Wanneer ben je (niet) btw-plichtig?

Btw-plichtig

Niet iedere onderneming is btw-plichtig, of een zogenaamde ondernemer voor de btw. Ook kan het voorkomen dat iemand die geen ondernemer is, wel ondernemer is voor de btw.

Voorwaarden ondernemer voor de btw

De Belastingdienst kijkt naar de volgende punten bij de beoordeling of je ondernemer voor de btw bent:

  • Oefen je zelfstandig een bedrijf of beroep uit?
  • Heb je regelmatig inkomsten?
  • Heb je inkomsten naast je werk in vaste dienst?
  • Exploiteer je een vermogensbestanddeel of een recht? Dit is bijvoorbeeld het geval als je een pand verhuurt.

Voldoe je aan de genoemde voorwaarden, dan ben je ondernemer voor de btw.

Vrijstelling voor de btw

Ondernemer voor de btw zijn, betekent niet dat je per definitie btw moet rekenen voor jullie producten of diensten. Er kan mogelijk ook btw-vrijstelling van toepassing zijn. Dit is in een aantal branches en voor een aantal activiteiten het geval. Je ziet het bijvoorbeeld vaak binnen de zorgsector. Als je vrijgesteld bent voor de btw, dan heb je te maken met andere btw-regels voor bijvoorbeeld zaken als de inkoop, de administratie bijhouden, belastingaangifte doen en zakendoen met het buitenland.

Geen ondernemer voor de inkomstenbelasting maar wel voor de btw?

Wanneer je bijna of geen winst maakt maar wel omzet draait, kan het zijn dat je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting maar wel voor de btw.

Verklaring omtrent de hoedanigheid van belastingplichtige

Soms heb je een ‘verklaring omtrent de hoedanigheid van belastingplichtige’ nodig. Dit is een verklaring waarin staat dat je ondernemer voor de btw bent. Je kan deze verklaring aanvragen via de Belastingtelefoon.

Meer weten?
Wij horen het graag​

Spelen er vraagstukken, praktisch of strategisch, waarmee wij kunnen helpen? We gaan graag in gesprek om te kijken wat we voor jullie mogen betekenen. Tot snel.