Passie voor je vak

Passie voor je vak - Nieuws - Blogs - Sanacount

Passie, een interessant onderwerp. Robert van Doorn vertelt zijn verhaal. 

Enkele weken terug werd ik op de HAN uitgenodigd om nieuwe studenten te vertellen wat ze kunnen verwachten van de studie Finance & Control. De studie die ik in 2017 afgerond heb. Nu ben ik waarschijnlijk niet het beste voorbeeld wat ze hadden kunnen gebruiken. Ik ben namelijk met mijn Master een hele andere kant op gegaan. 

Keuzes van nu zijn niet bepalend voor de rest van je leven – geloof in jezelf

Zowel de behaalde bachelor en master sluiten allerminst naadloos aan op mijn huidige werkzaamheden bij Sanacount. Toch is het voor jongeren goed om te weten dat het leven soms raar loopt. De keuzes die je nu maakt, zijn niet bepalend voor hoe de rest van je leven eruit ziet. Maak de keuze die op dat moment goed voelt en geloof in jezelf. 

Ondanks belastingwetten toch passie voor mijn vak

Ik gaf het volgende voorbeeld in mijn presentatie. Destijds koos voor de Finance & Control richting. Dit met de reden dat dit de enige richting was waar geen rechten module in zat. Ironisch genoeg ben ik nu dagelijks bezig met belastingwetten. Je mag aannemen dat ik destijds mezelf niet had zien zitten waar ik nu ben. Zodoende mijn inspiratie voor deze blog: passie. Want al met al durf ik wel te zeggen dat ik gepassioneerd ben in mijn huidige positie.

Wat wil je nou écht? Werken voor een baas? Ondernemen?

Ik ben een recentelijk afgestudeerde in een tijdperk met eindeloze mogelijkheden. De vraag: “waar ligt je passie?” een veel gestelde. Waar krijg je energie van? Wat vind je nu echt leuk om te doen? De arbeidsmarkt is krap. Veelal is het niet moeilijk om een baan te vinden. Maar wat wil je nu echt doen? Misschien wel voor jezelf beginnen, ondernemen? Er zijn meer ondernemers dan ooit. Hebben zij dan hun passie gevonden? Of anders gewoon switchen als het te standaard wordt, toch? Want je leven lang voor dezelfde baas werken is ook al lang niet meer de standaard.

Wordt passie overschat?

Bij de uitreiking van mijn Master diploma werd er een speech gehouden door iemand uit het bestuur van de faculteit waar ik studeerde. Hij had het hierin ook over passie. En de vragen waar ik het hierboven over had. Zijn stelling was dat passie misschien overschat wordt. En in ieder geval veelal verkeerd wordt geïnterpreteerd. Het is leuk om te doen waar je passie voor hebt, maar in werkelijkheid krijg je passie van iets wat je doet.

Investeren in je passie – positief denken

Investeer tijd en energie in iets waar je in gelooft. Of iets waar je goed in bent. Dan wordt je vanzelf gepassioneerd, niet andersom. Blijf positief denken. De kosten lopen dus voor de baten uit. Je zult moeten investeren voordat je (echt) voldoening haalt uit de vele uren werk die je verzet. Men denkt vaak in de verkeerde volgorde. Dit zorgt ervoor dat vragen gesteld worden als “is dit het nu echt?”. Zonder er met volle overgave voor te gaan.

Andere zaken zoals persoonlijke groei

Daarnaast zijn er zaken die passie misschien versterken, maar net zo belangrijk kunnen zijn. Zit je lekker in je vel? Ga je met plezier naar je werk (of zie je er op z’n minst niet tegenop)? Is er mogelijkheid tot persoonlijke groei? Sta je achter het hogere doel van je werkgever. Of als ondernemer: is je onderneming alles wat je ervan wilde maken? Voel je je op je plek? Dit zijn praktischere vragen waarmee je aan de slag kunt. Hiermee kun je achterhalen of je op het juiste pad zit of eens moet overwegen om het roer om te gooien. 

Sparren over jouw onderneming

Doe je alles zoals hierboven beschreven maar voel je je nog steeds niet zoals je voor ogen had? Dan is dat een signaal dat je misschien toch de verkeerde keuze hebt gemaakt. Wellicht doe je iets waar je niet zo goed in bent. Of waar je minder in gelooft dan je dacht. Wil je eens sparren over of het ondernemerschap misschien iets voor jou is. Of waarom jouw onderneming niet is wat je zou willen? De koffie staat klaar op kantoor bij Sanacount.

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen