Uitbreiding corona steunpakket bedrijven na strengere lockdown

Uitbreiding steunpakket bedrijven na strengere lockdown - Corona (COVID-19) update - Blogs - Nieuws - Sanacount

Kabinet breidt corona steunpakket bedrijven verder uit na strengere lockdown - Sanacount COVID-19 update

De volledige lockdown is verlengd en dit heeft gevolgen voor veel ondernemers. Daarom zorgt het kabinet voor een uitbreiding van het corona steunpakket voor bedrijven. Deze zijn bedoeld om ondernemers die hard worden getroffen door de coronacrisis te ondersteunen. Sanacount zet de aanvullingen voor je op een rijtje.

Corona steunpakket bedrijven - Voorraadvergoeding voor detailhandel

Allereest de voorraadvergoeding voor de detailhandel die beschikbaar is in het corona steunpakket voor bedrijven. De verlening van de lockdown zorgt ervoor dat veel winkels last hebben van een voorraad die op dit moment niet wordt gebruikt of verkocht. Denk bijvoorbeeld aan wintercollecties. Voor deze winkels is een subsidie mogelijk. De subsidie bedraagt in het eerste kwartaal van 2021 een opslag van 21% (voorheen 5.6%) op het vastelastenpercentage in de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De subsidie is gemaximaliseerd tot een bedrag van 200.000 euro.

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt uitgebreid

De TVL regeling – bedoeld om ondernemers te helpen met het betalen van hun vaste lasten – wordt ook uitgebreid. Er zijn een aantal belangrijke veranderingen:

 

 1. Meer ondernemingen kunnen aanspraak maken op deze regeling. Eerder bestond er een eis van maximaal 250 medewerkers, deze vervalt. Grote bedrijven komen nu dus ook in aanmerking voor deze regeling.
 2. De maximale tegemoetkoming in de vaste lasten gaat in kwartaal 1 en 2 van 2021 omhoog. Het maximum gaat van 70% naar 85%. Dit is vanaf 30% omzetverlies.
 3. Het maximale subsidiebedrag gaat omhoog. Voor het MKB gaat dit van 90.000 euro naar 330.000 euro en voor het groot MKB (meer dan 250 medewerkers) wordt 400.000 euro het nieuwe maximum.
 4. Het minimale subsidiebedrag wordt ook verhoogd. Dit gaat van 750 naar 1500 euro. Zo worden kleine ondernemers zoals kappers en pedicures ook aanvullend ondersteund. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om meer kleine bedrijven toegang te kunnen geven tot de TVL regeling.
 
TIP: Moet jij nog TVL kwartaal 4 2020 aanvragen? Doe het nu! Op 29 januari om 17:00 sluit deze. Indien van toepassing ontvang je bij deze aanvraag ook de opslag Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA). 

NOW verhoogd – meer steun om personeel door te kunnen betalen ​

De NOW regeling – deze zorgt ervoor dat werkgevers hun personeel kunnen doorbetalen – gaat ook omhoog. NOW 2 (geldig vanaf januari t/m maart 2021) en NOW 3 (geldig vanaf april t/m juni 2021) worden gelijkgetrokken. NOW 2 kan aangevraagd worden vanaf 15 februari. Eerder was er voorgenomen om deze regeling af te bouwen. Dit wordt niet doorgezet. De cijfers worden als volgt:
 1. De subsidie gaat van 80 naar 85% van de loonsom.
 2. Minimale omzetverlies is 20%.
 3. Loonsom vrijstelling is 10%.

Tozo 3 en 4 kunnen bij jouw gemeente worden aangevraagd met terugwerkende kracht

Ook in de Tozo regeling zijn een aantal aanpassingen doorgevoerd. Tozo 3 kan op 1 februari 2021 met terugwerkende kracht worden aangevraagd vanaf de vorige maand. Vanaf april geldt Tozo 4. Hiervoor zou een vermogenstoets worden ingesteld maar hier ziet het kabinet vanaf. Ook bij Tozo 4 zal een aanvraag met terugwerkende kracht gelden. Dit betekent dat ondernemers op 1 mei Tozo 4 kunnen aanvragen vanaf 1 april.

