Guide voor ondernemers: zo word een echte netwerktijger

Zo word je een echte netwerkktijger - Nieuws - Blogs - Sanacount

Netwerken zit in mijn natuur, ik doe het graag. Sterker nog, ik kan me bijna niets leukers voorstellen. Ik besteed er dan ook veel tijd en aandacht aan. En nee, dat kost me geen energie, ik krijg er juist energie van! Maar ik weet ook dat lang niet elke ondernemer er zo over denkt. Wil jij weten hoe netwerken wél leuk kan zijn? En hoe je er ook nog eens succesvol in wordt? Lees dan nu mijn netwerkgeheimen.

Waarom zou je eigenlijk netwerken?

Als je achter je bureau blijft zitten, ziet niemand je. Pas wanneer je je gezicht regelmatig laat zien op bijeenkomsten en mensen je naam vaak tegenkomen, ga je opvallen. Wanneer ondernemers netwerken zorgen ze ervoor dan hun bedrijf in beweging blijft.

Netwerken, een kwestie van de juiste verwachtingen

Vaak hoor ik mensen zeggen dat netwerken “veel te veel tijd kost” en dat het “te weinig oplevert”. Ik denk dat dat vooral komt doordat ze met de verkeerde verwachting naar een netwerkbijeenkomst gaan. Als klanten te scoren jouw primaire doel van een netwerkgesprek is, dan sla je volgens mij de plank helemaal mis. Jouw gesprekspartner prikt daar namelijk meteen doorheen. Op die manier gaat netwerken juist averechts werken. En raak je dus teleurgesteld. Je verwachtingen komen namelijk niet uit.

Hoe moet het dan wel? 5 geheimen voor succesvol netwerken

1. Zoek geen nieuwe klanten maar bied je contacten iets aan

Draai het de volgende keer eens om. Bezoek een netwerkbijeenkomst met het idee om je contacten iets te geven in plaats van te nemen. En dat hoeft echt niet iets groots te zijn. Geef een tip, deel een succeservaring. Je zult zien dat je gesprekspartner dat waardeert. Hij hoeft echt niet meteen klant te worden. Jouw doel is vooral: bouwen aan vertrouwen. En bouwen aan een goede relatie kost tijd, maar is wel veel leuker. Voor jou én voor je nieuwe contact.

Deel je overtuigingen met je branche

Een voorbeeld? Bij Sanacount staan we aan de vooravond van een enorme omslag. Dit jaar gaat er bij ons heel veel veranderen, met name op ICT-gebied. Er komt een nieuwe website, alles gaat straks online via de cloud, onze visie en strategie veranderen met de tijd mee. Als relatief klein advieskantoor lopen we hierin behoorlijk voorop. Tijdens netwerkbijeenkomsten vind ik het leuk om onze overtuigingen te delen met anderen in mijn branche. Ik merk dat ze mijn openheid waarderen en daardoor ook over hun eigen bedrijf gaan nadenken. Zo zet je dus iets bij een ander in beweging.

2. Bereid je goed voor op een netwerkbijeenkomst

Bedenk voordat je naar een netwerkbijeenkomst gaat met wat voor contacten je een persoonlijke relatie wilt opbouwen en zoek uit in welke netwerken zij zich bevinden. Zo zijn wij aangesloten bij Netwerkvereniging De Waalsprong omdat daar veel ondernemers uit onze eigen buurt komen. Ik vind het waardevol om daar onze dorpsgenoten te ontmoeten. Ook zijn we bijvoorbeeld lid van de Turkse Ondernemersvereniging in Arnhem, vanwege onze Turkse achtergrond. Ga gewoon eens een keer kijken bij een netwerk dat jou interessant lijkt, vaak voel je al snel of een club echt bij jou past.

3. Stel je helemaal open – zo zorg je ervoor dat netwerken werkt

Wees jezelf en zorg dat je oprecht geïnteresseerd bent. Leef je in, laat zien dat je écht naar de ander luistert. Stel af en toe vragen. Misschien kun je tijdens een eerste kennismaking al een persoonlijke tip of advies geven. Hoe mooi is dat? Hulpvaardig zijn kost helemaal geen moeite, maar is van grote waarde.

4. Sociaal netwerken: werk ook aan je online zichtbaarheid

Denk bij netwerken niet alleen aan netwerkbijeenkomsten, seminars of borrels. De elektronische media, dus sociaal netwerken is minstens zo belangrijk! Dus zorg ervoor dat je ook werkt aan je online zichtbaarheid. Laat jezelf zien en deel je verhalen op social media. Zo bouw je ook aan een waardevol online netwerk.

5. Zorg voor een goede follow-up na een kennismaking

Leg na een nieuwe ontmoeting in een bestand vast wie je hebt gesproken en welke afspraken jullie eventueel hebben gemaakt. Wil je iemand na een eerste kennismaking nog een keer zien? Wellicht is er binnenkort weer een bijeenkomst. Stuur een mailtje en vraag of hij of zij ook van de partij is. Dat wordt ongetwijfeld op prijs gesteld!

Bonustip: Stel een netwerkstrategie op

Bij Sanacount hebben wij onze eigen netwerkstrategie ontwikkeld en die op papier gezet. Je kunt jezelf daarvoor de volgende vragen stellen:

  • Wat voor soort relaties wil ik graag ontmoeten en waar bevinden ze zich?
  • Wat kunnen zij betekenen voor ons bedrijf en wat is het belang voor ons bedrijf?
  • Op welke manier willen wij ons netwerk opbouwen?
  • Hoe gaan we ons netwerk onderhouden? 

Want door vooraf goed na te denken over wat je met netwerken wilt bereiken, ga je pas écht goed voorbereid van start. Veel succes en vooral heel veel netwerkplezier!

 

Benieuwd naar team Sanacount?

Wil je meer weten over een opstellen van een goede netwerkstrategie of ben je nieuwsgierig geworden naar team Sanacount. Neem dan contact met ons op, wij staan altijd open voor een kopje koffie. 

 

Deel pagina

Meer artikelen

Heb jij al nagedacht over bedrijfsopvolging - BLogs - Nieuws - Sanacount Bedrijfs- en Belastingadvies

Heb jij al nagedacht over bedrijfsopvolging?

Heb jij al stil gestaan bij bedrijfsopvolging? Heb jij al nagedacht over bedrijfsopvolging? Hoe kan je dit fiscaal vriendelijk regelen? Moet je daar nu al voor in actie komen? Ja, er gaat waarschijnlijk binnenkort het een en ander veranderen in de bedrijfsopvolgingsregeling. Een ondernemer die vooruit wil kijken en nú in actie komt, kan hiermee duizenden […]

Read More
Mag het gebruikelijk loon dga lager zijn tijdens corona - BLogs - Nieuws - Sanacount Bedrijfs- en Belastingadvies

Uitleg – Lager gebruikelijk loon dga tijdens corona, mag dat?

Gebruikelijke loon dga lager tijdens corona? Ben jij directeur-grootaandeelhouder (dga) in jouw bedrijf? Dan gelden er regels voor jouw minimale salaris. Jij moet dan namelijk minimaal een ‘gebruikelijk loon’ verdienen. Wat dit precies inhoudt lees jij in de blog met financiële en fiscale tips voor 2021. Het gebruikelijk loon voor dga’s is verhoogd van minimaal […]

Read More
Uitbreiding steunpakket bedrijven na strengere lockdown - Corona (COVID-19) update - Blogs - Nieuws - Sanacount

Uitbreiding corona steunpakket bedrijven na strengere lockdown

Kabinet breidt corona steunpakket bedrijven verder uit na strengere lockdown – Sanacount COVID-19 update De volledige lockdown is verlengd en dit heeft gevolgen voor veel ondernemers. Daarom zorgt het kabinet voor een uitbreiding van het corona steunpakket voor bedrijven. Deze zijn bedoeld om ondernemers die hard worden getroffen door de coronacrisis te ondersteunen. Sanacount zet de […]

Read More
Verbondenheid op afstand - 5 tips om de teamspirit te behouden tijdens de lockdown - Nieuws - Blogs - Sanacount

5 tips om teamspirit te behouden tijdens de lockdown

Teamspirit behouden tijdens de lockdown doe je zo! Met een verlenging van de huidige lockdown zal thuiswerken de komende tijd de norm blijven. En niet zonder gevolgen: op afstand verbondenheid binnen een team creëren en behouden kan knap lastig zijn. Werknemers missen vaak toch de gesprekjes tijdens de koffiepauze. Of het ‘even naar binnen kunnen […]

Read More
TOP 20 financiële en fiscale tips om 2021 goed van start te gaan - Blogs - Nieuws - Sanacount

TOP 20 financiële en fiscale tips om 2021 goed van start te gaan

TOP 20 financiële en fiscale eindejaarstips voor 2021 Het einde van het jaar is in zicht. Veel ondernemers zijn druk bezig om alles op tijd af te ronden voor kerst. Er zijn talloze zaken waar jij aan moet denken voor het einde van het jaar. Uitzoeken waar er eventueel nog financiële en fiscale voordelen te […]

Read More
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) – Hét kerstcadeau van de Belastingdienst - BLogs - Nieuws - Sanacount

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) – Hét kerstcadeau van de Belastingdienst

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) – Hét kerstcadeau van de Belastingdienst Het einde van het jaar is in zicht. De meeste ondernemers zijn druk bezig met het organiseren van (coronaproof) kerstborrels en het verstrekken van kerstpakketten. Maar vergeet óók het kerstcadeau van de Belastingdienst aan jezelf niet. Jij kunt nog voor het einde van het jaar zo optimaal […]

Read More
Sanacount wint Exact Samenwerking Award 2020

HOERA! Sanacount wint de Exact Award Samenwerking

HOERA! Sanacount sleept de Exact Samenwerking Award 2020 binnen! Dit werd vandaag tijdens het online event Exact Live bekend gemaakt. Team Sanacount is ongelofelijk trots! Bekijk hier Sanacount verrast werd met de award. https://www.youtube.com/watch?v=1nahWULGwmg Top 10 in de boekhouding en accountancy van Nederland Eerder liet Sanacount weten door Exact genomineerd te zijn voor als top 10 […]

Read More
Thuiswerken door COVID-19 en een vaste reiskostenvergoeding. Hoe zit dat - BLogs - Nieuws - Sanacount

Thuiswerken door COVID-19 en reiskostenvergoeding. Hoe zit dat?

Sinds begin dit jaar zijn velen van ons thuis aan het werk. Een enkeling mag inmiddels weer een aantal dagen naar kantoor, maar de huidige omstandigheden stevenen af op een situatie waarin (deels of volledig) thuiswerken toch echt “het nieuwe normaal” zal zijn. Deze ontwikkeling roept een aantal vragen op. Eén hiervan (en een hele […]

Read More