Ready for One-Stop-Shop?! Nieuwe BTW-regeling op e-commerce

Ready for One-Stop-Shop! Nieuwe BTW-regeling op e-commerce - BLogs - Nieuws - Sanacount

Ready for One-Stop-Shop?!

E-commerce is booming business. Het aantal digitale shoppers en bestedingen nam de afgelopen jaren al sterk toe, maar is door de coronacrisis alleen maar harder gestegen. Mede door de coronamaatregel van het sluiten van de stenen winkel is het niet zo gek dat steeds meer ondernemers besloten een webshop te beginnen.

Verandering in BTW-verplichtingen voor webshops

Webshops die verkopen aan particulieren in het buitenland hebben met speciale BTW-verplichtingen te maken. De regels voor BTW op e-commerce gaan veranderen op 1 juli 2021 en kunnen grote gevolgen hebben voor de administratie met leveringen van goederen in andere EU-landen.

Gevolgen wetsvoorstel BTW e-commerce 2021

Uitvoering van het nieuwe wetsvoorstel BTW e-commerce heeft direct gevolgen voor de bedrijfsvoering. Ook voor digitale verkoopplatforms en de invoer van kleine pakketjes van buiten de EU wijzigen de regels op deze datum. In deze blog wordt alleen de One-Stop-Shop-regeling behandeld, zoals deze gaat gelden per 1 juli 2021.

Vanaf 1 juli 2021: One-Stop-Shop-regeling voor BTW op e-commerce

Nederlandse ondernemers met een omzet in andere EU-landen van meer dan 10.000 euro per jaar zijn BTW-plichtig in het EU-land van bestemming. Het BTW-tarief van het EU-land van bestemming moet worden berekend door ondernemers. Zij doen in het betreffende land ook de BTW-aangifte en afdracht.

Hoe doe je BTW-aangifte in het One-Stop-Shop-systeem?

Vanaf 1 juli 2021 geldt de nieuwe EU BTW-richtlijn e-commerce. Bij de BTW-aangifte van EU goederen kan de ondernemer via het One-Stop-Shop-systeem (OSS-systeem) in één melding per kwartaal de BTW aangeven voor alle EU-lidstaten. Vervolgens verdeelt de Nederlandse Belastingdienst via de OSS-aangifte de BTW-opbrengsten over de rechthebbende landen. Indien de omzet onder de 10.000 euro per jaar blijft, mag de ondernemer Nederlandse BTW in rekening blijven brengen.

Weet jij waar jouw klanten wonen?

Bovengenoemde wijziging betekent dat webshops nog veel meer dan voorheen in beeld moeten hebben waar hun klanten wonen. Het is van essentieel belang om te kijken of de administratie al zodanig is ingericht dat per land de juiste BTW-tarieven worden gehanteerd. Correcties achteraf leiden tot aanvullende kosten.

 

De ondernemer moet zich laten registreren voor de speciale portal van de Nederlandse Belastingdienst om de OSS-aangifte te kunnen doen. 

Vragen over de BTW-wijzigingen voor e-commerce?

Heb je vragen over bovengenoemde BTW-wijziging of één van de overige wijzigingen die per 1 juli 2021 gaan gelden? Onze adviseurs lichten de BTW regels graag toe. Neem gerust contact op met Sanacount. Ben jij daarnaast benieuwd waar er binnen jouw bedrijf nóg meer voordeel te behalen valt? Of waar er kansen liggen? Doe dan de Sanacount Bedrijfsscan.

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen