Effectief netwerken in tijden van corona – Hoe doe je dat?

Effectief netwerken in tijden van corona - hoe doe je dat BLogs - Nieuws - Sanacount

Effectief netwerken in tijden van corona - Hoe zit dat?

Veel mensen werken tijdens de coronacrisis noodgedwongen thuis. Zo ook veel ondernemers. Hierdoor lijkt het lastiger om te kunnen netwerken en jouw netwerk verder uit te breiden. Van fysieke ontmoetingen naar het zoeken van binding op afstand. In beginsel was dit voor ons allen even wennen, maar gaandeweg zie je steeds meer ondernemers hun weg zoeken om toch in contact te komen en de binding in stand te houden op afstand.

Tips voor effectief netwerken tijdens de coronacrisis

Daar waar we voorheen Teams en Zoom misschien wel kenden, zijn we deze tools nu veel actiever gaan gebruiken. Het online netwerken neemt nu de overhand, maar hoeft niet minder effectief te zijn. Dit hangt wel sterk af van hoe je het netwerken aanpakt. Anders kan het juist zonde zijn van je tijd. In deze blog nemen we je graag mee in de wereld van het netwerken én geven we tips om je op weg te helpen met het effectief netwerken in tijden van corona.

Corona en het (online) zakelijk netwerken

Netwerken heeft veel voordelen die cruciaal kunnen zijn voor jouw succes als ondernemer. Zo ook het online netwerken. Je creëert en onderhoudt je eigen gemeenschap van ondernemers die elkaar helpen, inspireren en business voor elkaar genereren. Lijkt lastig, gezien je geen fysieke ontmoetingen meer hebt, waarbij je elkaar in de ogen kunt aankijken. Maar als je weet met welk doel je contact zoekt, dan hoeft ook het online netwerken zijn effectiviteit niet te verliezen. 

Online netwerken tip 1: Sluit aan bij (online) netwerkbijeenkomsten

Kijk wat voor netwerkbijeenkomsten er online aangeboden worden. Wat voor soort samenkomst past bij je? Want daar waar de één wat vrijblijvender van karakter is, heeft de ander een concreet ingericht systeem met als doel business te genereren voor elkaar. Dan kun je denken aan de actieve bijdrage in de vorm van concrete aanbevelingen, verwijzingen, leads en tips. Binnen deze netwerkorganisaties kun je zelfs partnerships vormen om jouw dienstverlening te optimaliseren of verder uit te breiden.

Online netwerken tip 2: Blijf verbinden

Netwerken wordt vooral geassocieerd met het zelf benutten van de zakelijke voordelen die het jou kan bieden. Toch is een heel belangrijk aspect van netwerken, het kunnen verbinden van jouw relaties met het netwerk dat je hebt opgebouwd. Hoe groter jouw netwerk, hoe makkelijker het wordt een relatie te verbinden met degene die hierom vraagt. Zo bouw je een kring van “ambassadeurs”, die hun best zullen doen óók jou te verbinden met jouw doelgroep.

Online netwerken tip 3: Werk actief aan naamsbekendheid

Zichtbaar zijn en opgemerkt worden is essentieel voor jouw business. Een van de voordelen van het (online) netwerken is dat je zichtbaar wordt voor jouw doelgroep. Maar dat niet alleen. Door te netwerken kun je ook in aanraking komen met je toekomstige zakelijke partners, leveranciers of medewerkers. Denk na hoe en waar je zichtbaar wilt zijn en ga er direct mee aan de slag!

Online netwerken tip 4: Zorg voor optimale uitstraling bij diverse sociale media kanalen

Online netwerkbijeenkomsten zijn nuttig en vooral een goede stap naar zakelijk succes. Maar laten we de social media kanalen niet vergeten. Juist nu is het  nog belangrijker geworden om jouw zakelijke profielen optimaal ingericht te hebben. Kijk nog eens naar je bedrijfsprofiel op LinkedIn, Facebook en misschien ook Instagram? Sluiten deze nog goed aan op wat je wilt uitstralen? Wat kun je er nog aan verbeteren? Wil je bijvoorbeeld meer volgers naar je toe trekken? Wees dan actief, communiceer veel. Plaats bijvoorbeeld blogs of vlogs of geef webinars. Kortom: deel je kennis via social media!

Online netwerken tip 5: Betrek jezelf bij het medium waar jouw doelgroep zich bevindt

LinkedIn is een heel concreet voorbeeld waar je kunt zien waar jouw doelgroep zit. Meld je hier aan bij zakelijke groepen. Geef comments en stel vragen. Zo blijf je online in beeld en blijf je in contact met je doelgroep.

Tot slot: Ben jij al zakelijk aan het speeddaten?

Tot slot willen we je meegeven dat in tijden van de corona er bij diverse zakelijke aangelegenheden er meer en meer speeddates worden verzorgd. Vaak wordt zo’n speeddate als onderdeel van een netwerkbijeenkomst aangeboden. Het doel is het delen van kennis, informatie en contacten en elkaar beter leren kennen. Hier kunnen eveneens bijzondere samenwerkingen uit voortvloeien en er worden verfrissende ideeën met elkaar gedeeld.

Inspiratie nodig voor het online netwerken?

Kan jij wel wat inspiratie gebruiken over het zakelijk (online) netwerken in tijden van corona én hoe je dit effectief kunt inzetten? Nese Senol, dé netwerktijger van Sanacount Bedrijfs- en Belastingadvies staat voor je klaar! Ze deelt graag haar inspiratie met je.

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen