Zakelijk of privé beleggen – Wat is de beste keuze?

Zakelijk of privé beleggen - wat is de beste keuze - BLogs - Nieuws - Sanacount

Zakelijk of privé beleggen? Hoe maak ik de juiste keuze?

Ondanks de huidige economische tijd groeit het aantal mensen dat belegt nog steeds. Binnen het beleggen zijn veel verschillende opties en dus heel wat keuzes om te maken. Maar wat is de verstandigste keuze? Zakelijk of privé beleggen? In deze blog nemen we je mee in het onderwerp.

Zakelijk of privé beleggen en belastingen

Een belangrijke afweging in deze keuze is de belastingheffingZakelijk belegd vermogen wordt anders belast dan privé belegd vermogen. Zakelijk vermogen dat je belegt, wordt belast in box 1Privévermogen dat je belegt, wordt belast in box 3. Wat voor jou het meest aantrekkelijk is, is afhankelijk van jouw situatie. Een aantal factoren die hier een rol in spelen zijn:   

  • Jouw totale vermogen 
  • Het rendement 
  • Wel of geen fiscaal partner 
  • De totale schulden  

Naast de bovenstaande factoren zijn nog meer factoren die bepalen wat voor jou fiscaal het meest aantrekkelijk is.  

Zakelijk beleggen als eenmanszaak

Als eenmanszaak mag je alleen beleggen als dit voor een zakelijk doel is of als een tijdelijke spaarpot. De belastingheffing in box 1 vindt dan plaats tegen maximaal 49,5% (in 2021) over het werkelijk bijgeschreven rendement. Indien er geen sprake is van zakelijk beleggen, dan heb je geen keuze en ben je verplicht privé te beleggen.  

Privé beleggen – hoe zit dat?

De winst van het privé beleggen is in principe niet belast. Jouw totale vermogen is echter wel belast boven het zogenaamde heffingsvrij vermogen. In 2021 bedraagt deze 50.000 euro. Het gaat er dus om hoeveel jouw totale vermogen is. Alles vanaf deze vrijstelling wordt belast. Op de meeste aandelensites begin je het account als privépersoon en is dit later om te zetten in een zakelijk account. 

Is er verschil tussen crypto en aandelen?

Net zoals je aandelen kunt kopen, kun je ook cryptomunten zakelijk kopen. Het is alleen wel belangrijk dat dit in samenspraak gaat met de Belastingdienst. Anders bestaat er een kans dat jouw zakelijk belegd vermogen als speculatieve belegging (beleggen voor korte termijn op basis van de stijging of daling van een aandeel) beschouwd wordt en dus als privé aangemerkt wordt.  

 

Voor het zakelijk kopen van cryptomunten of beleggen in aandelen is het wel van belang om hier ook een zakelijk account te gebruiken bij de broker (dit is de tussenpersoon tussen jou en de handelsmarkt). 

Welke manieren zijn er om te beleggen?

Als je jouw vermogen wilt beleggen, wil dat niet zeggen dat je dat ook zelf moet doen. Je kan ook jouw vermogen door een professionele belegger laten beleggen. Dit is over het algemeen minder risicovol. Je kan natuurlijk ook zelf beleggen en het heft in eigen hand houden. Het is dus aan jou om te bepalen wat het prettigst voelt. 

Waar kan ik beleggen?

Er zijn verschillende brokers waar je kunt beleggen. Je kunt echter niet bij alle brokers zakelijk beleggen. Je kan beleggen bij banken, maar er zijn ook brokers die gespecialiseerd zijn in beleggen. Het is aan jou waar jij jouw vermogen wilt stallen.  

Vragen over zakelijk of privé beleggen?

Heb jij nog vragen over zakelijk of privé beleggen? Of heb je advies nodig over jouw situatie? Sanacount Bedrijfs- en Belastingadvies helpt je graag. Neem contact op met  Storm Kamps. Hij kijkt graag met je mee.  

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen