Veel mensen die in grensgebieden wonen, weten voor welke boodschappen ze beter uit kunnen wijken naar het buurland. Ook voor ondernemingen dicht bij de grens kan het ritje naar de buren soms aantrekkelijk lijken. Echter, wanneer je kosten gaat declareren is goedkoop soms duurkoop.
Ons eigen kantoor is gevestigd in Nijmegen, hemelsbreed een goede 10 kilometer van Duitsland. Zoals bekend loont het ritje naar het tankstation al snel en de inkoop voor een bedrijfsborrel is ook voordeliger bij de buren. Toch doen wij dergelijke zakelijke uitgaven in Nederland.
Btw verleggen
Op het moment dat je groot inkopen doet in het buitenland, bij een andere onderneming, ontvang je een factuur. Dat geldt voor goederen en materialen die nodig zijn voor jouw onderneming en ook voor de meeste diensten zoals advies. De btw wordt dan verlegd. Dat betekent dat die buitenlandse onderneming aan de belastingdienst aldaar geen btw betaalt. Deze verleggingsregeling kan gelden bij ondernemingen uit EU-landen en bij landen buiten de EU.
Invoer goederen uit niet-EU-landen
Als je goederen laat invoeren uit niet EU-landen betaal je btw bij de douane. Er is ook de mogelijkheid om de Nederlandse Belastingdienst te vragen om die btw aan te mogen geven in de btw-aangifte in plaats van deze te betalen bij de douane. Voor deze verleggingsregeling moet je een vergunning aanvragen bij de Belastingdienst (vergunning artikel 23).
De kleine boodschap
Maar waar zit dan dat addertje onder het gras?
Stel, je onderneming is gevestigd in Heerlen en je moet naar een klant of potentiële opdrachtgever in Den Helder. Als je nog geen elektrische auto hebt, kan het lonend lijken om die paar kilometer om te rijden en in Duitsland te tanken. Als wij in Nijmegen een bedrijfsborrel organiseren en er mogen wat biertjes gedronken worden, dan is de trinkhalle leuker geprijsd dan de supermarkten aan onze kant van de grens. In beide situaties ontvang je een gewoon bonnetje, dezelfde als wanneer je privé zou tanken of boodschappen doen. Omdat het een zakelijke aankoop betreft, lever je deze bon in bij je boekhouder, de btw kan immers afgetrokken worden…of toch niet?
Het addertje
Helaas is het niet zo eenvoudig als hierboven geschetst. Je kan de Duitse btw op de bon niet verrekenen/terugvragen op je aangifte omzetbelasting in Nederland. Er moet hier een aparte aangifte voor worden gedaan in het land waar de aankopen zijn gedaan. Je hoeft je hiervoor niet apart in het buitenland te registeren, maar kan gebruik maken van een speciale internetsite van de Belastingdienst. Zo kan een voordelige buitenlandse aankoop opeens veel duurder uitpakken, omdat het veel administratieve rompslomp met zich meebrengt.
Let op er gelden drempelbedragen (het verschilt per land verschillend, maar er zijn kleine btw-bedragen die je niet terug kunt vragen) en soms gelden aanvullende voorwaarden. Ook deze verschillen per land, je kan denken aan het meesturen van de facturen.
De kosten van de extra aangifte wegen meestal niet op de besparing van een tankbeurt of de uitgave van een kleine borrel. Om een afweging te maken waar de tankbeurt goedkoper is zou je de benzineprijs in Nederland zonder btw moeten vergelijken met de benzineprijs in Duitsland met btw.
Heb je vragen over inkopen in het buitenland of over het verleggen van btw? Neem contact op met een van onze adviseurs, we vertellen je er graag meer over.