De werkkostenregeling, vrije ruimte en COVID-19, wat kun jij als werkgever doen?

De werkkostenregeling, vrije ruimte en COVID-19, wat kun jij als werkgever voor jouw werknemers doen - Blogs - Nieuws - Sanacount

De coronacrisis heeft grote impact op iedereen. De dagelijkse dingen die we in 2019 nog voor lief namen zijn nu een droom waar we heel graag naar terug zouden gaan. Thuiswerken is de norm en de economie stevent af op een crisis die nog jaren voelbaar zal zijn. Ook leidt dit persoonlijk tot negatieve gevolgen. Denk aan lichamelijke klachten door gebrek aan een goede thuiswerkplek, je eenzaam en geïsoleerd voelen, het sociaal contact missen, ga zo maar door. De coronacrisis vergt daarnaast óók veel van werknemers. Voor de één meer dan de ander, maar de impact is voor iedereen voelbaar. Als jij als werkgever het geluk hebt dat de crisis een beperkte impact heeft op jouw bedrijf, dan kun je je afvragen of je iets extra kunt doen voor jouw werknemers. Dit leidt tot een begrip dat voor velen nog altijd wat vaag en onduidelijk is: de werkkostenregeling.

De werkkostenregeling, hoe zat dat ook alweer?

Werkgevers mogen volgens de werkkostenregeling een x bedrag per jaar onbelast aan hun medewerkers “geven”. Dit mag in de vorm van vergoedingen, maar ook in de vorm van verstrekkingen. Dit x bedrag heet de vrije ruimte. Deze vrije ruimte wordt berekend als 1,7% van de fiscale loonsom tot 400k euro (en 1,2% van de loonsom boven 400k euro). De fiscale loonsom is het totaal van dat loon waarover loonheffingen worden berekend. In vele gevallen komt dit neer op het bruto loon minus een eventuele werknemersbijdrage aan het pensioenfonds, plus andere bruto vergoedingen of vergoedingen in natura zoals een auto van de zaak, een bruto bijdrage voor de zorgverzekering, et cetera.

Wat kun je zoal met de vrije ruimte?

De vrije ruimte biedt letterlijk “ruimte” om jouw creativiteit op los te laten. Je kunt hiermee de medewerker helpen met het inrichten van zijn of haar thuiswerkplek met een zit-sta bureau, ergonomische bureaustoel of extra scherm om zo lichamelijke klachten te voorkomen. Je kunt de medewerker een geschenk geven om waardering voor de inzet kenbaar te maken. Je kunt (corona-proof) iets organiseren om teams van collega’s toch dichter bij elkaar te brengen en uit hun isolatie te halen. Kortom: de vrije ruimte, is echt vrije ruimte.

Wat als de vrije ruimte te weinig is voor hetgeen ik wil doen?

Het verhaal hierboven klinkt wellicht mooi, maar er zijn natuurlijk beperkingen aan wat kan en mag binnen de werkkostenregeling en de vrije ruimte. Indien de waarde van de vergoedingen en verstrekkingen die jij binnen een kalenderjaar aan jouw medewerkers geeft, boven het limiet van de vrije ruimte uit komt, volgt er een eindheffing. De werkgever betaalt in deze eindheffing 80% belasting over het bedrag dat je over jouw vrije ruimte limiet bent gegaan. 

Het verschil tussen verstrekken en ter beschikking stellen

Goed om te weten: indien jij jouw medewerker helpt met het inrichten van de thuiswerkplek, maar af spreekt dat de verstrekkingen (lees: de bureaustoel, het bureau of het scherm) eigendom blijven van de werkgever, dan gaat dit niet ten koste van de vrije ruimte. In dit geval betreft het namelijk een ter beschikking stelling, en geen verstrekking. De voorwaarde is dan dat de werknemer, zodra hij of zij uit dienst gaat, de goederen retourneert aan de werkgever (of de werknemer koopt ze over voor de dagwaarde).

Valt de reiskostenvergoeding ook onder deze vrije ruimte?

De reiskostenvergoeding valt, in de meeste gevallen, niet onder de vrije ruimte. Deze mag onbelast vergoed worden zolang de werknemer recht heeft op de vergoeding. Alles over de vaste reiskostenvergoeding en de impact van de coronacrisis hierop lees je in de blog: thuiswerken door COVID-19 en reiskostenvergoeding, hoe zit dat?

Wil jij jouw medewerkers een handje helpen?

Wil jij in deze tijd jouw medewerkers een handje helpen en wil je hiervoor gebruik maken van de werkkostenregeling en vrije ruimte, maar heb je hier nog vragen over? Of weet jij helemaal niet hoe je het aan moet pakken en kan jij hier wel wat advisering over gebruiken? Sanacount staat voor je klaar. Neem gerust contact met ons op. 

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen