WHOA - Zonder instemming schuldeisers akkoord op schuldregeling
Per 1 januari 2021 ging de WHOA in: de nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Dreig jij failliet te gaan omdat jouw bedrijf te hoge schulden heeft? Of zit je al in een faillissement? Dan biedt de WHOA nu een extra mogelijkheid om jouw schulden te structureren. Met deze wet kan je zónder instemming van de schuldeisers toch een akkoord bereiken op een schuldregeling. Lees hier hoe het werkt.
De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA)
Zo werkt de WHOA
Vóór 1 januari 2021 was het zo dat er alleen een akkoord kon komen wanneer alle schuldeisers en aandeelhouders instemden. Al wanneer één partij niét meewerkte, kon dit een faillissement veroorzaken. De WHOA is nu onderdeel van de Faillisementswet (Fw) en is geldig voor alle bedrijven. Met de WHOA kan je, stapsgewijs, alsnog een akkoord bereiken. Hiervoor kun je de WHOA-routekaart bestaande uit zeven stappen volgen.
In 7 stappen naar een akkoord met de WHOA-routekaart
Stap 1: Leg afspraken vast in een conceptakkoord
In de eerste stap overleg je met jouw schuldeisers en leg je de afspraken vast in een conceptakkoord. Dit akkoord moet aan een aantal voorschriften voldoen. Je verdeelt bijvoorbeeld jouw schuldeisers en aandeelhouders op in verschillende klassen. Dit gebeurt op basis van rechten en de afspraken die je met ze wilt maken. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten schuldeisers zoals de Belastingdienst, banken of leveranciers. In het akkoord moet ook informatie staan over de waarde die het akkoord heeft voor de schuldeisers, in vergelijking tot de waarde bij een faillissement.
Stap 2: Leg conceptakkoord voor aan schuldeisers
- Besloten akkoordprocedure. Wanneer publiciteit reputatieschade en omzetverlies kan veroorzaken wordt de kans op een akkoord lager. Een besloten akkoordprocedure is dan de juiste optie.
- Openbare akkoordprocedure. Dit kan voordelig zijn wanneer je vestigingen, onderdelen of belangen in de EU hebt. Een openbare procedure wordt erkend door EU lidstaten. Deze procedure moet worden ingeschreven bij het handelsregister KVK en wordt bekendgemaakt in het insolventieregister.
Stap 3: Organiseer een stemming
Vervolgens gaan de schuldeisers en aandeelhouders stemmen. Dit gebeurt per klasse en de opties zijn enkel: akkoord of niet akkoord. De meerderheid van de desbetreffende klasse moet instemmen met het voorstel. Je hoeft overigens niet aan alle klassen een akkoord aan te bieden. Let wel, wanneer je schuldeisers niet benadert voor een akkoord, hebben zij nog steeds recht op een volledige betaling van de schulden.
Stap 4: Deel verslag van stemming
Binnen zeven dagen ná de stemming moet je een verslag opstellen met de uitkomst van de stemming. Hierin staat onder andere wie er hebben gestemd, welk bedrag de schuldeisers tegoed hebben én de stemuitslag. Dit verslag deel je vervolgens met de schuldeisers en aandeelhouders.
Stap 5: Advocaat dient homologatieverzoek in bij rechtbank
Stap 6: Bezwaarperiode
Het is voor alle stemgerechtigde schuldeisers en aandeelhouders tot aan de dag van de zitting mogelijk om een schriftelijk verzoek tot afwijzing van het homologatieverzoek in te dienen.
Stap 7: Uitspraak rechter - homologatie akkoord
Na de zitting neemt de rechter zo snel mogelijk een beslissing. Wanneer het homologatie akkoord is bereikt, zijn de schuldeisers die tegen hebben gestemd óf niet hebben gestemd toch gebonden aan het akkoord. Dit wordt ook wel het dwangakkoord genoemd. Alle partijen zijn verplicht zich aan het akkoord te houden, al wordt er bijvoorbeeld een deel van de schulden kwijtgescholden. Het is ook niét mogelijk om in hoger beroep te gaan. Kom jij zelf de afspraken uit het akkoord niet na? Dan ben je verplicht de schade van jouw schuldeisers te vergoeden (tenzij jij niet verantwoordelijk kan worden gehouden).
De WHOA en kleine zelfstandige schuldeisers
Binnen de WHOA is rekening gehouden met kleine zelfstandige schuldeisers. MKB’ers krijgen minimaal 20% van hun openstaande vordering terug.
De WHOA en lopende (huur)overeenkomsten
De WHOA heeft ook invloed op lopende overeenkomsten. Neem bijvoorbeeld een huurovereenkomst. De huurder kan deze eenzijdig beëindigen als de rechter toestemming geeft. Dit kan voor jouw onderneming wellicht dé oplossing zijn om faillissement te voorkomen.