De btw-bijtelling privégebruik auto van de zaak

De btw-bijtelling privégebruik auto van de zaak - Nieuws - Blogs - Sanacount

De btw-bijtelling privégebruik auto van de zaak

Heb je een personenauto of een bedrijfsauto in je onderneming die ook privé wordt gebruikt, dan heb je te maken met de btw-bijtelling privégebruik auto van de zaak. Verricht je diensten of verkoop je producten waarbij btw in rekening wordt gebracht? Lees dan snel verder.

De btw-aangifte

De btw-aangifte periode van 4e kwartaal is aangebroken. Nieuwe klanten en relaties vragen mij regelmatig hoe het nu precies zit met de btw-bijtelling privégebruik auto van de zaak. Het blijft een lastig en voor sommige ondernemers onduidelijk onderwerp. Ik krijg vaak dezelfde vragen:

  • Ik heb toch al een bijtelling in de inkomstenbelasting?
  • Waarom moet ik ook nog eens 2,7% over de cataloguswaarde van de auto betalen?
  • Ik rijd de auto alleen zakelijk waarom krijg ik dan alsnog een btw-bijtelling?

Lastig gesprek over btw-bijtelling als belastingadviseur

Als belastingadviseur of accountant is dit toch vaak weer een lastig gesprek. Vooral als de vorige belastingadviseur deze btw-bijtelling privégebruik auto van de zaak niet heeft toegepast. Het gaat snel al om een paar duizend euro aan te betalen btw! Het blijft vaak niet hierbij. Er vinden daarnaast ook correcties plaats van privégebruik zakelijke goederen en diensten. Denk hierbij aan privégebruik eigenproducten, uitgaven giften en relatiegeschenken of voorzieningen voor jezelf of voor jouw personeel. Je kunt de btw die je hierover betaalt, niet altijd terugvragen als voorbelasting bij de belastingdienst. Dit als gevolg van het Besluit Uitsluiting Aftrek van voorbelasting (BUA). Gezien de complexiteit van de btw-bijtelling privégebruik auto, wil ik nu alleen stilstaan bij deze btw-bijtelling voor privégebruik.

Btw-teruggave als voorbelasting

Als je een personenauto of een bestelauto in je onderneming gebruikt voor je belaste omzet, dan heb je de mogelijkheid om de btw op de aanschaf, onderhoud en gebruik van de auto in je btw-aangifte terug te vragen. Dit geldt overigens ook voor leaseauto’s. Het kunnen terugvragen van je btw op deze uitgaven heeft enkel betrekking op het werkelijk zakelijk gebruik. Als de auto privé wordt gebruikt, moet over het privégebruik btw worden betaald.

Een sluitende kilometeradministratie

Alleen het werkelijke privégebruik wordt belast met btw. Maar is dit altijd mogelijk? Voor het bepalen van de hoogte van de btw-bijtelling privégebruik maakt het uit of je een kilometeradministratie bijhoudt. Om dit privégebruik te bepalen moet je een sluitende kilometeradministratie bijhouden. Met behulp van deze kilometeradministratie kunt je vervolgens berekenen wat de verhouding is tussen zakelijk- en privégebruik. Heb je geen sluitende kilometeradministratie dan mag je gebruik maken van een forfait. Dit doe je door het forfaitaire percentage van 2,7 of 1,5 te vermenigvuldigen met de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm. Dit percentage van 2,7 of 1,5 geldt ook voor de auto die je gebruikt op basis van operational lease of financial lease. Let op als je de auto in de loop van het jaar hebt gekocht. Je mag dan het percentage van 2,7 naar evenredigheid verlagen! Vindt het privégebruik plaats later dan 4 jaar na het jaar waarin je de auto in gebruik hebt genomen? Dan neemt je 1,5% in plaats van 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm.

Woon-werkverkeer

Voor de btw wordt de gereden kilometers voor woon-werkverkeer als privégebruik aangemerkt. Dit klinkt voor veel ondernemers vreemd in de oren. Mede omdat binnen de inkomstenbelasting woon-werkverkeer als zakelijk wordt beschouwd. Met woon-werkverkeer wordt het heen en weer reizen van de woon- of verblijfplaats naar een vaste werkplaats/ bedrijfsadres bedoeld. Reizen van en naar andere plaatsen dan de vaste werkplaats of je bedrijfsadres gelden niet als woon-werkverkeer. Een tip die ik graag wil meegeven als je privégebruik alleen uit woon-werkverkeer bestaat is om niet meteen van de forfaitaire percentages gebruik te maken. Je mag namelijk de btw-bijtelling ook op een andere manier berekenen, door bijvoorbeeld het toepassen van 214 werkdagen op jaarbasis wanneer je 5 werkdagen per week werkt. Bij dit aantal is rekening gehouden met bijvoorbeeld vakantie, ziekte en incidenteel thuiswerken. Je mag dus de meest gunstige berekening gebruiken!

Auto gekocht zonder aftrek van btw

Heb je een auto gekocht zonder btw (bijvoorbeeld bij aanschaf van een marge-auto of een auto die je van een particulier hebt gekocht)? Dan gebruik je voor de berekening van het privégebruik 1,5% in plaats van 2,7%. Verder blijven de berekeningen hetzelfde.

Eigenbijdrage privégebruik

Betaal jij of je personeel een eigen bijdrage voor het privégebruik? Dan gelden er andere regels voor het vaststellen van de btw-bijtelling privégebruik auto van de zaak. Als je een bedrag in rekening brengt die niet kostendekkend is, moet je alsnog btw-bijtelling toepassen op deze uitgaven. Ook hier mag je kiezen voor een forfaitair percentage van 2,7 of 1,5 van de cataloguswaarde (inclusief btw en bpm). In dit geval betaal je geen btw over de eigen bijdrage. Is de btw die je moet betalen over het bedrag dat je aan je personeel in rekening brengt meer dan de btw die je moet betalen volgens de 2,7 of 1,5%-regeling? Dan moet je verplicht btw betalen over de in rekening gebrachte eigen bijdragen. Je mag de 2,7 of 1,5%-regeling niet gebruiken.

Vrijgestelde omzet

Sommige ondernemers gebruiken de auto geheel of gedeeltelijk voor vrijgestelde omzet. Dan kun je het berekende bedrag evenredig verlagen, want je hebt in zo’n geval namelijk de btw op de aanschaf, het onderhoud en gebruik niet of gedeeltelijk teruggevraagd bij de belastingdienst.

Wanneer moet ik de btw-bijtelling betalen?

De btw is een tijdvakbelasting. Je betaalt de bijtelling btw-privégebruik bij de laatste aangifte van het boekjaar. Voor verlengde boekjaren geldt een ander tijdvak.

Btw-bijtelling privé gebruik auto van de zaak 

Kortom, de btw-bijtelling privé gebruik auto van de zaak is niet altijd even makkelijk uit te leggen, maar de gevolgen zijn groot als deze niet (goed) wordt toegepast. Denk hierbij aan een naheffingsaanslag omzetbelasting met een boete en dan over meerdere jaren terug. Dit kan in de duizenden euro’s lopen. Overigens ook de belastingadviseur moet goed oppassen. Ook aan de belastingadviseur kan een vergrijpboete worden opgelegd voor het opzettelijk onjuist indienen van de btw-aangifte. Immers, van de adviseur mag verwacht worden dat hij deze regeling door en door kent.

Meer Belastingadvies nodig? Sanacount helpt je graag

Geïnteresseerd in onze dienstverlening rondom belastingadvies? Laat je informeren door Sanacount!

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen

Waarom maatschappelijk verantwoord ondernemen - BLogs - Nieuws - Sanacount

Waarom maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Hoezo maatschappelijk verantwoord ondernemen Duurzaamheid begint steeds meer een hot topic te worden. Daarmee is in de zakelijke wereld ‘duurzaam ondernemen’ of ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)’ ook niet meer weg te denken. Maar waarom zou je maatschappelijk verantwoord ondernemen? En bovendien: waar begin je? Het is immers best een flinke klus. Moet je nu je […]

Read More
Wanneer kan je het beste een B.V. oprichten - BLogs - Nieuws - Sanacount

Wanneer kan je het beste een bv oprichten?

Wanneer is het interessant om een bv op te richten? Heb je een eenmanszaak of een personenvennootschap (vof, maatschap, cv) anders gezegd een onderneming in de inkomstenbelasting (ook wel IB onderneming genoemd)? En wil je weten wanneer het voor jou interessant is om een bv op te richten? In deze blog lees je meer over […]

Read More
Alles over de oprichting van een BV - BLogs - Nieuws - Sanacount

Alles over de oprichting van een bv

Oprichting van een bv De afweging om een bv op te richten is weer actueel. Het tarief van de vennootschapsbelasting is verlaagd. En de ondernemersfaciliteiten voor de ondernemer in de inkomstenbelasting (ook wel IB ondernemer genoemd, bijvoorbeeld eenmanszaak of personenvennootschap) worden de komende jaren verder versoberd. De rechtsvorm bv biedt dus diverse fiscale voordelen. Maar […]

Read More
Belangrijke wetswijzigingen per 1 juli 2021 BLogs - Nieuws - Sanacount

Belangrijke wetswijzigingen per 1 juli 2021

Wet- en regelgeving die ingaat per 1 juli 2021 Per 1 juli 2021 zullen er een aantal belangrijke veranderingen in de wet- en regelgeving worden doorgevoerd die wellicht gevolgen kunnen hebben ondernemingen. We hebben de veranderingen voor je op een rijtje gezet in deze blog. Tip 1: Per 1 juli gaan de regels voor BTW […]

Read More
Vakantiegeld later uitbetalen door COVID-19, wat zijn de opties - BLogs - Nieuws - Sanacount

Vakantiegeld later uitbetalen door COVID-19, wat zijn de opties?

Vakantiegeld later uitbetalen door corona, kan dat? De voortdurende coronacrisis heeft in kleine en grotere mate gevolgen voor vrijwel alle ondernemers in Nederland. Een tekort aan liquide middelen is een vaak voorkomend gevolg dat velen ervaren. En dan komt nu net de maand mei om de hoek kijken. De maand waarin het personeel hun vakantiegeld normaliter […]

Read More
BTW en inkoopfactuur uit het buitenland hangt er vanaf! - BLogs - Nieuws - Sanacount

BTW en inkoopfactuur uit het buitenland: hangt ervan af!

Hoe zit het ook alweer met de BTW en inkoopfacturen uit het buitenland? Als ik een vraag krijg over de BTW is mijn eerste reactie bijna altijd: “Hangt ervan af”. De BTW-wetgeving staat namelijk vol met uitzonderingen. Daarnaast hebben de landen van de Europese Unie een gemeenschappelijk BTW-stelsel. Terugkerende vraagstukken over de BTW-aangifte In de […]

Read More
Zakelijk of privé beleggen - wat is de beste keuze - BLogs - Nieuws - Sanacount

Zakelijk of privé beleggen – Wat is de beste keuze?

Zakelijk of privé beleggen? Hoe maak ik de juiste keuze? Ondanks de huidige economische tijd groeit het aantal mensen dat belegt nog steeds. Binnen het beleggen zijn veel verschillende opties en dus heel wat keuzes om te maken. Maar wat is de verstandigste keuze? Zakelijk of privé beleggen? In deze blog nemen we je mee […]

Read More
Effectief netwerken in tijden van corona - hoe doe je dat BLogs - Nieuws - Sanacount

Effectief netwerken in tijden van corona – Hoe doe je dat?

Effectief netwerken in tijden van corona – Hoe zit dat? Veel mensen werken tijdens de coronacrisis noodgedwongen thuis. Zo ook veel ondernemers. Hierdoor lijkt het lastiger om te kunnen netwerken en jouw netwerk verder uit te breiden. Van fysieke ontmoetingen naar het zoeken van binding op afstand. In beginsel was dit voor ons allen even […]

Read More
Ready for One-Stop-Shop! Nieuwe BTW-regeling op e-commerce - BLogs - Nieuws - Sanacount

Ready for One-Stop-Shop?! Nieuwe BTW-regeling op e-commerce

Ready for One-Stop-Shop?! E-commerce is booming business. Het aantal digitale shoppers en bestedingen nam de afgelopen jaren al sterk toe, maar is door de coronacrisis alleen maar harder gestegen. Mede door de coronamaatregel van het sluiten van de stenen winkel is het niet zo gek dat steeds meer ondernemers besloten een webshop te beginnen. Verandering […]

Read More