Je woning verduurzamen zonder je spaargeld aan te raken, zo doe je dat!

Je woning verduurzamen zonder je spaargeld aan te raken - zo doe je dat - Blogs - Sanacount

Je woning voordelig verduurzamen doe je zo

Het is een hot topic doordat de gasprijzen dit jaar erg hard stijgen: hoe verlaag ik mijn energierekening? Het verduurzamen van je woning is de meest voor de hand liggende keuze, zeker nu overstappen van energieleverancier weinig tot niks meer oplevert. Als je minder energie hoeft te kopen, wordt je rekening vanzelf lager. De flinke investering die hiervoor nodig is, is vaak een te groot obstakel om door te zetten met verduurzaming van jouw woning. Het gaat al snel over duizenden, of zelfs tienduizenden euro’s. 

Echter, er zijn diverse subsidies, regelingen en hypothecaire leningen beschikbaar om de stap voor jou attractiever te maken. In deze blog vertellen we je hier meer over. Zo kun jij je energierekening verlagen, je woning verduurzamen en een steentje bijdragen aan de wereld zonder dat je hiervoor direct duizenden euro’s lichter bent!

Subsidies en regelingen

Vanuit het Rijk zijn er diverse subsidies beschikbaar voor verduurzamende maatregelen van huiseigenaren. Deze zijn onder te verdelen binnen drie categorieën:

  • Isolatie
  • Aansluiting op het warmtenet
  • Installatie van een (hybride) warmtepomp of zonneboiler 

Isolatie

Deze subsidies verlagen direct de investering die nodig is om jouw huis energiezuiniger te maken. De exacte vergoeding die je kunt aanvragen is afhankelijk van jouw situatie. Bij het isoleren van je woning krijg je een subsidie per vierkante meter. Afhankelijk van het type isolatie waar je voor gaat is de vergoeding tussen de 4 euro en 25 euro per vierkante meter.

Aansluiting op het warmtenet

Bij aansluiting op het warmtenet is de subsidie een vast bedrag van 3.325 euro. Of het aansluiten op het warmtenet voor jou een optie is, is afhankelijk van de omgeving waarin je woont. De kosten voor het realiseren van een aansluiting op het warmtenet lopen daarnaast ook hoog op.

Installatie van een (hybride) warmtepomp of zonneboiler

Bij subsidie voor een (hybride) warmtepomp of zonneboiler is het bedrag wederom van een aantal zaken afhankelijk. De exacte subsidie voor een (hybride) warmtepomp ligt tussen de 500 euro en 2.500 euro. Bij een zonneboiler ligt het bedrag tussen de 600 euro en 2.000 euro.

Onderaan de streep moet je er niet van uitgaan dat de subsidie ervoor zorgt dat er van de investering minder dan de helft overblijft voor jou om te voldoen. Reken erop dat de subsidie maximaal 30-40% (in een gunstige situatie) van de investering dekt.

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn)

Het SVn is het rijksinstituut waar je het beste mee kunt beginnen als je je woning wil verduurzamen. Zij bieden namelijk, afhankelijk van in welke gemeente je woonachtig bent een goed overzicht van de regelingen die gelden in jouw gemeente. Meer informatie lees je op de website van het SVn.

Hoe zit het met zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn naast isolatie, (hybride) warmtepompen en aansluiting op het warmtenet de meest populaire verduurzamingsmaatregel. Voor de aanleg van zonnepanelen is echter geen landelijke subsidie meer beschikbaar. Wel zijn er een tweetal financiële voordelen te behalen uit zonnepanelen, namelijk:

  • Je kunt de btw op de aanschaf van de zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.
  • De stroom die je zelf opwekt, maar niet gebruikt, verkoop je aan het elektriciteitsnet. De opbrengsten hiervan worden in mindering gebracht op je energierekening.

Een derde voordeel is dat zonnepanelen, ondanks dat je er geen subsidie voor krijgt, wel toereikend zijn voor het aanvragen van een verduurzamingslening. Dit is een lening die de SVn, maar ook diverse banken aanbieden. Meer over deze lening lees je hieronder.

Ondanks dat je geen subsidie krijgt voor de investering in zonnepanelen, zijn er dus toch financiële voordelen. Deze zorgen ervoor dat de terugverdientijd van de investering verkort wordt, wat de investering aantrekkelijker maakt.

De verduurzamingshypotheek

Subsidie op verduurzamingsmaatregelen is leuk, maar het blijft allemaal wel duur. Daarnaast is het logisch om de afweging te maken of jouw geld niet meer kan opleveren dan wanneer je investeert in verduurzaming van je woning. De terugverdientijd gaat namelijk al snel richting de 10 jaar.

De verduurzamingshypotheek is daarom een perfecte uitkomst. Er zijn diverse banken die een hypotheek aanbieden voor huiseigenaren die willen verduurzamen. Dit werkt in de basis meestal ongeveer zo:

Wat zijn de voorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor een verduurzamingshypotheek moet je minimaal 2 verduurzamingsmaatregelen nemen. Alle hiervoor benoemde maatregelen zijn hiervoor geldig. Je doet vervolgens een aanvraag voor de hypotheek waarin je een schatting opgeeft van de investering die je nodig hebt om de maatregelen uit te voeren. De bank die de hypotheek aanbiedt zet vervolgens een bouwdepot voor je klaar met dit bedrag. Het bouwdepot dat je bij de bank aanvraagt hoeft niet extreem hoog te zijn. Bij een aantal banken kan deze al ingezet worden vanaf 2.500 euro. Het maximum ligt vaak rond de 75.000 euro. Het depot blijft 2 jaar beschikbaar. Binnen deze 2 jaar kun je de facturen van de genomen maatregelen doorsturen naar de bank, waarop zij deze zullen betalen uit het bouwdepot.

Na 2 jaar wordt het definitieve bedrag van de lening bepaald. Je bent er bij de meeste banken vrij in om te kiezen voor een lineaire of annuïtaire hypotheek, een rentevaste periode van 1 tot [looptijd van de lening] jaar en een aflossingsperiode. Op basis hiervan wordt ook de rente bepaald. Het rentepercentage is echter altijd voordelig en lager dan de rente die je normaal gesproken betaalt over een hypothecaire lening, denk aan minder dan 2%. Daarnaast is deze rente, evenals die op een ‘gewone’ hypothecaire lening, aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting.

Zitten hier dan helemaal geen nadelen aan?

Het klinkt allemaal heel mooi, echter zijn er wel een aantal zaken waar je je van bewust moet zijn bij het afsluiten van een verduurzamingshypotheek. Belangrijk om te weten is dat je de hypotheek afsluit naast je ‘gewone’ hypotheek. Het kan dus zo zijn dat de gezamenlijke hypotheken de waarde van je woning overstijgen. Bij de verkoop van je huis zou je zodoende met een restschuld te maken kunnen krijgen. Heb je je woning echter langer dan één jaar geleden gekocht, dan is dit risico, gegeven de gigantische en continue stijging van de huizenprijzen, gering.
Het tweede punt waar je rekening mee dient te houden is dat de terugverdientijd niet gegarandeerd is. Het terugverdienen van de kosten wordt überhaupt niet gegarandeerd. Hoewel we veel weten over de potentiële besparingen en opbrengsten van bovenstaande maatregelen is niets gegarandeerd, behalve dat je een verplichting hebt om de hypothecaire lening af te lossen en rente te betalen nadat de maatregelen zijn genomen.

Als laatste nog...

Buiten bovenstaande landelijke mogelijkheden tot subsidies, leningen en andere zaken die het verduurzamen van woningen aanmoedigen zijn er ook nog lokale mogelijkheden. Provincies en gemeenten hebben zelf de mogelijkheid aanvullende subsidies en regelingen aan te bieden aan huizeneigenaren. Mocht je overwegen om je woning te verduurzamen, zorg er dan voor dat je weet wat mogelijk is in jouw woonplaats! Zoals hierboven al eerder geschreven is de  van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting een goede plek om mee te beginnen.

Hulp nodig?

Het is een hoop informatie, en er is veel mogelijk. Wil je hulp bij het uitzoeken van de beste strategie voor verduurzaming van jouw woning? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden die er zijn voor zakelijke partijen omtrent verduurzamen? Neem dan contact op met de adviseurs van Sanacount. We ondersteunen bij het aanvragen van subsidies en hypotheken en we brengen je graag in contact met experts op het gebied van woningverduurzaming.

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen