5 tips om de teamspirit te behouden tijdens de lockdown

Verbondenheid op afstand - 5 tips om de teamspirit te behouden tijdens de lockdown - Nieuws - Blogs - Sanacount

Teamspirit behouden tijdens de lockdown doe je zo!

Met een verlenging van de huidige lockdown zal thuiswerken de komende tijd de norm blijven. En niet zonder gevolgen: op afstand verbondenheid binnen een team creëren en behouden kan knap lastig zijn. Werknemers missen vaak toch de gesprekjes tijdens de koffiepauze. Of het ‘even naar binnen kunnen lopen’ bij een collega. Bovendien heeft thuiswerken ook effect op de samenwerking. Op locatie is het soms nét wat gemakkelijker schakelen.

Verbondenheid creëren op afstand doe je zo

Ondanks het vele thuiswerken is het van groot belang om er tóch voor te zorgen dat er verbondenheid blijft tussen collega’s. Het is enorm belangrijk om te voorkomen dat collega’s in hun eigen bubbel vast komen te zitten. Een gevoel van sociale isolatie is namelijk ook een bekend gevolg van thuiswerken. Dus: hoe doe je dat? Hoe creëer jij een gevoel van verbondenheid op afstand? Deze 5 tips helpen jou de teamspirit te behouden tijdens de lockdown.

1. Maak een ‘informele’ groepsapp

Vandaag de dag heeft een groot deel van de bedrijven wel een groepsapp met alle collega’s. Deze groepen worden vaak gebruikt om werk gerelateerde zaken te bespreken en even kort te overleggen met collega’s. Begrijpelijk, het is immers een handige manier om snel te schakelen op afstand. Maar ook het sociale contact met collega’s kan je heel goed opvangen in zo’n groepsapp. “Hoe was jouw weekend? Welke fantastische culinaire recepten heb jij ontdekt gisteravond? En wat heb ik last van de herrie van de verbouwing van de buren”. Dit zijn onderwerpen die bijvoorbeeld gedeeld kunnen worden in een ‘informele groepsapp’ met jouw collega’s. Dus, maak een tweede groepsapp. En spreek dan af: no business allowed. Team Sanacount heeft een zakelijke groepsapp in Teams én een informele groepsapp in Whatsapp. Wees creatief en maak er iets moois van!

2. Zorg voor een ‘praatje bij het koffiezetapparaat’

Voelt het nog wat geforceerd om via een appje tegen jouw collega’s te klagen over thuiswerken met drie luidruchtige kleine kinderen thuis? Dat snappen we. Je voelt je misschien wat minder snel geroepen om dit digitaal te delen. Creëer zelf daarom een aanleiding om dit te doen. Bijvoorbeeld door dagelijks een online ‘koffiepraatje’ te organiseren. Gebruik de gloednieuwe informele groepsapp om rond koffietijd een vraag te stellen: “Wat heb jij gedaan dit weekend?” (op maandag) of “Heb jij een tip voor een goed boek?”. Zo heb je dagelijks een moment voor sociaal contact met jouw team.

3. Organiseer online activiteiten voor het team

Heb jij het dagelijkse online koffiepraatje ingesteld? Top! Maar stop daar niet. Het is namelijk ook belangrijk om (online) teamactiviteiten te organiseren. Organiseer bijvoorbeeld een VrijMiBo via Teams of Zoom. Of een online teamuitje. Leuke voorbeelden zijn een pubquiz over het team via Kahoot! Of een bier- of wijnproeverij waarbij iedereen een pakketje krijgt thuisbezorgd. De mogelijkheden voor online teambuilding zijn eindeloos. (Op afstand) samen sporten is ook een goede tip.

4. Zoek een gezamenlijk (sportief) doel

Op afstand samen sporten dus. Hoe werkt dat? Samenkomen kan immers niet. Zorg voor een gezamenlijk sportief doel! Ga samen met jouw collega’s een uitdaging aan. De collega’s van Sanacount hebben bedacht om dezelfde virtuele sportlessen te volgen. Niet voor iedereen weggelegd, maar leuk is het zeker! Je praat over hetzelfde en deelt de nodige uitdagingen met elkaar. Af en toe is het harder lachen dan sporten, maar zo hou je het wel vol.

Ga de sportieve strijd aan met jouw collega's

En een andere gezamenlijke doelstelling is bijvoorbeeld om iedere lunchpauze te wandelen; daag elkaar uit minimaal drie keer in de week te sporten. Of ga juist de strijd aan met jouw collega’s: wie zet de meeste stappen in de week? Wie kan de meeste lunges of burpees doen in een keer? Vitaliteit stimuleren tijdens de coronaperiode is ontzettend belangrijk. Wellicht is een vitaliteitsprogramma zelfs wel iets voor jouw bedrijf.

5. Heb begrip voor elkaars thuissituatie

Niet iedereen heeft een ideale thuissituatie om goed thuis te werken. Je hebt wellicht te maken met gezinsleden, buren, (het gebrek aan) een goede werkplek en misschien wel verminderde concentratie van collega’s. Probeer begrip te hebben voor elkaars situatie. Moet jij vandaag het overleg met jouw collega al voor de derde keer verzetten omdat jouw baby maar blijft huilen als je haar alleen laat? Stel voor om het overleg te doen mét de baby. Zo kun je toch door én ziet jouw collega jouw schattige dochtertje weer eens.

Deel jouw teamspirit tips met Sanacount

Wat is jouw visie op teamspirit behouden op afstand? Heb jij dé gouden tip en ben jij bereid die te delen? Doe dit via de social media van Sanacount. Wij zijn enorm benieuwd.

Ondersteuning nodig vanwege corona – Sanacount staat voor jou klaar

Ga jij op financieel gebied door een moeilijke tijd vanwege de coronacrisis? Lees dan hier onze laatste blog over de steunmaatregelen van de overheid. Wil jij graag dat wij met jou meekijken naar jouw situatie? Twijfel niet contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag door deze moeilijke periode heen.

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen