Belastingparadijs voor kleine ondernemers

Belastingparadijs voor kleine ondernemers - Blogs - Nieuws - Sanacount

Bedraagt de omzet van jouw onderneming minder dan € 20.000 op jaarbasis?

Jij hebt straks de mogelijkheid om geen aangifte omzetbelasting meer te hoeven doen. Dus jij ontvangt geen verzoekjes meer van de administrateur om de gegevens voor de aangifte aan te leveren en de bonnen bij elkaar te zoeken. Of erger nog, zelf de administratie te voeren. En als toetje hoef jij geen facturen meer uit te reiken. Is dit het belastingparadijs voor de kleine ondernemer? Lees hieronder verder over de nieuwe regeling.

Veranderingen in de kleine ondernemersregeling

De huidige kleine ondernemersregeling gaat op de schop en wordt per 1 januari 2020 gewijzigd door de wet modernisering kleine ondernemersregeling. Hiermee wordt vermindering van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven en kostenbesparingen beoogd. Ten opzichte van de huidige regeling zijn de belangrijkste wijzigingen:

 

  • De regeling staat open voor alle in Nederland gevestigde ondernemers. Niet alleen voor eenmanszaken, vennootschappen onder firma’s maar ook voor B.V.’s, verenigingen en stichtingen
  • De BTW op inkopen en kosten is niet meer relevant in de nieuwe regeling. Alleen de omzet is bepalend. Is de omzet op jaarbasis minder dan € 20.000 dan kun jij gebruik maken van de regeling.

Is de nieuwe regeling vrijwillig? En welke omzet telt mee?

Ja! De nieuwe regeling is vrijwillig. Een eenmaal gedane keuze telt wel voor drie jaar. Verder telt niet alle omzet mee voor de regeling. De Belastingdienst heeft een tool (met toelichtingen) ter beschikking gesteld die jou helpt te bepalen of er van de nieuwe regeling gebruik kan  worden gemaakt. Deze is te vinden op de website van de Belastingdienst zelf. Jouw adviseur kan je ook hier bij helpen.

Is de regeling altijd voordelig? BTW verrekenen niet meer mogelijk

Nee, de BTW op je kosten en uitgaven zijn door het kiezen van de regeling niet meer te verrekenen. Het daadwerkelijk voordeel bedraagt dus vaak minder dan 4.200 euro. Ben jij van plan om grote investeringen te doen (of heb jij dat de afgelopen jaren gedaan? Dan is het in ieder geval niet verstandig om voor de regeling te kiezen. Bij twijfel vraag je adviseur om advies.

Een belangrijke reden voor bedrijven om niet voor de nieuwe regeling te kiezen

In de praktijk zien wij dat de omzetten in bedrijven behoorlijk kunnen fluctueren.  Wij raden aan om dat niet voor de regeling te kiezen. Na het bereiken van de € 20.000 omzet grens is de omzet over de volgende tijdvakken belast met BTW. Als jij niet door hebt dat jij de grens hebt bereikt, leidt dit tot een grote kostenpost over een aantal jaren. Jij moet vanaf het bereiken van de grens, de BTW over de omzet afdragen ondanks dat jij deze niet hebt ontvangen.

Welke administratieve voordelen zitten aan de nieuwe regeling?

De nieuwe kleine ondernemersregeling heeft ook administratieve voordelen. Het vermindert namelijk de administratieve verplichtingen. Er hoeven geen facturen meer gestuurd te worden aan jouw klanten en jij doet geen BTW-aangifte meer (behoudens incidentele aangifte in een aantal gevallen). Hierdoor kun je besparen op de kosten van jouw aangiften.

Is de nieuwe regeling een belastingparadijs voor kleine ondernemers?

Dat hangt erg af van de specifieke situatie.  Laat je vooraf goed informeren en waar nodig adviseren. Let op! Een keuze telt voor drie jaar.

Wil jij vanaf 1 januari 2020 gebruik maken van de nieuwe regeling?

Zorg dan het aanmeldformulier voor 20 november bij de Belastingdienst binnen is. Is jouw onderneming nu ontheven voor het doen van aangifte dan wordt je automatisch aangemeld voor de nieuwe regeling. Wil jij je afmelden doe dit dan vier weken van tevoren. Zo ben weet je zeker dat het voor 1 januari 2020 is geregeld. Voor meer informatie over deze regeling of passend advies kun je contact opnemen met onze adviseurs via: 024 737 05 44.

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen