Kan ik beter een auto op de zaak of in privé aanschaffen?
Als ondernemer is het vaak handig om een auto te hebben. Voor inkopen, het bezoeken van klanten of bijvoorbeeld om naar het bedrijfspand te rijden. Bij uitstek de meest gestelde vraag die we krijgen is dan ook: Zal ik de auto op de zaak of in privé aanschaffen? Het antwoord op deze vraag hangt onder andere af van wat voor auto de ondernemer wil aanschaffen en het aantal zakelijke kilometers. In deze blog leggen we uit wat de fiscale gevolgen zijn van de aanschaf van een auto op de zaak en het zakelijk rijden met een privé auto.
Optie 1: Zakelijke kilometers rijden met de privé auto
Indien er gekozen wordt om zakelijk te rijden met de privé auto dan mag 0,19 euro onbelast per kilometer in rekening worden gebracht bij jouw onderneming. Dit zijn dus kosten voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Voor het aantal kilometers is een rittenregistratie verplicht.
Toch btw terugvragen bij zakelijk gebruik privé auto
Stel de ondernemer heeft in een jaar 5.000 kilometer zakelijk en 10.000 kilometer privé gereden, dus 15.000 kilometer in totaal. Verder is voor 4.000 euro, inclusief 21% btw (695 euro), aan onderhouds- en reparatiekosten en brandstofkosten betaald. Je kunt dan een bedrag van 231 euro (1/3 deel van 695 euro) extra als voorbelasting in de btw-aangifte invullen.
Optie 2: De auto van de zaak zonder bijtelling
Indien je ervoor hebt gekozen dat de auto tot het ondernemingsvermogen behoort en je rijdt meer dan 500 kilometer privé met de auto, dan krijg je in beginsel te maken met een bijtelling voor het privé gebruik van de auto. Dat geldt zowel voor de inkomstenbelasting (de ondernemer), als voor de loonheffingen (de DGA van de bv).
Autokosten zakelijk boeken
Daartegenover staat dat je alle kosten die je aan de auto hebt betaald als zakelijk kosten mogen worden geboekt. Zoals gezegd gaat het hier om onderhouds- en reparatiekosten en brandstofkosten, maar ook om afschrijvingskosten. Hierdoor hoef je dus minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting te betalen. De btw over deze kosten mag je ook volledig in aftrek nemen.
Rittenregistratie bijhouden
Een rittenregistratie mag op verschillende manieren bijgehouden worden. Je kunt het op papier, in Excel, in je boekhoudprogramma of zelfs met een tracker doen. Dat mag je zelf kiezen. Zorg ervoor dat je goed nadenkt over de keuze die je maakt. Bij twijfel kun je uiteraard contact met ons opnemen. De manier van verwerken is namelijk niet zomaar te wijzigen, omdat een registratie op jaarbasis sluitend moet zijn.
Optie 3: De auto van de zaak met bijtelling
Indien met de auto van de zaak meer dan 500 kilometer privé wordt gereden (of minder maar daarvoor is geen bewijs), dan moet een bijtelling worden gerekend voor het privégebruik.
Bijtelling auto van de zaak in de inkomstenbelasting of loonheffingen
De bruto bijtelling bereken je als volgt:
De percentage bijtelling is afhankelijk van de soort auto die je rijdt. Hiervoor is belangrijk om te weten in welk jaar de auto voor het eerst toegelaten is en hoeveel CO2 uitstoot deze auto heeft. Zoals in de formule te zien is moet je ook de cataloguswaarde weten. Deze gegevens kunnen opgevraagd worden door de website van het RDW te raadplegen.
Als de bruto bijtelling hoger is dan de totale autokosten dan mag deze verlaagd worden ter hoogte van de totale werkelijke autokosten (inclusief afschrijving).
Netto bijtelling berekenen
Om de netto bijtelling te berekenen gebruik je de volgende formule:
Het is afhankelijk van de hoogte van de inkomsten tegen welk belastingtarief de bijtelling wordt gerekend.
Correctie privé gebruik auto van de zaak in de omzetbelasting
Indien geen sluitende rittenregistratie is bijgehouden waaruit blijkt dat geen enkele kilometer privé is gereden moet in de btw aangifte over het vierde kwartaal ook een correctie voor het privé gebruik van de auto worden ingevuld. Deze bedraagt doorgaans 2,7% van de cataloguswaarde van de auto.
Hoe deze regeling in z’n werk gaat hebben we uitgelegd in onze blog: De btw-bijtelling privé gebruik auto van de zaak.
Vragen over auto van de zaak?
Heb jij nog vragen over het bovenstaande? Of wil je advies over de fiscale aspecten van een auto van de zaak? Wij kunnen voor je uitrekenen wat in jouw situatie het meest voordelig zal zijn. Laat het ons gerust weten, onze adviseurs denken graag met je mee.