Wat is Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)?

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die gaat over duurzaamheidsverslaggeving voor bepaalde bedrijven. Vanaf 2023 moet een groep bedrijven verplicht gaan rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid en -prestaties. Bovendien is het verplicht om deze informatie te laten toetsen door een accountant. Het doel van de richtlijn is om de kwaliteit van de informatie en de transparantie over milieu- en sociale zaken van bedrijven te vergroten. Deze regelgeving moet er uiteindelijk voor zorgen dat er meer voortgang komt op de doelstellingen die zijn afgesproken in het Parijse Klimaatakkoord.

 

Bedrijven die onder de CSRD vallen

de CSRD is de opvolger van de Non-Financial Reporting Directive (NFRD). Deze richtlijn zorgde ervoor dat bedrijven met meer dan 500 werknemers moesten rapporteren over hoe ze omgaan met bijvoorbeeld milieuvervuiling, maatschappelijke verantwoordelijkheid en diversiteit.

De CSRD geldt voor meer bedrijven dan de NFRD. De CSRD geldt voor alle beursgenoteerde bedrijven én voor alle bedrijven die aan minimaal 2 van de 3 volgende criteria voldoen:

  1. Meer dan 250 medewerkers
  2. Meer dan 40 miljoen euro omzet
  3. Meer dan 20 miljoen euro op de balans

 

Wat moeten bedrijven rapporteren?

De exacte criteria voor verslaggeving zijn nog in ontwikkeling. Het is bekend dat deze in ieder geval de volgende zaken moet omvatten:

  • Er dient gerapporteerd te worden op basis van dubbele materialiteitsprincipe:
  1. welke materiële duurzaamheidsontwikkelingen leiden tot mogelijke risico’s voor het bedrijf (bijvoorbeeld in vorm van grondstoffen schaarste of productieverstoringen door extreme weersomstandigheden, maar ook transitierisico’s zoals klimaatzaken)
  2. welke materiele impacts heeft het bedrijf op mensen en milieu (zoals biodiversiteitsverlies of mensenrechtenschendingen in de keten).
  • Informatie over langetermijndoelstellingen van het bedrijf wat betreft duurzaamheid, en voortgang ten aanzien van die doelstellingen (in tegenstelling tot slechts de resultaten in een bepaald jaar).
  • Naast objectieve cijfers over milieu, ook informatie over immateriële zaken (intangibles) als sociaal kapitaal.
  • Koppeling van rapportage in lijn met andere recente Europese regelgeving: de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en EU Taxonomy.

 

Wanneer moeten bedrijven voldoen aan de CSRD?

  • Voor bedrijven die onder de NFRD vallen vanaf 2024
  • Voor bedrijven die onder CSRD vallen vanaf 2025
  • Het (beursgenoteerde) mkb en kleine en niet-complexe kredietinstellingen en verzekeringsondernemingen moet in 2026 ook aan deze richtlijn voldoen.

 

Hoe bereid je jullie bedrijf voor op de CSRD?

Richt de duurzaamheidsrapportage op tijd in. In 2022 moet je nadenken over de inrichting van je rapportage zodat je vanaf 2023 de administratie kan bijhouden, zodat je vanaf 2024 kan rapporteren.

Meer weten?
Wij horen het graag​

Spelen er vraagstukken, praktisch of strategisch, waarmee wij kunnen helpen? We gaan graag in gesprek om te kijken wat we voor jullie mogen betekenen. Tot snel.