Mag je partner meewerken in je onderneming?

Partner meewerken in onderneming

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting mag je partner meewerken in de onderneming, indien je dit goed regelt. Dit kan op verschillende manieren:

  1. Je betaalt je partner minder dan 5.000 euro en je maakt gebruik van de meewerkaftrek.
  2. Je spreekt met je partner af dat je deze een arbeidsbeloning betaalt voor het meewerken.
  3. Je sluit een arbeidsovereenkomst met je partner, zodat je partner bij jou in dienst is.
  4. Je gaat samen met je partner ondernemen.

Wat het meest gunstig is, kan verschillen per situatie. Ieder jaar kan je opnieuw kiezen voor de meewerkaftrek of arbeidsbeloning.

De meewerkaftrek

Als je je fiscale partner minder dan 5.000 euro betaalt en hij of zij meer dan 525 uren werkt voor jouw onderneming én je als ondernemer voldoet aan het urencriterium, dan krijg je meewerkaftrek. De vergoeding die je betaalt aan je partner is dan niet aftrekbaar van de winst, maar je hebt wel recht op de meewerkaftrek. Dit bedrag mag je aftrekken van de winst. Dit wordt met de volgende tabel berekent:

Aantal meegewerkte uren Aftrek
minder dan 525 geen aftrek
525 – 875 1,25% van de winst
875 – 1.225 2% van de winst
1.225 – 1.750 3% van de winst
1.750 of meer 4% van de winst

Arbeidsbeloning

Als jouw partner een vergoeding van meer dan 5.000 euro ontvangt voor de meegewerkte uren, dan kan je deze vergoeding aftrekken van de winst. Voor je partner is dit inkomen, en moet hier dus ook inkomstenbelasting en premievolksverzekeringen over worden betaald.

Er wordt verder aangegeven dat deze vergoeding reëel moet zijn voor het werk dat je partner doet. Deze uitbetaling moet blijken uit de administratie, bijvoorbeeld door het overmaken van geld of in de vorm van een schulderkenning. Het is ook aan te raden om de gewerkte uren bij te houden. Je mag ieder jaar opnieuw de keuze maken voor meewerkaftrek of arbeidsbeloning, hier zit je dus niet aan vast.

Arbeidsovereenkomst met je partner

Je kan er ook voor kiezen om je partner daadwerkelijk in dienst te nemen. Dan moeten jullie een arbeidsovereenkomst sluiten. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  1. De arbeidsvoorwaarden van je partner zijn hetzelfde als die van de andere werknemers van je bedrijf.
  2. Je partner ontvangt loon.

Samen ondernemen met je partner

De laatste keuze is om een onderneming te starten samen met je partner. Je moet dan de rechtsvorm van je bedrijf aanpassen. Samen ondernemen kan bijvoorbeeld in de vorm van een vof of een bv.

Meer weten?
Wij horen het graag​

Spelen er vraagstukken, praktisch of strategisch, waarmee wij kunnen helpen? We gaan graag in gesprek om te kijken wat we voor jullie mogen betekenen. Tot snel.