Zo helpt data analyse anno 2021 jou betere beslissingen te nemen voor jouw bedrijf

Zo helpt data analyse anno 2021 jou betere beslissingen te nemen voor jouw bedrijf - BLogs - Nieuws - Sanacount

Data analyse voor jouw bedrijf, hoe werkt dat?

De snelheid waarmee technologische ontwikkelingen elkaar opvolgen in onze tijd is ongekend. De mogelijkheden lijken soms oneindig. Ook jij weet dat het gebruik van handige en slimme tools veel tijd en geld kan besparen in de bedrijfsvoering van jouw onderneming. Máár wist je dat je met behulp van data analyse ook waardevolle inzichten kunt vergaren én dat deze jou kunnen helpen bij het maken van belangrijke beslissingen? Hoe werkt dat? Daarbij, hoe lang zal het duren voordat je zelf helemaal geen beslissingen hoeft te maken? In deze blog lees je meer over wat data analyse is en hoe het werkt.

Start met integratie en het kiezen van een data analyse methode

De logische eerste stap bij het vergaren van inzichten uit je data is integreren. Dat betekent al jouw data op één plek krijgen zodat je een compleet plaatje hebt voordat je van start gaat. Denk hierbij niet alleen aan financiële, maar ook niet-financiële data. Natuurlijk zijn jouw balans en vooral jouw resultaatrekening van het lopende jaar interessant. Denk echter ook aan zaken als bijvoorbeeld de urenregistratie van je personeel, conversiecijfers van je marketingactiviteiten en de in- en uitstroom van klanten en werknemers. Welke gegevens zijn van belang bij het verklaren van wat er binnen jouw bedrijf gebeurt? Zodra je dit helder hebt kun je na gaan denken over een passende data analyse methode.

Data analyse software helpt met de monitoring van de laatste ontwikkelingen

Als je alle relevante gegevens verzameld hebt, kun je aan de slag met het selecteren van prestatie indicatoren, ofwel KPI’s. Je zet een aantal meetbare doelen op een rij. Deze geven gezamenlijk inzicht in hoe jouw onderneming presteert ten aanzien van de doelen die je hebt gesteld. Door deze KPI’s te vertalen naar een dashboard dat  je makkelijk periodiek kunt bijwerken, creëer je waardevolle inzichten. Dit kan door middel van data analyse in Excel, maar ook door te werken met data analyse tools als Power BI. Vraag jezelf af hoe complex de analyses zijn die je wil hebben. Op basis hiervan kun je een passende keuze uit de beschikbare data analyse software.

Benchmarking met data analyse tools

Je begint dus met het vergelijken van jouw dashboard met jouw gestelde doelen. Daarna is er ook een interessante vervolgstap. Namelijk het vergelijken van jouw dashboard met de prestaties van andere ondernemingen uit jouw branche, ofwel: benchmarken. Het is gevaarlijk om niet verder te kijken dan jouw eigen data. Ontwikkelingen in de branche gaan op deze manier namelijk snel aan je voorbij. Jij denkt misschien dat het goed gaat omdat je al jouw doelen haalt, maar wat als je concurrenten veel hogere doelen stellen, en deze ook halen?  Ook voor benchmarking zijn diverse data analyse tools beschikbaar die je het leven een stuk makkelijker maken, maar (nog belangrijker) goede hulp bieden bij strategische besluitvorming.

De CEO van de toekomst

Het maken van strategische beslissingen voor ondernemingen zal nooit volledig geautomatiseerd worden. Echter, zul je als besluitmaker binnen “de onderneming van de toekomst” wel data analyse technieken op waarde moeten kunnen schatten. Het negeren van de inzichten en advies die data te bieden heeft, beperkt je namelijk in de kansen die je kunt grijpen, de risico’s die je kunt dekken en de waarde de jij als ondernemer kunt creëren.

Ben jij klaar voor jouw toekomstige rol?

Ben jij klaar om aan de slag te gaan met het verkrijgen van de inzichten door middel van data analyse die jouw beslissingen toekomst-proof gaan maken én jouw bedrijf naar een hoger niveau gaan tillen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij denken graag met je mee.

Deel pagina

Vragen over dit artikel?

 adviseert je graag!

Meer artikelen