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg bij een erkend leerbedrijf.”

Focus op de vier activiteiten

Let dus wel: de regeling is niet bedoeld voor de financiering van de daadwerkelijke scholing of ontwikkeling. Maar gericht op de voorbereidende en/of ondersteunende activiteiten hiervoor. Meer uitleg over de vier activiteiten vind je hier.  

Criteria voor mkb-ondernemingen

Er gelden een aantal criteria voor mkb-ondernemingen. Het maximumbedrag dat kan worden aangevraagd is € 24.999. Het gaat hierbij om cofinanciering. Middelgrote bedrijven krijgen subsidie voor 60% van de gemaakte kosten. Voor kleinbedrijven is dit 80%. Het initiatief waarvoor de subsidie wordt aangevraagd mag maximaal 12 maanden duren. Ook moet het binnen drie maanden nadat de subsidie is toegekend worden gestart. Meer informatie over de criteria voor de SLIM-regeling vind je hier. 

Hoe kan ik de SLIM-regeling aanvragen?

Mkb-bedrijven kunnen de SLIM-regeling aanvragen vanaf 1 september tot 30 september 17.00 uur. Hiervoor moet je een registratie als aanvrager doen. Dit kan in het subsidieportaal van Uitvoering van Beleid. Nadat je bent ingelogd (of indien nodig een account hebt aangemaakt) kan je onder ‘Mijn regelingen’ een registratie voor de SLIM-regeling toevoegen. Zorg ervoor dat je dit doet voor de mkb groep.

Onderdelen van de aanvraag

De aanvraag bestaat uit een verschillende onderdelen. Naast het invullen van het e-formulier in het e-portaal zijn er een aantal verplichte bijlagen:

 • Mkb-verklaring.
 • De-minimisverklaring
 • Activiteitenplan
 • Begroting

Voor deze bijlagen zijn hier sjablonen te vinden. Deze moeten (met uitzondering van de De-minimisverklaring) verplicht gebruikt worden. Als de aanvraag volledig wordt bevonden, krijg je binnen achttien weken te horen of de subsidie is toegekend.

Hulp nodig met de aanvraag? Sanacount staat voor je klaar

Heb je vragen over de SLIM subsidieregeling? Of vind je het fijn als er iemand met je meekijkt tijdens de aanvraag? Sanacount staat voor je klaar. Neem contact met Robert van Doorn via of [email protected] of 0629423566.

Deel pagina

Meer artikelen

Mag het gebruikelijk loon dga lager zijn tijdens corona - BLogs - Nieuws - Sanacount Bedrijfs- en Belastingadvies

Uitleg – Lager gebruikelijk loon dga tijdens corona, mag dat?

Gebruikelijke loon dga lager tijdens corona? Ben jij directeur-grootaandeelhouder (dga) in jouw bedrijf? Dan gelden er regels voor jouw minimale salaris. Jij moet dan namelijk minimaal een ‘gebruikelijk loon’ verdienen. Wat dit precies inhoudt lees jij in de blog met financiële en fiscale tips voor 2021. Het gebruikelijk loon voor dga’s is verhoogd van minimaal […]

Read More
Uitbreiding steunpakket bedrijven na strengere lockdown - Corona (COVID-19) update - Blogs - Nieuws - Sanacount

Uitbreiding corona steunpakket bedrijven na strengere lockdown

Kabinet breidt corona steunpakket bedrijven verder uit na strengere lockdown – Sanacount COVID-19 update De volledige lockdown is verlengd en dit heeft gevolgen voor veel ondernemers. Daarom zorgt het kabinet voor een uitbreiding van het corona steunpakket voor bedrijven. Deze zijn bedoeld om ondernemers die hard worden getroffen door de coronacrisis te ondersteunen. Sanacount zet de […]

Read More
Verbondenheid op afstand - 5 tips om de teamspirit te behouden tijdens de lockdown - Nieuws - Blogs - Sanacount

5 tips om teamspirit te behouden tijdens de lockdown

Teamspirit behouden tijdens de lockdown doe je zo! Met een verlenging van de huidige lockdown zal thuiswerken de komende tijd de norm blijven. En niet zonder gevolgen: op afstand verbondenheid binnen een team creëren en behouden kan knap lastig zijn. Werknemers missen vaak toch de gesprekjes tijdens de koffiepauze. Of het ‘even naar binnen kunnen […]

Read More
TOP 20 financiële en fiscale tips om 2021 goed van start te gaan - Blogs - Nieuws - Sanacount

TOP 20 financiële en fiscale tips om 2021 goed van start te gaan

TOP 20 financiële en fiscale eindejaarstips voor 2021 Het einde van het jaar is in zicht. Veel ondernemers zijn druk bezig om alles op tijd af te ronden voor kerst. Er zijn talloze zaken waar jij aan moet denken voor het einde van het jaar. Uitzoeken waar er eventueel nog financiële en fiscale voordelen te […]

Read More
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) – Hét kerstcadeau van de Belastingdienst - BLogs - Nieuws - Sanacount

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) – Hét kerstcadeau van de Belastingdienst

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) – Hét kerstcadeau van de Belastingdienst Het einde van het jaar is in zicht. De meeste ondernemers zijn druk bezig met het organiseren van (coronaproof) kerstborrels en het verstrekken van kerstpakketten. Maar vergeet óók het kerstcadeau van de Belastingdienst aan jezelf niet. Jij kunt nog voor het einde van het jaar zo optimaal […]

Read More
Sanacount wint Exact Samenwerking Award 2020

HOERA! Sanacount wint de Exact Award Samenwerking

HOERA! Sanacount sleept de Exact Samenwerking Award 2020 binnen! Dit werd vandaag tijdens het online event Exact Live bekend gemaakt. Team Sanacount is ongelofelijk trots! Bekijk hier Sanacount verrast werd met de award. https://www.youtube.com/watch?v=1nahWULGwmg Top 10 in de boekhouding en accountancy van Nederland Eerder liet Sanacount weten door Exact genomineerd te zijn voor als top 10 […]

Read More
Thuiswerken door COVID-19 en een vaste reiskostenvergoeding. Hoe zit dat - BLogs - Nieuws - Sanacount

Thuiswerken door COVID-19 en reiskostenvergoeding. Hoe zit dat?

Sinds begin dit jaar zijn velen van ons thuis aan het werk. Een enkeling mag inmiddels weer een aantal dagen naar kantoor, maar de huidige omstandigheden stevenen af op een situatie waarin (deels of volledig) thuiswerken toch echt “het nieuwe normaal” zal zijn. Deze ontwikkeling roept een aantal vragen op. Eén hiervan (en een hele […]

Read More