Regeling voor starters die tussen 1 januari en 30 juni 2020 zijn begonnen

Voor starters die tussen 1 januari en 30 juni 2020 voor zichzelf zijn begonnen voert het kabinet een aparte regeling in. Deze is geldig voor het 1e en 2e kwartaal van 2021. De referentieperiode zal het 3e kwartaal van 2020 zijn.
 1. Starters die tussen 1 januari en 15 maart 2020 zijn begonnen komen in kwartaal 1 2021 óók in aanmerking voor de reguliere TVL regeling. Dit is náást de nieuwe startersregeling.
 2. De exacte invulling van de startersregeling wordt op dit moment uitgezocht. Dit zal gebaseerd zijn op de TVL regeling. Dit wordt nader bekendgemaakt.
 3. Daarnaast kunnen starters gebruik maken van corona-overbruggingskredieten.

Garantiefonds voor evenementen in corona steunpakket bedrijven

Er wordt binnen het corona steunpakket bedrijven een garantiefonds voor evenementen beschikbaar gesteld. Zo kunnen organisatoren weer aan de slag met het plannen van de evenementen (wanneer dit verantwoord is). Hoe dit precies wordt ingevuld wordt op dit moment nog uitgewerkt door het kabinet.

Verlening belastingmaatregelen

De periode dat ondernemers uitstel van belasting of een verlening hiervan kunnen aanvragen wordt verlengd tot 1 juli 2021. Hierbij geldt:
 1. Heb jij nog niet eerder uitstel of verlening aangevraagd, dan kun jij dit alsnog doen.
 2. Heb jij dit jaar al verlening gekregen, dan geldt het uitstel nu automatisch tot 1 juli 2021.
 3. De datum wanneer ondernemers gaan terugbetalen schuift op van 1 juli 2021 naar 1 oktober 2021. Ondernemers hebben 36 maanden om de belastingschuld te betalen.

Opties voor kwijtschelden (belasting)schulden

Samen met schuldeisers en schuldhulpverleners wilt de Belastingdienst soepeler gaan kijken naar het gericht kwijtschelden van (belasting)schulden in het geval dat een terugbetalingsregeling niet voldoende is. Dit is onderdeel van het Time-out arrangement (TOA). Het streven is om dit in het 2e kwartaal van 2021 klaar te hebben. Tot die tijd zal de Belastingdienst de al ingediende saneringsverzoeken aanhouden als ondernemers daarom vragen.

Opties voor werkgevers om thuiswerkkosten te vergoeden

De kans dat we na de coronacrisis ook meer gaan thuiswerken is groot. Daarom gaat het kabinet onderzoek doen naar belastingmaatregelen waar werkgevers thuiswerkkosten mee kunnen vergoeden.  Maar voor het jaar 2021 wordt de werkkostenregeling tijdelijk verruimt. Werkgever mag in het fiscale jaar 2021 3% (normaal 1.7%) van de fiscale loonsom tot 400.000 euro besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan jouw werknemers.

Voor dit jaar is dus het mogelijk om jouw medewerkers een vergoeding te geven via de werkkostenregeling. Lees hier meer over in de onze blog. Ook kan je onder voorwaarden thuiswerk gerelateerde kosten onbelast vergoeden en de vaste reiskostenvergoeding tot 1 april 2021 onbelast uitkeren.

Overige maatregelen – gebruikelijk loon en urencriterium

 1. Ook in 2021 is het voor ondernemers die door de coronacrisis te maken hebben met omzetdaling weer mogelijk om een lager gebruikelijk loon vast te stellen. Hier zijn nieuwe voorwaarden aan verbonden. Bijvoorbeeld: de verlaging mag maximaal de daling van de omzet van jouw onderneming zijn en deze daling (omzetverlies) moet minimaal 30% zijn.
 2. Het urencriterium voor ondernemers met een eenmanszaak, vof of maatschap wordt nogmaals versoepeld tot 1 juli 2021. Je mag er dan vanuit gaan dat je het urencriterium alsnog hebt gehaald. Hierdoor mag je alsnog gebruik maken van de ondernemersfaciliteiten (startersaftrek, zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek en de oudedagsreserve).
 3. Ook verschillende andere belastingmaatregelen worden verlengd tot 1 juli 2021. Bijvoorbeeld het btw-nultarief voor mondkapjes. Of een betaalpauze voor de hypotheekverplichting.

Vragen of hulp nodig? Twijfel niet, bel Sanacount

Heb jij vragen over de steunmaatregelen? Of heb jij hulp nodig bij de aanvraag. De adviseurs van Sanacount helpen jou graag! Twijfel dan ook niet om contact met ons op te nemen.

Deel pagina

Meer artikelen

Mag het gebruikelijk loon dga lager zijn tijdens corona - BLogs - Nieuws - Sanacount Bedrijfs- en Belastingadvies

Uitleg – Lager gebruikelijk loon dga tijdens corona, mag dat?

Gebruikelijke loon dga lager tijdens corona? Ben jij directeur-grootaandeelhouder (dga) in jouw bedrijf? Dan gelden er regels voor jouw minimale salaris. Jij moet dan namelijk minimaal een ‘gebruikelijk loon’ verdienen. Wat dit precies inhoudt lees jij in de blog met financiële en fiscale tips voor 2021. Het gebruikelijk loon voor dga’s is verhoogd van minimaal […]

Read More
Uitbreiding steunpakket bedrijven na strengere lockdown - Corona (COVID-19) update - Blogs - Nieuws - Sanacount

Uitbreiding corona steunpakket bedrijven na strengere lockdown

Kabinet breidt corona steunpakket bedrijven verder uit na strengere lockdown – Sanacount COVID-19 update De volledige lockdown is verlengd en dit heeft gevolgen voor veel ondernemers. Daarom zorgt het kabinet voor een uitbreiding van het corona steunpakket voor bedrijven. Deze zijn bedoeld om ondernemers die hard worden getroffen door de coronacrisis te ondersteunen. Sanacount zet de […]

Read More
Verbondenheid op afstand - 5 tips om de teamspirit te behouden tijdens de lockdown - Nieuws - Blogs - Sanacount

5 tips om teamspirit te behouden tijdens de lockdown

Teamspirit behouden tijdens de lockdown doe je zo! Met een verlenging van de huidige lockdown zal thuiswerken de komende tijd de norm blijven. En niet zonder gevolgen: op afstand verbondenheid binnen een team creëren en behouden kan knap lastig zijn. Werknemers missen vaak toch de gesprekjes tijdens de koffiepauze. Of het ‘even naar binnen kunnen […]

Read More
TOP 20 financiële en fiscale tips om 2021 goed van start te gaan - Blogs - Nieuws - Sanacount

TOP 20 financiële en fiscale tips om 2021 goed van start te gaan

TOP 20 financiële en fiscale eindejaarstips voor 2021 Het einde van het jaar is in zicht. Veel ondernemers zijn druk bezig om alles op tijd af te ronden voor kerst. Er zijn talloze zaken waar jij aan moet denken voor het einde van het jaar. Uitzoeken waar er eventueel nog financiële en fiscale voordelen te […]

Read More
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) – Hét kerstcadeau van de Belastingdienst - BLogs - Nieuws - Sanacount

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) – Hét kerstcadeau van de Belastingdienst

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) – Hét kerstcadeau van de Belastingdienst Het einde van het jaar is in zicht. De meeste ondernemers zijn druk bezig met het organiseren van (coronaproof) kerstborrels en het verstrekken van kerstpakketten. Maar vergeet óók het kerstcadeau van de Belastingdienst aan jezelf niet. Jij kunt nog voor het einde van het jaar zo optimaal […]

Read More
Sanacount wint Exact Samenwerking Award 2020

HOERA! Sanacount wint de Exact Award Samenwerking

HOERA! Sanacount sleept de Exact Samenwerking Award 2020 binnen! Dit werd vandaag tijdens het online event Exact Live bekend gemaakt. Team Sanacount is ongelofelijk trots! Bekijk hier Sanacount verrast werd met de award. https://www.youtube.com/watch?v=1nahWULGwmg Top 10 in de boekhouding en accountancy van Nederland Eerder liet Sanacount weten door Exact genomineerd te zijn voor als top 10 […]

Read More
Thuiswerken door COVID-19 en een vaste reiskostenvergoeding. Hoe zit dat - BLogs - Nieuws - Sanacount

Thuiswerken door COVID-19 en reiskostenvergoeding. Hoe zit dat?

Sinds begin dit jaar zijn velen van ons thuis aan het werk. Een enkeling mag inmiddels weer een aantal dagen naar kantoor, maar de huidige omstandigheden stevenen af op een situatie waarin (deels of volledig) thuiswerken toch echt “het nieuwe normaal” zal zijn. Deze ontwikkeling roept een aantal vragen op. Eén hiervan (en een hele […]

Read More