De bijtelling en eigen bijdrage voor het privégebruik van een zakelijke auto zijn belangrijke onderwerpen voor veel ondernemers. Als je als ondernemer gebruikmaakt of wilt maken van een leaseauto, is het goed om te weten hoe de fiscale regels in elkaar zitten. Een veelgestelde vraag is dan ook of de eigen bijdrage van een leaseauto aftrekbaar is. In dit artikel leggen we de regels en mogelijkheden uit voor 2024 en hoe dit je belastingaangifte beïnvloedt.
Bijtelling privégebruik zakelijke auto
De eigen bijdrage is het bedrag dat je betaalt voor het privégebruik van de zakelijke auto. Dit bedrag kan worden afgetrokken van de bijtelling, maar alleen voor het deel dat betrekking heeft op privégebruik.
De Belastingdienst ziet privégebruik van een zakelijke auto als een vorm van inkomen, waarover je belasting moet betalen. De bijtelling wordt berekend op basis van de cataloguswaarde van de auto, en in 2024 zijn er twee bijtellingspercentages:
- 16% voor elektrische auto’s met 0% CO2-uitstoot (tot een waarde van €30.000) en voor waterstofauto’s en zonnecelauto’s, zonder bovengrens van de cataloguswaarde..
- 22% voor alle andere auto’s die in 2024 voor het eerst op naam zijn geschreven.
Rijd je dus in een elektrische auto, dan profiteer je van een lager bijtellingstarief, zolang de cataloguswaarde onder de €30.000 blijft. Voor het deel dat boven deze grens uitkomt, geldt alsnog 22% . Het verlaagde tarief geldt voor een periode van 60 maanden. Direct na afloop van de periode van 60 maanden wordt het percentage opnieuw vastgesteld aan de hand van de regels die op dat moment gelden. Voor elektrische auto’s wordt in de komende jaren verwacht dat de korting op de bijtelling verder afgebouwd zal worden. Na 2025 zal het algemene bijtellingspercentage van 22% voor alle auto’s gaan gelden.
Verrekening en administratie
De eigen bijdrage wordt vaak via de loonadministratie verrekend. Belangrijk om te weten is dat een werknemer deze bijdrage niet apart mag aftrekken in de inkomstenbelasting. Je belastingspecialist kan meedenken over hoe er binnen de fiscale regels zoveel mogelijk toegerekend kan worden aan het privégebruik, zodat er meer verrekend kan worden met de bijtelling.
- Bij veel leasecontracten kunnen werknemers en ondernemers kiezen voor een duurdere auto tegen een hogere eigen bijdrage, ook wel de bovennormbijdrage genoemd. De auto wordt zowel zakelijk als privé gebruikt en dan mag de eigen bijdrage die zit op privégebruik verrekend worden met de bijtelling.
- Wanneer er sprake is van een auto die in waarde onder de bovennorm blijft, zit voor de Belastingdienst alles op het privégedeelte en mag alles dus worden verrekend met de bijtelling.
Hulp bij fiscale vraagstukken
Het aftrekken van de eigen bijdrage vraagt dus om zorgvuldige administratie. Ondernemers kunnen hier al snel tegen complexe fiscale regels aanlopen. Bij Sanacount begrijpen we dat niet iedereen de tijd en expertise heeft om dit zelf goed te regelen. Onze belastingspecialisten helpen je graag met persoonlijk advies en een oplossing op maat voor jouw situatie.