Maak kennis met Ellen Melenhorst

5 vragen aan Ellen Melenhorst - Nieuws - Blogs - Sanacount

Voor relatiebeheerder Ellen Melenhorst kennen de financiële en fiscale wereld weinig geheimen. “Onze klanten zo goed mogelijk adviseren, dat maakt mijn werk boeiend.” Maak hier kennis met Ellen én doe je voordeel met haar waardevolle tip.

Van omzetbelasting tot financieel advies

“Mijn werk varieert van het boeken van de administratie voor onze klanten tot het opstellen van hun jaarrekeningen. En van de aangifte omzetbelasting tot het geven van fiscaal en financieel advies. Naast een afgeronde accountancyopleiding en een fiscale studie heb ik mijn master Fiscaal Recht behaald aan de Universiteit van Groningen. Voordat ik vorig jaar het Sanacount-team kwam versterken, heb ik ruim twaalf jaar ervaring opgedaan in het vak, onder meer bij een groot accountancykantoor. Onze cliënten kunnen bij mij terecht met al hun financiële en fiscale vraagstukken. Als sparringpartner denk ik graag met hen mee.”

Dit leverde een zorgtoeslag van 2000 euro op

“Ik heb een sterk analytisch vermogen. Daardoor kan ik snel op zaken inspelen. Zoals kortgeleden bij een nieuwe cliënt, die wij hadden overgenomen van een ander kantoor. Het was een stel dat samen een vof had. Zij hadden allebei een lage winst, ongeveer 10.000 euro. Bij zo’n lage winst heb je – tot een bepaald vermogen – recht op zorgtoeslag. Hun vorige boekhouder had in zijn rekening-privé een vordering op de familie opgenomen, die was gewaardeerd op 50.000 euro waardoor het recht op zorgtoeslag verviel. Maar die vordering bleek niets waard te zijn, want de familie had geen geld om deze af te lossen. Ik heb hen daarom geadviseerd om de vordering af te waarderen, wat een zorgtoeslag opleverde van ongeveer tweeduizend euro.”

Hoe belangrijk is het om in deze branche up-to-date te blijven en actuele fiscale kennis te hebben?

“Dat is essentieel! Niet voor niets hebben wij een fiscale studieverplichting van veertig uur per jaar. Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen bezoek ik ook regelmatig bijeenkomsten over actuele onderwerpen. Daarnaast volg ik cursussen en houd ik vakliteratuur bij. Behalve dat die (fiscale) kennis noodzakelijk is, vind ik het ook gewoon erg interessant om me in het vak te verdiepen.”

Deze zakelijke droom jaagt Ellen na? – meer financieel advies geven

“Ik zou het leuk vinden om mijn adviestaken bij Sanacount nog wat verder te kunnen uitbreiden. Het geven van meer financieel advies lijkt me interessant maar verder ben ik gewoon heel erg tevreden met het werk dat ik doe. In april verwacht ik mijn eerste kindje. Mijn vervangster Gemma is een paar dagen geleden al begonnen, zodat ze volop tijd heeft om te worden ingewerkt en ik in maart met een gerust hart met verlof kan.”

Praktijk tip van Ellen: “let goed op de voorlopige aanslag van onder andere de inkomstenbelasting”

“Aan het begin van het jaar ontvangen veel mensen een voorlopige aanslag inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet. Hierin staat hoeveel je belasting moet betalen of terugkrijgt. Het is belangrijk om zo’n voorlopige aanslag goed te controleren. Als er iets in je persoonlijke situatie is veranderd, kan het namelijk zijn dat de bedragen niet kloppen. Wanneer je kortgeleden bijvoorbeeld een nieuw huis hebt gekocht of als je verwacht dat je winst dit jaar verdubbelt ten opzichte van die van vorig jaar, kun je er vrijwel zeker van zijn dat de aanslag niet juist is.”

Wijzigingen doorgeven aan de Belastingdienst

In dat geval is het verstandig om de wijzigingen aan de Belastingdienst door te geven. Want als de aanslag niet klopt en je daardoor te weinig belasting betaalt, moet je dit later namelijk inclusief rente terugbetalen. Voor privépersonen is die rente 4%, voor BV’s maar liefst 8%. Dat kan dus behoorlijk oplopen! Voor klanten die ons gemachtigd hebben, voeren wij de controle van de aanslagen uit. Klanten die ons (nog) niet gemachtigd hebben, kunnen ons een mailtje sturen. Dan kijken wij de gegevens alsnog voor hen na.’

Meer weten over de voorlopige aanslag?

Heb je nog vragen over de voorlopige aanslag? Neem dan gerust contact met ons op. Benieuwd naar het voltallige Sanacount-team? Op onze website kun je kennis met ons maken!

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen