Vanaf 2025 treden er belangrijke wijzigingen in werking die zowel de zzp’er als de werkgever direct zullen raken. Deze veranderingen zijn bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en een eerlijker speelveld te creëren. Lees verder om te ontdekken wat er precies verandert en wat dit voor jou betekent.
Wat is schijnzelfstandigheid?
Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer een zzp’er werkt onder omstandigheden die eigenlijk passen bij een werknemer in loondienst. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een opdrachtgever nauwlettend toezicht houdt, gedetailleerde instructies geeft of wanneer de zzp’er volledig is geïntegreerd in de organisatie van de opdrachtgever. Hoewel de zzp’er zich presenteert als een zelfstandige, lijkt de werkrelatie meer op die van een werknemer in loondienst.
De nadelen van schijnzelfstandigheid
Schijnzelfstandigheid heeft nadelige gevolgen voor alle betrokkenen:
- Voor jou als zzp’er:
Minder sociale bescherming bij ziekte of werkloosheid en geen recht op arbeidsrechten zoals ontslagbescherming en betaald verlof.
- Voor jou als werkgever:
Het ontwijken van verplichtingen zoals loonbelasting en sociale premies leidt vaak tot lagere kosten, maar brengt ook fiscaal/ juridische risico’s met zich mee en arbeidsrechtelijke risico’s, zoals aanspraken op arbeidsvoorwaarden uit de cao, doorbetaling bij ziekte en pensioenopbouw.
- Voor de samenleving: Minder belastinginkomsten waardoor belangrijke voorzieningen, zoals gezondheidszorg, onder druk komen te staan.
Belangrijke verwachte Wijzigingen schijnzelfstandigheid
Het kabinet voert vanaf 2025 maatregelen door om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Om dit toen doen willen ze duidelijker maken wanneer iemand als werknemer of als zelfstandige werkt. Dit is vastgelegd in het wetsvoorstel de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden.
Dit zijn de belangrijkste veranderingen:
- Duidelijkere criteria voor werknemerschap
Het kabinet wil heldere regels invoeren om te bepalen wanneer iemand als werknemer beschouwd moet worden.
- hoeveel zeggenschap de opdrachtgever heeft over het werk (aansturing).
- hoeveel de werkende onderdeel is van de organisatie (organisatorische inbedding)
- De mate waarin de werkende zelfstandig opereert en risico’s draagt.
- Minimum Uurtarief
Er wordt een minimum uurtarief ingevoerd van €32,24 (peildatum 1 juli 2023). Ligt het tarief daaronder, dan wordt er vermoed dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. (Dit kan ook door werknemer worden ingeroepen.) Dit moet voorkomen dat laagbetaalde zzp’ers in feite als werknemers worden ingezet zonder de bijbehorende rechten. Deze regel is dus echt ter bescherming van zelfstandigen in bepaalde beroepsgroepen.
- De nieuwe regels moeten ingaan op 1 juli 2025. Deze regels gelden dan voor alle bestaande en nieuwe zzp-relaties.
Beëindiging van het handhavingsmoratorium
Vanaf 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium opgeheven. Dit betekent dat de Belastingdienst weer actief gaat controleren en handhaven op schijnzelfstandigheid. Werkgevers die gebruikmaken van schijnconstructies lopen vanaf dan een groter risico op sancties en naheffingen.
Opheffing van modelovereenkomsten ‘vrije vervanging’
Vanaf 1 januari 2024 zijn de modelovereenkomsten voor vrije vervanging niet meer geldig. Dit heeft invloed op de contracten die momenteel worden gebruikt en onderstreept de noodzaak om bestaande overeenkomsten te herzien
Wat betekent dit voor jou als zzp’er?
Het is belangrijk om te evalueren of jouw werksituatie voldoet aan de nieuwe criteria. Zorg ervoor dat je daadwerkelijk als zelfstandige werkt, met voldoende autonomie en eigen verantwoordelijkheid. Overweeg hogere uurtarieven om te voorkomen dat je onterecht als werknemer wordt aangemerkt.
Wat betekent dit voor jou als werkgever?
Neem de bestaande en goede contracten door. Herzie de contracten met jouw zzp’ers en zorg ervoor dat deze voldoen aan de nieuwe regelgeving. Let erop dat zzp’ers niet functioneren als reguliere werknemers onder jouw toezicht en leiding, maar voldoende autonomie hebben. Pas waar nodig werkwijzen aan om risico’s te vermijden.
Samen voor een eerlijke en transparante arbeidsmarkt
De veranderingen die in 2025 ingaan, zijn een belangrijke stap richting eerlijker werkrelaties en betere bescherming voor werkenden. Zowel zzp’ers als werkgevers moeten zich voorbereiden op deze wijzigingen om problemen te voorkomen. Door nu actie te ondernemen, kun je zorgen voor een soepele overgang naar de nieuwe situatie. Vind je het fijn als iemand met verstand van zaken met je meekijkt en meedenkt? Onze professionals staan voor een eerlijke en transparante arbeidsmarkt, hebben kennis van zaken en zoeken samen met jou naar de beste oplossingen.