Sanacount Corona (COVID-19) update: TONK

Sanacount Corona (COVID-19) update - Blogs - Nieuws - Sanacount

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Heb jij door de coronacrisis en de gevolgen hiervan een forse inkomensdaling? Bieden de huidige financiële maatregelen zoals de Tozo voor jou onvoldoende hulp? Dan kan je mogelijk (extra) financiële steun aanvragen voor het betalen van jouw woonlasten.

Te weinig inkomsten voor noodzakelijke kosten?

Het inkomen kan door de beperkende coronamaatregelen zover zijn gedaald, dat je de noodzakelijke kosten zoals huur, hypotheek of energierekening moeilijk kan betalen. Vanaf 15 maart 2021 zal de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) regeling bij de meeste gemeenten met terugwerkende kracht aan te vragen zijn. De TONK is bedoelt voor huishoudens die vanwege de coronacrisis aanzienlijk minder inkomen hebben en daardoor noodzakelijke kosten zoals de woonlasten niet meer kunnen betalen.

Voor wie geldt de TONK?

  • Werknemers die hun baan hebben verloren en geen recht (meer) hebben op een uitkering.
  • Zelfstandigen zonder personeel (ZZP’er) die vanwege de coronamaatregelen geen opdrachten meer hebben en ook geen Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo) kunnen aanvragen.
  • Inwoners die vanwege de coronacrisis in 2020 zijn ingestroomd in een uitkering (WW, bijstand of Tozo) maar waarvoor de hoogte van de uitkering onvoldoende is om de vaste lasten te betalen.
  • Ondernemers met contactberoepen, zoals kappers, fysiotherapeuten of schoonheidssalons, (die nu net weer open zijn), kunnen ook met terugwerkende kracht een aanvraag doen.

Hoe hoog is de tegemoetkoming van de TONK?

De gemeenten voeren de regeling TONK uit. Welke woonkosten, welke voorwaarden en de hoogte van de tegemoetkoming mogen de gemeenten zelf bepalen. Je vraagt de TONK regeling aan bij jouw woongemeente. Je krijgt deze voor maximaal 6 maanden. Wanneer je op 1 april 2021 de regeling aanvraagt, krijg je deze ook met terugwerkende kracht voor januari, februari en maart. Dit is alleen als het écht nodig is. Dus wanneer je voor die maanden echt een aanvulling op het inkomen nodig hebt om noodzakelijke kosten te betalen.

Is de TONK een gift of moet je de uitkering terugbetalen?

Let op: bij de meeste gemeenten is de uitkering een gift. Bij sommige gemeenten wordt het als een lening verstrekt en moet je de uitkering op een later moment terugbetalen. Meer informatie hierover vind je op de website van je eigen gemeente. Gemeente Arnhem en Nijmegen hebben de regeling al gepubliceerd.

Kom jij in aanmerking voor de TONK?

Wil jij meer weten over de steunmaatregeling TONK? De specialisten van Sanacount informeren je graag hierover. Of wil je weten of je in aanmerking komt voor de TONK? Neem gerust contact met ons op.

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen